Neprehliadnite

Zvláštne obdobie

 

Zima je pre hráčov golfu skutočne zvláštne obdobie roka. Špeciálne pre tých, ktorí žijú v klimaticky miernom pásme, teda aj pre nás, Slovákov. Nie je to nič príjemné, že sa najmenej na päť mesiacov v roku väčšina našich ihrísk zatvorí. Aby som bol presný, sú ihriská u nás i v blízkom okolí, ktoré sú na hru otvorené po celý rok, prípadne také, kde sa hrá na tzv. zimných grínoch. V niektorých areáloch si dokonca môžete zabehať na bežkách. Ale nie je to ono. Aspoň pre mňa. A už vôbec neplatí, že neexistuje zlé počasie, len zle… Iste, všetko sa dá, aj hrať golf na snehu, ale v zime v našich pomeroch je to skôr zábava, pohyb na čerstvom vzduchu, príjemné stretnutie s priateľmi.

Čo teda môžu robiť vášniví hráči golfu počas nútenej zimnej prestávky? V zásade majú dve možnosti. Jednak môžu odletieť za teplom do iného klimatického pásma, kde určite zabudnú na sneh a ľad, a jednak sa môžu presunúť do golfových telocviční. Kým letieť za teplom na dlhší čas si nemôže dovoliť každý, hrať indoor golf môže ktokoľvek počas celej zimy. Okrem toho, že nás na trenažéri čakajú ihriská z celého sveta, môžeme pilovať náš švih i krátku hru. Ideálne pod vedením skúseného trénera…

Ani sa nechce veriť, že sme presne pred dvadsiatimi rokmi rozbiehali 1. ročník Zimnej firemnej ligy. Kto z vás si spomenie, že v roku 2003 existovalo na Slovensku 12 golfových simulátorov a iba jediné osemnásť jamkové ihrisko na Táľoch. Ale záujem o golf bol enormný. Aj o ten indoor golf. V tých časoch zrejme reálne ihriská nahrádzali práve priestory s golfovými simulátormi… Dnes mám silný pocit, že predsa len preferujeme hru v exteriéri a záujem o indoor golf u nás stagnuje.

No v budúcnosti to môže byť celkom inak. Všetko môžu zmeniť nové technológie. A už aj menia. Tzv. elektronické športy sú dnes realitou aj u nás. Sú to vlastne súťaže, v ktorých sa počítačové hry stávajú profesionálnym športom. Veľký impulz dostali najmä počas covidovej karantény…

Možno v nej sú aj korene novej golfovej túry, pod ktorou sú podpísaní Tiger Woods a Rory McIlroy a zatiaľ nesie názov TGL, čo je vlastne indoorová golfová súťaž. Mala štartovať v januári 2024. Mala, ale v polovici novembra sa strecha haly SoFi Centra v Palm Beach Garden na Floride zrútila a tak sa štart novej indoorovej ligy posunul o rok. Inak – o detailoch TGL sa dočítate aj v aktuálnom vydaní časopisu Golf revue, ktorý držíte v rukách.

Ihrisko v SoFi Centre na Floride bude nabité rôznymi technológiami a pokryje plochu približne 82 x 45 m, čo je zhruba veľkosť futbalového ihriska. Hráči budú odpaľovať zo skutočnej trávy, v bankroch bude reálny piesok a podobne. Pred SoFi Centrom bude veľké námestie, kde sa budú konať predturnajové slávnosti s množstvom atrakcií pre fanúšikov.

Indoorovému golfu možno svitá nádej. Technológie sú vymyslené. Ešte treba nájsť odvážneho investora, ktorý u nás postaví vhodnú halu, vybaví ju najmodernejšou technológiou a tak umožní našim hráčom spokojne prečkať toto zvláštne obdobie.

Ivan Mičko

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv