Neprehliadnite

Mesto cisárov a kráľov

 

Za prvej Československej republiky platilo, že navštíviť Mariánske Lázne aspoň raz ročne bolo spoločenskou nutnosťou. Odvtedy prešlo takmer storočie, no odporúčam, aby sa týmto pravidlom riadili všetci, ktorí milujú golf, prírodu a neopakovateľnú atmosféru kúpeľov.
Text Ivan Mičko/ foto archív

Možno viete, možno nie, ale Mariánske Lázne sú najmladšími západočeskými kúpeľmi. Ležia v čarokrásnom údolí, v juhovýchodných výbežkoch Slavkovského lesa.

01_Nove Lazne 01

Triumvirát zakladateľov

Historické dokumenty hovoria, že už v roku 1528 poslal český kráľ Ferdinand I. posla do opátstva v dedinke Teplá s otázkou, či by sa dali využívať miestne teplé pramene na získavanie soli. Ako dnes vieme, nedali. No vieme aj to, že už na konci 18. storočia liečivé účinky tunajších prameňov využívali napríklad kláštorní lekári z Teplej, najmä Jan Josef Nehr. Práve on postavil v čarovnom údolí prvý liečebný dom a liečil prvých pacientov.

Nove Lazne Pohled zepředu.png

Vraj na jeho popud kúpil opát z rádu Premonštrátov z kláštora v Teplej gróf Trautmannsdorf tunajšie lesy, aby sa tu mohli postaviť kúpele. Druhým zakladateľom Mariánskych Lázní bol opát Reitenberger, ktorý nielen postavil niekoľko kúpeľných domov, upravil cesty a skultivoval okolie, ale aj starostlivo dohliadal na to, čo a kde sa postaví. A napokon tretím mužom pri vzniku kúpeľov bol vynikajúci a svetaznalý záhradník Václav Skalník. V roku 1808 sa toto kúpeľné miesto začalo volať Mariánske Lázne, údajne podľa mariánskeho obrázku, ktorý sa našiel nad jedným z prameňov.

42_Nove Lazne Kralovska kabina 05

Ako sa píše v pamätnici Marienbad – 200 rokov kúpeľníctva, v roku 1828 tu stálo 51 domov, hostia mali k dispozícii 648 izieb, 73 kuchýň a 178 stojísk pre kone. Ďalší rozvoj zaznamenali kúpele po roku 1872, keď do mesta prišla železnica. Na konci 19. storočia, v období starostovania Augusta Herziga, vyrástli v meste hodnotné architektonické diela, akým bola napríklad neobaroková liatinová kolonáda a monumentálny komplex Nových Lázní.

Nové Lázně

Nie náhodou ležia na Reitenbergerovej ulici. Zakladateľ mesta by bol hrdý na nádhernú budovu Nových Lázní, ktorá patrí do komplexu kúpeľných domov KUR & SPA HOTELS skupiny Danubius Hotels Group. Inak aj majiteľov piešťanských kúpeľov. „Je to unikátna historická budova. Jedna z najkrajších v Mariánkach, ako sa skrátene hovorí Mariánskym Lázňam. Tento kúpeľný dom otvorili v roku 1896 po rozsiahlych prestavbách pôvodnej kúpeľnej budovy z roku 1828“, vysvetľuje nám pani Marta Bucsai, manažérka pre kvalitu a vzťahy k hosťom spoločnosti Léčebné lázně Mariánske Lázně, a. s. a pokračuje:

52_Nove Lazne Pitna kura

„Nové Lázně sú od počiatku liečebným centrom kúpeľov a hosťom poskytujú najkomplexnejšiu ponuku liečebných i relaxačných pobytov s využitím jedinečných miestnych zdrojov. Dnes tento 5-hviezdičkový hotel ponúka 97 izieb v kategórii Superior Plus, Junior Suit, Suit a apartmán. Napríklad v apartmáne Royal máte vaňu s vírivkou, bidet, televíziu, telefón, minibar, rýchlovarnú súpravu na kávu a čaj, trezor, sušič vlasov, župan, froté papuče, dáždnik, klimatizáciu, oddelenú spálňu od obývacej časti, kuchynský kútik, lodžiu a terasu s výhľadom na park. V hoteli Nové Lázně nájdete aj Rímske kúpele s tromi bazénmi s vírivými prúdmi a vírivkou, saunový svet, parné kúpele.“

Saunovy svet NL (5)

Miestna reštaurácia poskytuje exkluzívne prostredie. Ponúka české špeciality aj jedlá medzinárodnej kuchyne. Raňajky a večere sú formou bufetu, obedy sa servírujú. V hoteli je samozrejmosťou bezbariérová izba, detský kútik, bezplatný internet a parkovisko.

Cisári a králi

Správa o bohatstve miestnych minerálnych prameňov čoskoro prekonala hranice malého a krásneho mestečka, ktoré sa za krátky čas stalo miestom stretnutí významných osobností doslova z celého sveta. Medzi najvýznamnejšie patrili návštevy anglického kráľa Edwarda VII. V Mariánskych Lázňach bol 9-krát. A v roku 1904 sa tu stretol s rakúsko-uhorským cisárom Františkom Jozefom I.

29_Nove Lazne Rimske lazne 02

Pre nás golfistov je však asi najvýznamnejšia informácia z roku 1905, keď tu slávnostne otvoril novovybudované golfové ihrisko. Okrem pomazaných hláv prichádzajú do týchto relatívne malých, no kúpeľov s úžasnou atmosférou a nádherným okolím také osobnosti, akými boli napríklad J. W. Goethe, M. Twain, N. V. Gogoľ, J. Strauss, F. Chopin, R. Wagner, T. A. Edison. A. Dvořák, E. Destinová a ďalší.

39_Nove Lazne Kralovska kabina 02

Zázraky prírody

Vraj nikde na svete nejestvuje také množstvo rôznorodých minerálnych prameňov ako práve v okolí Mariánskych Lázní. Dnes je ich viac ako sto. Z nich päťdesiat vyviera priamo na území mesta. Mená dostali napríklad podľa panovníkov – prameň Ferdinand či Rudolfov, iné podľa miesta – Lesný alebo Krížový, ďalšie podľa zvierat – Medvedí, Vlčí, Srnčí, Jazvečí, Líščí, ale aj podľa gréckej abecedy – Alfa, Beta, Gama.

31_Nove Lazne Rimske lazne 04

Studené pramene ponúkajú pitnú kúru, teplé 34°C sa používajú na revitalizačný kúpeľ, vzácnym Máriinym plynom, ktorý vyviera až v 97% koncentrácii oxidu uhličitého, sa lieči buď v suchých plynových kúpeľoch, alebo plynovými injekciami. Ďalším miestnym prírodným liečivým zdrojom je rašelina. Používa sa najmä v termoterapii formou zábalu i kúpeľa. No nemenej dôležitou súčasťou liečebného pobytu v Mariánskych Lázňach je – okrem spomínaných zázrakov prírody – vynikajúci a vysoko odborný tím lekárov a sestier a v neposlednom rade aj okolitá príroda a čistý vzduch.

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv