Neprehliadnite

Sabbatini v januári na US PGA Tour už pod slovenskou vlajkou!

 

Slovenský golfový sen pod olympijskými kruhmi dostáva reálne kontúry. Od budúceho roku už bude mať totiž naša krajina svojho zástupcu v najprestížnejšej golfovej sérii US PA Tour. Juhoafričan Rory Sabbatini oficiálne dostal slovenské občianstvo.

Štyridsaťdvaročný víťaz šiestich turnajov na zámorskom okruhu US PGA, ktorý v minulosti patril do elitnej desiatky svetového rebríčku, v decembri prevzal listinu o udelení občianstva na slovenskom konzuláte v New Yorku.

Vedenie slovenského golfu teraz dúfa, že Sabbatini sa kvalifikuje na OH 2020 v Tokiu a aspoň čiastočne napodobní naturalizovanú ruskú biatlonisku Anastaziu Kuzminovú, ktorú pre krajinu pod Tatrami vybojovala už poltucet olympijských kovov vrátane troch zlatých.

Kvalifikačný kľúč na golfovú olympiádu závisí od svetového rebríčka. Každú krajinu môžu pod piatimi kruhmi reprezentovať len dvaja hráči (pozn. maximálne štyria, ak sú všetci vo svetovej Top 10), pričom maximálny počet štartujúcich v Tokiu bude 60 hráčov.

Podľa aktuálneho olympijského rebríčka figuruje na poslednom postupovom 60. mieste Holanďan Daan Huizing, ktorému vo svetovom rankingu patrí 340. priečka. Sabattinimu patrí momentálne 203. pozícia vo svete a keďže v konkurencii juhoafrických profesionálov je až jedenástym hráčom v poradí, v Tokiu môže pokojne hájiť slovenské farby.

„Verím, že vybojujem pre slovenský golf úspešné výsledky,“ uviedol v tlačovej správe Sabbatini, ktorý sa pred štyrmi rokmi oženil so Slovenkou Martinou Štofaníkovou. Slovenský golf jednoznačne získal veľkú rybu, napokon Sabbatini figuruje v aktuálnom fedexcupovom rebríčku na 143. mieste.

Sabbatini prežíval najlepšie časy svojej športovej kariéry v minulom desaťročí, keď sa vyšplhal až na ôsme miesto svetového poradia a dokonca útočil na triumf na turnaji kategórie major – pred jedenástimi sezónami skončil druhý na US Masters.

Na svoje posledné víťazstvo síce rodák z Durbanu na US PGA dosiahol ešte v roku 2011, ale v minulej sezóne ako keby chytil druhú jar. Na devätnástich podujatiach na okruhu si zahral vo finálových kolách. Úspešnejší bol len v roku 2003, keď katom prešiel dvadsaťkrát. Jeho najlepším umiestnením v tomto roku bola piata priečka na Valspar Championship na Floride.

So slovenskou vlajkou pri svojom mene sa Sabbatini, ktorý si v kariére na turnajových odmenách zarobil viac ako 31 miliónov amerických dolárov (27,064.780 eur), po prvý raz predstaví v prvej polovici januára na Sony Open na Havaji.

„Naša krajina bude mať historicky prvého zástupcu na prestížnej US PGA Tour. Týmto krokom sme vstúpili do najvyššej golfovej ligy. Veríme, že sa Rorymu podarí dosiahnuť úspešné výsledky a dokáže vzbudiť záujem verejnosti aj našich detí,“ skonštatoval Rastislav Antala, viceprezident Slovenskej golfovej asociácie.

-jj-

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv