Neprehliadnite

Jaroslav Lacuška

 

V slovenskom golfe pôsobí už niekoľko desaťročí. Na rôznych pozíciách, od organizačných až po publicistiku. Už piatu sezónu aj ako manažér golfového rezortu v Sedíne.

Text: Andrej Obuch foto: archív

Spektrum činností v  golfe, ktorým sa venuješ je veľmi široké, ale riadenie ihriska medzi nimi ešte nebolo. Pri pohľade z vonku tá profesia vyzerá celkom atraktívne. Čo to však v skutočnosti všetko zahŕňa?

Realita je veľmi zložitá, pretože manažér je zodpovedný za ihrisko, za ľudí, ktorí sa oň starajú, ale aj za ľudí, ktorí naň prichádzajú hrať. Ale všetko toto nemáš vo vlastných rukách, pretože nad nami je hlavný manažér – počasie. Ihrisko, je vždy špičkovo pripravené, aby si ho hráči užili. Tomu však predchádza množstvo drobných a neviditeľných aktivít. Grínkípri vstávajú v lete okolo štvrtej ráno, aby si hráči mohli od ôsmej užívať golf a oni tam už neboli so svojimi strojmi. Ich práca je však pre hráčov viditeľná. Paradoxom je, že golfisti sami si ich prácu mnohokrát nevážia. Nerešpektovaním pravidiel, neopravovaním divotov na ferveji, pitchmarkov na gríne. Týmto sa však ovplyvňuje radosť z hry aj hráčom, ktorí hrajú na ihrisku neskôr. Toto je celosvetový problém, stretávam sa s ním nielen u nás, ale aj na ihriskách v zahraničí.

Čo je príčinou takého postoja hráčov ku golfu, pravidlám, spoluhráčom?

Strácame radosť z golfu. Zabúdame na jeho filozofiu, na históriu. Golf nás rešpektuje. Myslí na nás v pravidlách, vo vyhodnotení úrovne našej hry, na každom kroku. A my strácame pred golfom rešpekt.

U nás prevláda názor, že pravidlá sú na to, aby sa porušovali….

Hovorí sa o mne, že nútim golfistov v reštaurácii dávať si dole z hlavy čiapku. Nie je to celkom pravda, pretože každého slušne poprosím. Nie kvôli golfu. Je to základná pánska slušnosť, dať si dole klobúk alebo šiltovku v miestnosti. A golf je predsa hra džentlmenov. Tak sme sa to naučili na začiatku, takú nálepku má golf všeobecne. Netreba na to zabúdať. Pravidlá sú len jedny a platia rovnako všade.

Nechýba nám náhodou výchova? Golfová etika je súčasťou golfových kurzov, lenže jej dodržiavanie už nikto nekontroluje. Čo s tým ďalej?

Už som trochu rezignoval. Verím však, že spomalíme a začneme si opäť golf, túto skvelú hru, užívať. Nájdeme si čas na nerušenú hru s priateľmi, dokážeme vypnúť, vnímať okolie, prírodu, tešiť sa z dobrých rán. A všetko sa zasa objaví, všetko sa vráti. Rešpekt, úcta a hlavne radosť z hry.

Takže stále veríš v golfového ducha?

Áno. Bez toho by som nebol tam, kde som. Existuje ešte veľa ľudí, ktorý ctia a dodržiavajú pravidlá. A to, že to ešte celkom nevymrelo, mi robí radosť. Dnes máme technológie, ktoré nám na jednej strane pomáhajú, ale na druhej strane vďaka nim prestávame navzájom komunikovať. Kedysi boli na ferveji dva kamene, žltý na 150 metroch, červený na 100 metroch vzdialenosti. Asi najmenej mi vadí, že v súčasnosti sa hráč pozrie na hodinky a má v nich birdiekartu. Kedysi sme mali hendikepové kartičky a knižky. Tie sú už nahradené aplikáciami. V súčasnosti už hráči nemusia čakať po turnaji, kým im zapíšu aktuálny hendikep. Po turnaji sa nesedí v družnej debate a nečaká sa na vyhlásenie výsledkov. Mnohokrát nemá kto víťazom zatlieskať. Ale golf zostáva stále športom a v športe sa vzdáva úcta víťazom aj porazeným.

Vytratila sa socializačná funkcia golfu?

Nie úplne. Sú hráči, ktorí majú svoje preferované skupiny hráčov, ale sú aj hráči, ktorí si radi zahrajú s niekým cudzím. Majú šancu spoznať niekoho nového, niekoho, koho by inak nestretli a kto sa môže stať ich novým priateľom. Šanca na nové priateľstvá by sa nemala zahadzovať.

Myslíš, že začnú prevažovať tendencie ktoré budú golf devalvovať v tej klasickej podobe?

Má to dve roviny pohľadu. Ako manažér ihriska musím zabezpečiť, aby na konci dňa bola v pokladni tržba. Hráči nepôjdu asi na ihrisko, kde neustále budú ich flajt prenasledovať maršáli, ktorí sledujú tempo hry. Hráči, ktorí nechcú pri hre dodržiavať základné pravidlá, budú asi navštevovať ihriská, kde im to tolerujú. Ono sa to celé utrasie. Otázka je len, ktoré ihrisko bude navštevovanejšie a ekonomicky úspešnejšie. Stále verím však tomu, že ľudia sa zastavia a začnú nad tou situáciou a smerovaním uvažovať. Golf tú energiu má sám v sebe, tak ju treba len využiť.

Dosť veľa sa hovorí, že nám chýba dorast, málo detí začína hrať golf. Máš na to nejaký recept?

Vynikajúce je, že dokážeme predstaviť golf deťom na školách. Na to treba nadviazať. Je ťažké dostať dieťa na ihrisko, ak má veľa iných, jednoduchších a nenáročných možností ako sa zabaviť. Jednou z myšlienok, ktorú treba v súvislosti s golfom zdôrazňovať je, že golf je hra do každého tela. V súčasnosti nie všetky desaťročné deti majú genetické dispozície na akýkoľvek výkonnostný šport. Pri nie veľmi ideálnych telesných a fyzických dispozíciách nebude z každého dieťaťa špičkový športovec, napríklad atlét či futbalista. Ale špičkový golfista z neho môže byť.

Čo je najťažšie pri profesii manažéra golfového rezortu?

Pracujem s ľuďmi, pre ľudí a nemám to celkom vo vlastných rukách. Golf je vonkajší šport, veľký vplyv má počasie. Každé ihrisko má svoj vlastný život, svoj systém údržby aj prevádzky a preto je každé ihrisko jedinečné. Ja mám šťastie, že mám okolo seba tím skvelých ľudí, ktorí dokážu jedinečnosť Sedína udržiavať a zdokonaľovať. Snažíme sa vždy priniesť niečo nové a verím, že sa nám to podarí aj v nadchádzajúcej sezóne.

Tradične sa respondentov pýtam, kde bol ich prvý kontakt s golfom?

Samozrejme v Bernolákove. Základný kurz som absolvoval u  Michala Oravca, ktorému asistoval Rado Šíp. V tej dobe som bol ešte aktívnym hráčom hádzanej. Veľmi rýchlo som golfu prepadol. V Bernolákove som zorganizoval svoju prvú súťaž – súťaž dvojíc, keď sme hrali na jamky aj na rany zároveň. Tam začalo moje angažovanie v golfovom živote, aj začiatky spolupráce so seniorským golfom, do ktorého som medzičasom už aj vekovo dorástol. Hádzanú som v tom čase postupne prestal hrať. Ale mám vďaka nej prvú a jedinečnú definíciu golfu. Keď som sa po čase stretol s bývalými spoluhráčmi, pýtali sa ma, či už nešportujem. Povedal som im, že športujem, že hrám golf. A ich reakcia? Golf? To je šport? Nemáte dresy! A môžete pri tom piť aj fajčiť!

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv