Neprehliadnite

Golf na Mayskej riviére

 

Mexický záliv nás víta pokojnou hladinou. Encyklopédie tvrdia, že dôvodom je malý rozdiel medzi prílivom a odlivom. Vlnám Atlantického oceánu totiž bráni relatívne úzky priechod medzi Floridou a Yucatánskym polostrovom.

Text a foto Ivan Mičko

Obzor sa farbí do ružova. Morské vlny narážajú v pravidelných intervaloch na obrovské skaliská, ktoré chránia našu súkromnú pláž. Kúpanie v mori za úsvitu len ťažko niečo prekoná.

Yacht Club Puerto Aventuras

Skvelá základňa pre našu skupinu. Bývame severne od Cancúnu, niečo cez dve hodiny jazdy autom. Apartmány sú veľké svetlé, luxusne zariadené, s priestrannými terasami a ležia len pár metrov od vody.

„Pred mnohými rokmi bol pri vzniku tohto jachtárskeho areálu Alberto Turrent, otec môjho priateľa Alejandra, ktorý v počiatkoch pomáhal s financovaním tejto atraktívnej investície,“ vysvetľuje Mirko Bajtoš, vedúci našej objaviteľskej skupiny a majiteľ úspešnej firmy, ktorá distribuuje ručne šúľané cigary z karibskej oblasti do 70 krajín sveta. A vzápätí dodáva: „Odmenou za Albertovu finančnú výpomoc bol jeden z apartmánov, ktoré sa vtedy v Puerto Aventuras stavali.“

Mirko chodí do Mexika od roku 2007. A tak bolo prirodzené, že bol iniciátorom aj tejto cesty. „Najskôr sme bývali v hoteloch,“ spomína: „Keď sme sa s Alejandrom stali nielen obchodnými partnermi, ale aj osobnými priateľmi, ponúkol nám ubytovanie v jeho apartmáne v tomto jachtárskom klube tu v Puerto Aventuras. Dnes patrí tento luxusný areál na polostrove Yucatán medzi to najlepšie, čo ponúka okolie Cancúnu.“

Asi to nie je náhoda, že sa tento rezort volá Puerto Aventuras, čo v španielčine znamená čosi ako dobrodružný prístav. Stačilo totiž pár hodín a na vlastnej koži sme sa presvedčili, že sú tu ideálne podmienky na vodné športy, predovšetkým na jachting, ale aj ubytovanie všetkých kategórií, skvelé reštaurácie, krásne 9-jamkové golfové ihrisko aj mnohé atrakcie pre návštevníkov. K mimoriadne zaujímavým patrí najmä pozorovanie delfínov, tuleňov a morských kráv.

Najlepšie strážené tajomstvo

Mexiko je nádherne rozmanitá a pulzujúca krajina plná príťažlivých atrakcií. Určite by ste však pri jeho návšteve nemali vynechať staroveké mayské ruiny, tajomné cenoty – podzemné jaskyne, ktoré dodnes neodhalili všetky záhady, mestá plné kultúry a života, ale aj čarovné dedinky s ich neopakovateľnou atmosférou. Nádherné pláže a exkluzívne letoviská sú povinnou jazdou každého návštevníka Mexika. No jedným z najlepšie strážených tajomstiev Mexika je, že táto úžasná krajina sa môže pochváliť golfovými ihriskami, ktoré patria k najkrajším na americkom kontinente. Ak ste vášnivý hráč golfu a zároveň cestovateľ, mal by byť mexický golf na vrchole vášho zoznamu. V Mexiku totiž máte na výber z 275 ihrísk, ktorých autormi sú také golfové esá ako Jack Nicklaus, Tiger Woods, Joe Finger, Robert Trent Jones Jr., Nick Price, Greg Norman a mnohí ďalší.

Záhadné modré diery

Podzemné jaskyne cenoty na polostrove Yucatán vznikli pred miliónmi rokov prepadnutím vápencového podložia, ktoré následne zatopila podzemná voda. Odhady hovoria, že na Yucatáne je asi

6 000 cenotov, ale takmer žiadne rieky a len niekoľko jazier. A tak boli tieto podzemné jaskyne často jediným trvalým zdrojom pitnej vody. A keďže mayské osady potrebovali k životu trvalý prístup k pitnej vode, stavali sa okolo týchto prírodných studní. Tak to bolo aj s Chichen Itza, jedným z novodobých divov sveta. A nielen to, cenoty hrali významnú rolu pri mayských obradoch. Mayovia totiž verili, že cenoty sú bránami do Xibalby, posmrtného života, a že sú domovom boha dažďa Chaca. To bol zrejme aj dôvod, prečo Mayovia niekedy ukladali do modrých dier ľudské pozostatky, ako aj obradné artefakty.

Mayská riviéra

Patrí k najkrajších častiam mexického pobrežia. Je prírodnou ozdobou polostrova Yucatán. Môže sa pochváliť nielen belostnými plážami, ale aj pôsobivými prírodnými zvláštnosťami. Neďaleko leží popredná mexická archeologická zóna, kde sa nachádza opevnené mesto a staroveké mayské ruiny. Medzi najväčšie atrakcie Mayskej riviéry určite patrí zopár najlepších mexických golfových ihrísk. Ponúkajú najpôsobivejšie výhľady nielen na pobrežné krajiny, ale aj prírodné cenoty a mayskú džungľu, ktorá ihriská obklopuje. V každom prípade Mayská riviéra je nielen prírodným drahokamom Yucatánu, ale patrí aj k najobľúbenejším golfovým destináciám v Mexiku.

PGA Riviera Maya

Je pôsobivé krajinárske dielo Roberta Trenta Jonesa Jr., renomovaného architekta golfových ihrísk. Tento rezort, ktorého súčasťou je aj 9-jamkové ihrisko s par 3 jamkami, bol nedávno ocenený časopisom Golf Digest ako jeden z najlepších rezortov v Mexiku a Amerike. Je oficiálnym partnerom americkej PGA a vlastne prvým partnerom PGA v Latinskej Amerike. 
Klub je integrovaný do mexického komplexu Bahia Principe a leží asi 20 kilometrov od mesta Tulum, momentálne najtrendovejšej turistickej destinácie na Mayskej riviére. Má veľkolepé 18-jamkové golfové ihrisko, ktoré slávnostne otvorili v roku 2010. Nádherný dizajn ihriska zdobia jazerá, cenoty i pôvodná džungľa. Nie je bez zaujímavosti, že tunajších 27 jamiek je zasadených hlboko do vápencového lomu tak, aby ich ferveje kopírovali obrysy hustej džungle kombinovanej s mangrovníkmi. Vďaka citlivému vnímaniu prírodných daností krajiny a najmodernejším technológiám sa architektom tímu Roberta Trenta Jonesa Jr. podarilo efektívne integrovať prírodné zázraky do dizajnu ihriska, čím vytvorili tento nádherný klenot Mayskej riviéry.
Club de Golf Puerto Aventuras

Ponúka vzrušujúce dobrodružstvo v priateľskom a tichom prostredí. Toto 9-jamkové ihrisko s parom 36 bolo prvým golfovým ihriskom na Mayskej riviére, ktoré v roku 1991 navrhol renomovaný hráč PGA Thomas Lehman.
Teším sa ako malý chlapec. Neviem sa dočkať štartu. Hráči golfu poznajú tento vzrušujúci pocit tesne pred hrou na neznámom ihrisku. Mirko Bajtoš a jeho golfová 4-hlavá crew vyráža na krátky peší pochod z apartmánu na ihrisko. Áno, ideme pešo, pretože ihrisko je neďaleko. Tee time sme si posunuli až na 15. hodinu popoludní, aby sme nehrali v najväčšom teple. Palice a autíčko máme objednané, a tak môžeme z jamky č. 1 odpáliť prvé rany v Mexiku. To je ale povznášajúci pocit...
Ihrisko je pokryté mäkkým a hladkým kobercom bermudskej trávy, obklopené palmami, tropickými stromami a karibskou faunou. Jednou z výhod tohto ihriska je bezpochyby blízkosť od nášho bývania, a tak si môžeme vychutnať milovaný šport bez toho, aby sme boli dlho preč od tých, ktorí nás sprevádzajú.

Pod oblohou plnou hviezd

Bol to deň plný neuveriteľných zážitkov. Pomaly sa chýli ku koncu a v kruhu priateľov sa nám chce rozprávať a rozprávať. Príbehy pokračujú aj cestou na našu súkromnú pláž. Rovnako ako ráno aj teraz nás Mexický záliv víta pokojnou hladinou. Už vieme, že dôvodom je malý rozdiel medzi prílivom a odlivom. Vlnám Atlantického oceánu totiž bráni relatívne úzky priechod medzi Floridou a Yucatánskym polostrovom. Romantický večer ako vyšitý. Nik tuším nechce, aby sa skončil. Len náš dobrý duch Mirko nám pripomenie: „Ráno letíme do Veracruz!“

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv