Neprehliadnite

Bubblemaster radí: „Kým si kúpite prosecco…“

 

Už samotný názov prosecco evokuje, že toto šumivé víno pochádza z Talianska. Vyrába sa v jeho severovýchodnej časti v regiónoch Veneto a Friuli-Venezia Giulia, medzi pohorím Dolomity a Jadranským morom.
Text a foto bubblemaster.sk

Voľakedy ako prosecco vinári označovali šumivé vína vyrobené z odrody Glera kdekoľvek v Taliansku. Od roku 2009 sa však situácia zmenila, názov „prosecco“ sa stal chráneným  a môže sa používať iba na označenie vín z oblastí DOC (denominazione di origine controllata) a DOCG (denominazione di origine controllata e garantita). Navyše, každá fáza jeho výrobného procesu sa musí odohrávať v týchto zónach. Výroba prosecca je prísne kontrolovaná a ak si chcete byť istý, že kupujete skutočné prosecco, skontrolujte, či je na hrdle fľaše kolok s označením DOC alebo DOCG.

Rozdiely

DOCG je srdcom prosecco oblasti. Prevažne hornatá, vinice v strmých kopcoch a dopestovať tam hrozno nie je ľahké. Naďalej sú lokality, kde sa môžu pestovatelia starať o vinič iba ručne, pretože stroje by sa tam nedostali. DOC oblasť sa rozprestiera okolo nej, je rovinatá, preto tam vedia dopestovať hrozno jednoduchšie a vo väčších množstvách. Neznamená to, že DOC vína sú menej kvalitné. Keďže kvalita produktov je kontrolovaná, aj DOC vína môžu byť skvelé.

Mágia Valdobiadene

Nie každé prosecco musí byť zo svetovo známej dedinky Valdobbiadene, ktorá sa nachádza v kopcoch v DOCG oblasti. Región, kde sa dorába hrozno a z neho vyrába prosecco, je oveľa väčší. Existuje veľa producentov prosecca aj mimo tejto dedinky. Pre spotrebiteľa je dôležité,  aby bolo víno, ktoré si kúpil, označené ako prosecco.

Ružové neexistuje

Prosecco sa vyrába iba z jedinej odrody hrozna – Glera. Až do roku 2009 sa táto odroda nazývala prosecco. Talianske úrady to zmenili, keď požiadali o právnu ochranu názvu „Prosecco“ premenovaním odrody hrozna na „Glera“. Podobné urobili Francúzi pri ochrane názvu Champagne ako miesta pôvodu. Odroda Glera je biele hrozno, preto aj šumivé vína vyrobené z nej sú len biele. Pravé prosecco je teda iba biele

Rozdielnosť

Rozdielom medzi proseccom a šampanským okrem oblasti, v ktorej sa vyrába, je aj metóda, ktorou sa vyrába. U šampanského prebieha druhotná fermentácia vo fľašiach, u väčšiny prosecca vo veľkej nádrži. Tento proces má niekoľko názvov – Charmat, talianska alebo aj tanková metóda. Je to lacnejšie, rýchlejšie a menej prácne ako tradičná metóda používaná v prípade šampanského.

Chlad podmienkou

Na správne vychutnanie musí byť prosecco správne vychladené na 6 až 8 stupňov. Na servírovanie a konzumáciu sa odporúčajú poháre na biele víno alebo špeciálne na prosecco. Ich kalich je zospodu podobný tomu na biele víno, ale hore sa zužuje. Samozrejme, chybou nie je ani to, ak použijete vysoké úzke poháre, takzvané flauty. Výrobcovia prosecca ich však neodporúčajú.

 

 

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv