Neprehliadnite

Reprezentácia v roku 2023

 

Koniec roka a najmä súťažnej golfovej sezóny je obdobím hodnotenia a ohliadnutia sa za úspechmi, výsledkami aj v slovenskom golfe. Potešujúce je, že už je sa o čom zamýšľať, pretože boli aj obdobia, a nie tak dávno, chudobné na výsledky, ale aj zastúpenie najmä na profesionálnych súťažiach.

Text Kamil Drocár / foto archív

Slovensko nebude nikdy patriť ku golfovým premiantom, na to nemáme historické predpoklady ani podmienky. No napriek tomu by príklad úspešných jedincov mohol inšpirovať najmä mladšie ročníky na priklonenie sa k výkonnostnému golfu a súťaženiu.

Zostup

Jediný tohtoročný výsledok slovenského profesionálneho golfistu Roryho Sabbatiniho sme zaznamenali na turnaji americkej PGA Tour – Valspar Championship vo floridskom Palm Harbor, kde so skóre 282/-2 skončil na 16. mieste. Inak jeho sezóna nebola ideálna a celkový pokles do siedmej stovky svetového rebríčka bude problémom najmä na kvalifikovanie sa na budúcoročnú olympiádu v Paríži. Verme však, že si to Rory postráži a bude obhajovať svoj strieborný olympijský kov.

Teddy Teťák

Tohtoročnú sezónu si bude mladý profesionálny golfista Tadeáš Teddy Teťák pamätať, pretože prvýkrát zvíťazil. Stalo sa to na turnaji Riedhof Open s náskokom štyroch rán, pričom priniesol celkové skóre -11. Teddy zavŕšil pôsobenie na tohtoročnej Pro Golf Tour deleným 10. miestom na finálovom turnaji sezóny na Castanea Resort Championship. V celkovom poradí Pro Golf Tour vybojoval 6. miesto. Na Challenge Tour však postupovali prví piati z rebríčka príjmov z umiestnenia Order of Merit. Škoda, že mu postup ušiel iba o jediné miestečko.

Tadeáš Teťák

Matej Babic

Za zmienku stojí určite aj výsledok Mateja Babica z Challenge tour – Euram Bank Open a jeho 34. miesto. Hralo sa v GC Adamstal v rakúskom Ramsau a Matej na svojom prvom profesionálnom turnaji, kde hral ako profesionál, prešiel cutom a bral peňažné prémie.

Aneta Abrahámová

Naša ženská profesionálna reprezentácia sa v sezóne 2023 nemôže pochváliť žiadnym výraznejším úspechom, avšak za zmienku stojí pôsobenie Anety Abrahámovej na INSPIRATO COLORADO WOMEN’S OPEN s dotáciou 250.000 USD, kde prešla cutom a obsadila výsledné 32. miesto so skóre +4.

Amatéri

Výkonmi aj postavou nad väčšinou slovenských amatérov vyčnieval náš reprezentant Jakub Hrinda, ktorému po úspešnej univerzitnej súťažnej sezóne v USA vyšla aj letná časť súťaží v Európe. Jakub si odniesol titul majstra Slovenska na rany mužov, obsadil výborné 6. miesto na Czech International Amateur Championship a nestratil sa ani na German Amateur Championship, kde obsadil výborné 9. miesto. Na prelome júna a júla sa na estónskom Pärnu Bay Golf Links ihrisku odohrali ME mužov, na ktorých nás Jakub úspešne reprezentoval a po štyroch kolách so skóre -14 obsadil výborné 21. miesto, avšak len tri rany ho delili od umiestnenia v TOP 10 a priniesol historicky najlepšie umiestnenie slovenského hráča z majstrovstiev Európy. Zaslúžene po vydarenej sezóne dominuje mužskému amatérskemu slovenskému rebríčku.

Nasledovníci

Okrem Jakuba Hrindu si z hráčov reprezentácie zaknihovali pekné výsledky aj Lukáš Zušťák a René Bergendi. Lukáš svoje kvality zúročil až na konci sezóny, keď na profesionálnom turnaji Czech Open v Beroune pri Prahe obsadil 10. miesto a vo finále Czech Open Golf Tour 5 – Grand Finale obsadil so skóre -9 cenné 7. miesto.

Asi najhodnotnejší výsledok si však vybojoval Lukáš Zušťák v nemeckom meste Verden, kde sa hrala 10. – 11. októbra 2023 kvalifikácia na Pro Golf Tour 2024, tam si so skóre -1 a deleným 12. miestom zabezpečil bezproblémovú pozvánku na väčšinu turnajov tejto túry v sezóne 2024.

Lukáš Zušťák

Sezóna Reného Bergendiho, ktorý je ešte stále v juniorskom veku, bola ako na hojdačke. Kým v jej úvode začal veľmi sľubne aj s titulom majstra Slovenska v jamkovke, stred sezóny poznačil pokles formy, ktorej zlepšenie prišlo ku koncu a bolo korunované na Pro-am turnaji Penati Slovak Open, na ktorom René stratil vedenie až na poslednej jamke, kým dovtedy potrápil všetkých štartujúcich profesionálov, vrátane Rorryho Sabattiniho.

Výmena medzi amatérkami

Ženský amatérsky golf v tejto sezóne ovládla Michaela Vavrová, ktorá svojím prvým titulom majsterky Slovenska na rany potvrdila stabilne dobrú formu. Po štyroch rokoch dominancie Kataríny Drocárovej nastala zmena v menoslove víťaziek na ženskej trofeji. Obe spomínané hráčky sú dlhodobo oporou ženskej reprezentácie a avizujú v ročníku 2024 prestup do profesionálneho kolotoča.

Michaela Vavrová

Cesta za snom

Vavrová je aktuálnou líderkou slovenského rebríčka a túto sezónu sa začala orientovať aj na profesionálne turnaje. Zatiaľ skôr zbiera skúsenosti zo štartov na takýchto turnajoch. Prienik medzi najlepšie v tvrdej konkurencii je zatiaľ skôr len cieľom. Po návrate do USA však za zmienku stojí jej prvý turnaj Sam Golden Invitational, s výsledkom -11 obsadila vynikajúce 5. miesto.

Stúpajúca výkonnosť

Katarína Drocárová po nevydarenom úvode univerzitnej sezóny v USA zabrala až na tímových majstrovstvách Európy, kde spolu s Alexandrou Šulíkovou potiahla tím do B flajtu a výraznou mierou prispela k peknému umiestneniu.

Alexandra Šulíková

Veľmi dobrou formou sa prezentovala na českej profesionálnej Czech Golf Open Tour, kde so skóre -4 obsadila 2. miesto, a na Ron Moore Invitational, kde so skóre -6 obsadila pekné 7. miesto.

Ďalšou stabilnou hráčkou reprezentácie je Alexandra Šulíková, ktorá je aktuálne najlepšou hráčkou domácej scény, avšak vie priniesť dobré výsledky aj zo zahraničia. Saška túto sezónu výborne zahrala na juniorských majstrovstvách ČR, kde po výsledku +2 obsadila 2. miesto, podobne zahrala aj na majstrovstvách Európy klubových družstiev, kde v individuálnom hodnotení so skóre par ihriska obsadila výborné 2. miesto.

Tímové súťaže

Majstrovstvá Európy tímov žien sa hrali vo fínskom Tawast Golf & Country Clube. Naše reprezentantky nesklamali a potvrdili, že zatiaľ Slovensko patrí do elitnej divízie žien. Umiestnenie v B flajte potvrdilo dlhodobo stabilnú pozíciu našej ženskej reprezentácie. Konečné 15. miesto je dobré a pravdepodobne v budúcnosti bude ťažké naň nadviazať, pretože sa s tímom lúčili dlhoročné opory.

Muži doma

Majstrovstvá Európy tímov – kategória DIV 2 muži sa hrali na domácom ihrisku v Green Resorte v Hrubej Borši, čo sa po predchádzajúcich výborných skúsenostiach s kategóriami U18 dievčat aj chlapcov javilo ako výhoda a očakával sa postup do hlavnej kategórie. Muži tentokrát svojimi výsledkami neprekvapili a konečné 7. miesto na domácom ihrisku nie je úspechom.

Chlapci hrali tak ako ženy najvyššiu kategóriu ME, ale užší káder nedokáže pravidelne porážať družstvá z vyspelých golfových krajín, takže umiestnenie na konci štartového poľa vyzerá nepríjemne, hoci čiastkové výkony boli dobré, ale tesné prehry s oveľa silnejšími súpermi mrzeli.

Neisté vyhliadky

Slabá juniorská základňa nedáva reprezentačným tímom veľkú nádej do budúcnosti. Toto smerovanie vidno už dlhšie. Prejavilo sa už umiestňovaním mužského tímu, neschopnosťou vyskladať efektívny dievčenský tím a slabšou pozíciou chlapčenského tímu. Keďže ženský reprezentačný tím opúšťajú dve najvyššie postavené a najskúsenejšie hráčky, je dosť pravdepodobné, že ich nebude mať tak skoro kto nahradiť. Nuž preto akékoľvek umiestnenie mimo C flight na majstrovstvách Európy bude najbližšie roky veľmi ťažké.

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv