Neprehliadnite

SLIAČ SA VRACIA NA VÝSLNIE

 

Naše kedysi slávne kúpele prežívajú obdobie veľkých predsavzatí.   
Text Juraj Paška | foto archív

Kúpele Sliač sú zamerané na liečbu srdcovo-cievnych ochorení, ochorení pohybového aparátu, ženských ochorení a na liečbu pacientov po prekonaní onkologických chorôb či post-covidového syndrómu. Už roky je však v prevádzke len jediný z historických kúpeľných domov – funkcionalistický Kúpeľný hotel Palace***. Kúpele majú dobré meno, obrovský potenciál, ale už desaťročia čakajú na rekonštrukciu.


Vízie
Na sklonku minulého roka predstavili odbornej verejnosti víziu radikálnej obnovy kúpeľov. Architektonicko-urbanistický projekt z pera slovenského štúdia Between predstavuje radikálnu obnovu celého areálu. Štúdia je zameraná najmä na rekonštrukciu budov, ktoré sú momentálne v dôsledku havarijného stavu mimo prevádzky a pre verejnosť uzavreté. Ide o obnovu liečebných domov Slovensko, Bratislava, Detva, Amália, Poľana a tiež Kúpeľné domy I a II, ktoré svojou funkciou spočívajúcou v poskytovaní liečebných procedúr tvoria základ kúpeľnej zdravotníckej prevádzky a akési „srdce kúpeľov“. Viaceré z nich sú národnými kultúrnymi pamiatkami. Obnova rešpektuje funkcionalizmus, ktorý prevláda v architektúre celých Kúpeľov Sliač.


Komplexnosť
Okrem rekonštrukcie budov, ktoré majú priniesť navýšenie lôžkovej kapacity na kapacitnú úroveň z minulosti, je novinkou centrálna časť určená na príjem pacientov a klientov a samotnú rehabilitáciu i liečebné procedúry. Vznikne taktiež prepojovací objekt medzi ubytovacími zariadeniami v centre kúpeľov a KD I, ktorého úlohou je zabezpečiť prechod medzi kúpeľnými domami a ubytovacími zariadeniami tzv. suchou nohou. Prepojovacie chodby budú spájať aj viaceré ďalšie objekty, čo umožní bezproblémovú a pohodlnú celoročnú prevádzku, ktorá kúpeľom momentálne veľmi chýba. Obnova centrálnej časti sa týka aj exteriéru a bude v znamení návratu k pôvodným prvkom, materiálom a povrchom, ktoré majú podčiarknuť prepojenie s prírodou a liečivými prameňmi.

Viera v realizáciu
Predseda predstavenstva a riaditeľ kúpeľov Martin Beňuch, ktorý je hnacím motorom súčasného diania, je zapálený pre tento projekt a verí, že sa uskutoční.
„Rekonštrukcia je dôležitá, lebo prírodné liečivé zdroje na Sliači sú mimoriadne a výdatné. Ich výnimočnosť spočíva v liečivej vode, ktorá sa okrem Sliača nachádza iba na troch iných miestach na svete. Pri liečbe využívame prírodný liečivý zdroj – tzv. izotermickú liečivú vodu, ktorá vyviera s teplotou 33,3 °C. Ak sa v Sliači nenavýši počet lôžok a nezačne sa radikálne riešiť modernizačný dlh, spoločnosť nikdy nebude schopná ekonomicky konkurovať obdobným kúpeľným podnikom na Slovensku a v zahraničí. Pritom predpoklady na úspech v medzinárodnej konkurencii Kúpele Sliač bezpochyby majú.
Naším cieľom je obnoviť a dobudovať kúpeľný areál a v ňom profesionálne zdravotnícke zariadenia na prevenciu, liečbu a rehabilitáciu v zmysle požiadaviek systému verejného zdravotníctva na základe aktuálneho zdravotného stavu obyvateľstva a predikcie jeho vývoja. Veľmi si želám, aby Kúpele Sliač boli ukážkou dobrej praxe, ako sa dá v podmienkach štátneho zariadenia vytvoriť moderné kúpeľné centrum.“

V akej etape je realizácia plánu obnovy kúpeľov?
„Obnova je plánovaná na niekoľko etáp. Práve prvá z nich sa nachádza v štádiu kompletne spracovanej urbanisticko-architektonickej štúdie. Na prelome januára a februára sme predstavili celý projekt vedeniu ministerstva hospodárstva, ktoré nás navštívilo priamo v kúpeľoch. Podali sme kompletné informácie pripravenosti a teraz čakáme na stanovisko nášho akcionára, ktorý si to nanovo celé naštudoval a potvrdil, že pôjdeme spolu ďalej. Výsledkom stretnutia je, že ochota pokračovať v projekte je u všetkých zainteresovaných. V súčasnosti sa spracováva dokumentácia pre územné rozhodnutie, veci napredujú síce nie takým tempom, ako by sme si predstavovali, ale napredujú.“

Kúpele sú však v plnej prevádzke, ako ste pripravení na novú sezónu?
„Po zimnej prestávke sme otvorili 22. januára, naša kapacita, ktorá je 350 lôžok, je v súčasnosti naplnená na 60 percent, čo je na toto ročné obdobie veľmi slušný výsledok. Pokračujeme vo zveľaďovaní kúpeľného parku, ktorý už niekoľko rokov vylepšujeme z vlastných prostriedkov. V spolupráci s nadáciou SPP a s pomocou OZ Spolu pre všetkých aktuálne obnovujeme staré altánky a budujeme nové. Plánujeme tiež rozšíriť ponuku gastronomických služieb, ktoré sú veľmi dôležitým prvkom najmä pre návštevníkov z radov verejnosti, ako aj počas hojne navštevovaných kultúrnych podujatí, ktoré pravidelne organizujeme.
Aktuálne vstupuje celé prostredie Kúpeľov Sliač do rozkvitnutej jari, čo je v rozľahlom parku ideálne obdobie pre znovuzrodenie prírody. Rozkvitnúť spolu s ňou však môžu aj kúpeľní hostia, a to prostredníctvom pestrej ponuky kúpeľných procedúr. Tie môžete doplniť o nordic walking v parku alebo lekcie jogy, ktorú kúpele zaradili do pravidelnej ponuky aktivít. Najkrajšia jar je v Kúpeľoch Sliač a práve teraz si ju môžete dopriať za bezkonkurenčné ceny!
Golfisti, na ktorých sa tešíme, si môžu pobyt u nás spojiť so svojím obľúbeným športom. Golf Resort Tri duby, 18-jamkové golfové ihrisko, ktoré zaberá plochu 42 hektárov a je obklopené nádhernou scenériou, je od nás vzdialené necelých desať kilometrov. Sezóna sa tam začína už v polovici apríla a končí sa až v poslednom novembrovom týždni.
Pre motoristov máme vybudované tri regulované parkoviská. Ich kapacita počas bežnej prevádzky vyhovuje, pre kúpeľných hostí platia zľavy. Počas podujatí Kúpeľného leta operatívne vyhradzujeme ďalšie plochy na parkovanie. Dobrou správou je, že v projekte obnovy máme aj vybudovanie nabíjacích staníc pre elektromobily, mali by byť dve a budú umiestnené na dolných parkoviskách,“ hovorí Martin Beňuch.

Dobre rozbehnutý projekt na záchranu genius loci Kúpeľov Sliač je na svete. A dobrou správou pre kúpeľných hostí je skutočnosť, že náročná rekonštrukcia, ktorá sa snáď čoskoro začne, nijako neobmedzí prevádzku kúpeľov.
www.kupelesliac.sk

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv