Neprehliadnite

Liečivé čaro prameňov v Mariánskych Lázňach

 

Liečivé pramene a odborná starostlivosť lákajú do Mariánskych Lázní už viac ako dvesto rokov. Návštevníci prichádzali v minulosti, a prichádzajú aj v súčasnosti zblízka i zďaleka.
Text: Ivan Mičko Foto: archív hotela

Správa o bohatstve miestnych minerálnych prameňov čoskoro prekonala hranice malého a krásneho mestečka, ktoré sa za krátky čas stalo miestom stretnutí významných osobností doslova z celého sveta.

Cisári a králi

Medzi najvýznamnejšie patrili návštevy anglického kráľa Edwarda VII. V Mariánskych Lázňach bol 9-krát. A v roku 1904 sa tu stretol s rakúsko-uhorským cisárom Františkom Jozefom I. Pre nás golfistov je však asi najvýznamnejšia informácia z roku 1905, keď tu slávnostne otvoril novovybudované golfové ihrisko. Okrem pomazaných hláv prichádzajú do týchto relatívne malých, no kúpeľov s úžasnou atmosférou a nádherným okolím také osobnosti, akými boli napríklad J. W. Goethe, M. Twain, N. V. Gogoľ, J. Strauss, F. Chopin, R. Wagner, T. A. Edison. A. Dvořák, E. Destinová a ďalší.

Zázraky prírody

Vraj nikde na svete nejestvuje také množstvo rôznorodých minerálnych prameňov ako práve v okolí Mariánskych Lázní. Dnes je ich viac ako sto. Z nich päťdesiat vyviera priamo na území mesta. Mená dostali napríklad podľa panovníkov – prameň Ferdinand či Rudolfov, iné podľa miesta – Lesný alebo Krížový, ďalšie podľa zvierat – Medvedí, Vlčí, Srnčí, Jazvečí, Líščí, ale aj podľa gréckej abecedy – Alfa, Beta, Gama. Studené pramene ponúkajú pitnú kúru, teplé 34°C sa používajú na revitalizačný kúpeľ vzácnym Máriinym plynom.

Ten vyviera až v 97% koncentrácii oxidu uhličitého a pomocou neho sa lieči buď v suchých plynových kúpeľoch, alebo plynovými injekciami. Ďalším miestnym prírodným liečivým zdrojom je rašelina. Používa sa najmä v termoterapii formou zábalu i kúpeľa. No nemenej dôležitou súčasťou liečebného pobytu v Mariánskych Lázňach je – okrem spomínaných zázrakov prírody – vynikajúci a vysoko odborný tím lekárov a sestier a v neposlednom rade aj okolitá príroda a čistý vzduch.

Nevšedný esprit

Tohtoročnou novinkou pre návštevníkov týchto západočeských kúpeľov sú zrekonštruované izby Premium v hotelovom komplexe Health Spa resort Hvězda Superior, ktorý patrí do skupiny hotelov Léčebné lázně Mariánske Lázně. Môžu sa pochváliť nielen najväčším liečebným bazénom, ale aj nádhernou budovou z roku 1905. Patrí určite k najkrajším v meste. Leží v srdci Mariánskych Lázní, odkiaľ je iba pár krokov k známej kolonáde a spievajúcej fontáne.

Hviezdy rezort ma 237 izieb, pričom 105 nájdete vo Hvězde, 85 v Imperiáli a 47 v Neapoli, v kategóriách Komfort, Superior, Plus, Junior Suit, Suit a apartnám. Novinkou sú izby Premium, kde sa tzv. liečebný štýl prepojil s modernou hotelového ubytovania. Oceňujem, že tvorcovia interiérov citlivo rešpektovali unikátnosť historického hotela Hvězda, ktorému dodali nešedný esprit. Izby sú vzdušné a svetlé, každá inak riešená. Vďaka tmavšiemu nábytku a vkusnej tapete za peľasťou postele získali lákavý punc elegancie.

Špičková výbava

Hostia v novo zrekonštruovaných izbách nebudú obklopení len novým dizajnom a novými technológiami, ale čakajú ich aj komfortné postele a prvotriedne matrace. Výraznými zmenami prešli aj kúpeľne, kde dominujú drahé obklady, drevo a biele umývadlá a WC s bidetovou sprchou. K dispozícii sú aj moderné presklené sprchovacie kúty či vane. V izbách je samozrejmosťou plochý televízor, wi-fi internet, USB, minibar, rýchlovarná súprava na kávu a čaj, sejf, fén, župan, papuče, žehlička s doskou. V izbách, ktoré sú orientované na ju aj klimatizácia. Nové prémiové izby sú mimoriadne vhodné pre alergické osoby.

Hotel Hvězda

Získal vďaka novej ponuke prémiových izieb atraktívnu posilu v bohatej ponuke ubytovania. Jeho hostia si tak môžu užívať moderný luxus a zároveň nerušene vnímať zdobnú architektúru kúpeľov.

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv