Neprehliadnite

Čo prinesie rok?

 

Koniec golfového roka priniesol rôzne ankety, zamyslenia, hodnotenia uplynulých mesiacov, ale aj výhľady do budúcnosti.

Text Andrej Obuch / foto archív

Všetky hlavné profesionálne túry už zverejnili kalendáre turnajov na rok 2024. Čaká nás všetko tak, ako tomu bolo i tento rok. Turnajový kolotoč po vianočnej prestávke bude pokračovať ďalej. Uskutočnia sa aj všetky major turnaje, mužské aj ženské. Tie priťahujú veľkú pozornosť divákov aj médií. S menšími turnajmi, ktoré tvoria väčšinu kalendára, je to už horšie.

Bludný kruh

Americké PGA Tour, LPGA Tour a európske DP World Tour a LET sa boria s vlastnými existenčnými problémami. Najmä tie európske už roky hľadajú finančné zdroje na svoju existenciu. Chýbajú veľkí, globálni a finančne silní sponzori. Golf v kontinentálnej Európe nie je nijak divácky atraktívny šport. Na slabú návštevnosť turnajov sme si už zvykli. Ženy to majú ešte o čosi ťažšie. Väčšinou prvé kolá hrajú pred prázdnymi ihriskami. Tomu zodpovedá aj mediálne a televízne pokrytie. Vo výsledku je to uzavretý kruh. Bez sponzorov turnaje chradnú, bez divákov zas upadá záujem sponzorov. V prípade niektorých je zázrak, že sa ešte konajú.

Čakanie na zázrak

Vo vrcholovom profesionálnom golfe sa v roku 2024 očakávajú veľké zmeny, ktoré sa už nestihli uskutočniť do konca roku 2023. V mužskom aj ženskom. Mali by byť vyvrcholením pohybov, ktoré sa začali asi tak pred piatimi rokmi. Obe európske túry, mužská aj ženská, riešenie svojich existenčných problémov videli v hľadaní globálneho investora alebo väčšom priľnutí k americkým túram.

Strata samostatnosti

Ladies European Tour si mala na konci novembra odhlasovať pripojenie k americkej LPGA Tour. Proces fúzie sa začal už v roku 2019 a smeruje do záverečných krokov. Na poslednú chvíľu to riadiaci výbor LET zastavil a odsunul na neskorší dátum. Cieľom bolo nenarušiť mediálny obraz finálového turnaja v španielskej Marbelle. Toľko aspoň oficiálna tlačová informácia.

Komplikácie u mužov

Obavy a najmä hlasná kritika straty samostatnosti a možnosti rozhodovať o záujmoch európskeho golfu sprevádzajú aj kroky vedenia mužskej túry. Cesta do područia americkej PGA Tour síce tiež mešká, ale tentoraz to nie je prejavom opatrnosti vedenia v Anglicku, ale neukončeného procesu vzniku celkom nového subjektu.

Saudská iniciatíva

Dlhotrvajúce saudsko-arabské angažovanie sa vo vrcholovom profesionálnom golfe má rôzne podoby. Už dávnejšie vznikli na Arabskom polostrove viaceré samostatné turnaje v kalendári vtedajšej Európskej túry. Neskôr špeciálne ženské podujatie Aramco Team Series, na ktorom štartujú tímy zložené s európskych, ale i amerických hráčok. Pred dvomi rokmi vznikla mužská golfová túra LIV Golf pod taktovkou austrálskeho „žraloka“ a veterána Grega Normana. Na jej turnaje prešlo veľa hráčov a šampiónov svetového golfu. Reakciou ich domácich túr na túto „zradu“ bola tvrdá pomsta. Všade tam, kde mali činovníci dosah. Najväčšmi postihlo hráčov LIV Golf nezarátavanie ich výsledkov do svetového rebríčka. Ten je určujúcim pre štart na mnohých podujatiach, vrátane Ryder Cupu, major turnajov a dokonca i olympiády.

Prekvapujúca fúzia

Ako blesk z jasného neba pôsobila v júni správa, že vedenia americkej PGA Tour a saudského investičného fondu, ktorý má na starosti aj financovanie LIV Golf, rokujú o vytvorení spoločného podniku. Nič viac. Nikde ani slovo o tom, čo bude s PGA Tour, čo s LIV Golf a ich turnajmi. Rokovania mali byť ukončené do konca roku 2023, ale nie sú. A tak sa všetko pripravuje, akoby sa budúci rok nič nedialo. A po vianočnej prestávke sa opäť začne vážne súťažiť.

Skúška Rahmom

Do neistej budúcnosti oboch túr zasiahla decembrová novinka, keď Španiel Jon Rahm, aktuálne golfista č. 3 svetového rebríčka, oznámil, že sa dohodol na prestupe do LIV Golf. Iste, jeho pozíciu v rebríčku to neotrasie natoľko, aby sa v roku 2024 nemohol zúčastniť na major turnajoch, ale ak nedôjde k vyriešeniu situácie v priebehu budúceho roka, ten ďalší by už nemusel na viacerých štartovať a pri doterajšej praxi by rydercupový tím Európy prišiel o ďalšiu oporu. Práve Rahmov prestup bude skúškou budúcnosti pomstychtivých jastrabov z vedenia PGA Tour, ale aj DP World Tour.

Tigerov príspevok

Ako keby tých golfových podujatí nebolo málo, prichádza so svojou troškou aj Tiger Woods. V časoch vzniku LIV Golf a masového exodu šampiónov na ňu, ohlásili spolu s Rory McIlroyom vznik alternatívnej súťaže TGL, ktorá po vyše roku príprav mala štartovať v januári 2024. Pre zrútenie stavby haly v polovici novembra sa asi jej štart posunie. Zaujímavosťou je, že turnaje sa budú odohrávať vždy v pondelok v interiéri novobudovaného SoFi Centra v Palm Beach Gardens na Floride. Taktiež pôjde o tímovú súťaž rôznych golfových klubov, pričom členmi budú poprední hráči z PGA Tour. Štart už potvrdili okrem iniciátorov Tigera Woodsa a Roryho McIlroya aj Justin Thomas, Rickie Fowler, Collin Morikawa, Matthew Fitzpatrick, Justin Rose a množstvo ďalších zaujímavých a vynikajúcich hráčov. Rozhodne rovnako zaujímavých, s akými pokračuje konkurenčná LIV Golf.

Divák získava

Rozšírením ponuky golfových podujatí, najmä v USA, rozhodne získa najmä divák. Miestny na ihrisku, aj ten televízny. Otázne ostáva, čo z toho budeme mať možnosť vidieť na Slovensku. Golf v športových televíziách v ponuke slovenských operátorov ťahá za veľmi krátky povraz a mnohé sa pre vysielacie práva k nám ani nedostane. Takým bola Ladies European Tour v tomto roku, hoci v Česku bola vysielaná dokonca s kompetentným sprievodným slovom, žiaľ, u operátora, ktorý na Slovensku nepôsobí.

Kam vycestovať

Ponuka kvalitných golfových turnajov v okolí Slovenska sa rokmi redukuje. Ešte pred desaťročím bolo možné cestovať za európskym vrcholovým golfom do neďalekého Rakúska. V súčasnosti nám ostalo len Česko, kde sa doteraz konajú mužské a ženské turnaje európskeho významu. Zatiaľ oba majú svoje miesto v kalendároch túr.

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv