Neprehliadnite

Rudolf Feješ z hotela Albrecht

 

Patrí k mladej generácii slovenských šéfkuchárov. Dnes velí kolektívu reštaurácie v hoteli Albrecht v Bratislave.

Text Ivan Mičko / foto Matej Kotuľa

Zo spomienok starých Prešpurákov viem, že k Albrechtovi chodili najčastejšie na kávičku či pohár vínka. Výletná reštaurácia s kaviarňou a tanečnou sálou na poschodí totiž sídlila v krásnej budove na Červenom kríži.

Skvost vtedajšej architektúry

Neďaleko Bratislavského hradu ju postavili v dvadsiatych rokoch minulého storočia v eklektickom štýle podľa projektu architekta Alexandra Feiglera mladšieho. V tom čase tam síce už stálo zopár víl, ale prevažovali záhrady a vinohrady. A tak sa nemožno čudovať, že sa stala obľúbeným oddychovým miestom nielen pre obyvateľov Bratislavy, ale aj návštevníkov mesta. Lákala aj vynikajúca kuchyňa, domáce vína a krásna vyhliadka na staré mesto a Dunaj.

Hľadanie génia loci

Po desaťročiach peripetií kedysi krásnej budovy dostala v roku 2008 šancu na nový život. Vydarenou rekonštrukciou tam vznikli butikový hotel a reštaurácia, ktorá si v krátkom čase získala veľkú obľubu u gurmánov najmä vďaka legendárnemu šéfkuchárovi Jaroslavovi Žídekovi. A práve na jeho miesto prišiel mladý a talentovaný šéfkuchár Rudolf Feješ.

Je to pravda, že mama rozhodla o vašej budúcej kariére?

Áno, je to pravda. Keď máte pätnásť, netušíte, čo by ste chceli v živote robiť. A tak mi mama poradila, aby som sa šiel vyučiť za kuchára na odbornú školu s maturitou. Tak som poslúchol a išiel.

A zrejme ste dobre urobili…

Neľutujem. Ihneď po maturite som šiel za sestrou, ktorá študovala na univerzite vo Florencii filozofiu a literatúru. Taliansko a najmä talianska kuchyňa ma tak očarili, že som tam prežil krásnych sedem rokov. Tam som videl, ako to tamojší kuchári berú vážne, ako varenie doslova prežívajú. Ak k tomu prirátate kvalitné čerstvé suroviny, vrátane domácich cestovín, potom sa nemôžete čudovať, že nám v Taliansku tak chutí.

S taliančinou ste nemali problém?

Začiatky neboli ľahké, ale zažil som aj veľmi vtipné okamihy. Napríklad mi šéf hovorí: „Portami delle carote, prines mrkvu!“ Šiel som do chladiaceho boxu, kde bolo plno mrkvy, ale keďže som nevedel, čo chcel šéf, vrátil som sa a hovorím mu, že nemáme. Vzal ma späť a hovorí, že toto je mrkva. A strčil mi ju do roky. Dlho sme sa z toho smiali. Ale krok za krokom to šlo a o pol roka som hovoril po taliansky. A mohol som denne nasávať atmosféru v talianskej kuchyni, ale aj hltať nové veci, nové postupy, nové ingrediencie.

Z toho, čo hovoríte, usudzujem, že ste asi dostali dobré základy…

Aj u nás v kuchyni je to ako so stavbou domu – ak má dobré pevné základy, môžete na nich stavať ďalšie poschodia. Dodnes žijem z tých siedmich talianskych rokov.

K nim ste pridali ako šéfkuchár ďalších desať v jednej z najlepších talianskych reštaurácií v Bratislave.

V reštaurácii na brehu Dunaja som dostal nielen príležitosť viesť špičkový kolektív v kuchyni, ale pre mňa to bola opäť aj veľká škola. Tá mi umožnila, aby som využil ponúknutú šancu a prišiel ako šéfkuchár do reštaurácie Albrecht.

Dnes však v Albrechte vychádzate z francúzskej kuchyne. Prečo?

Potreboval som zmenu. A tu vždy dobre varili. Vždy tu bola špičková gastronómia, ktorá vychádzala z modernej francúzskej kuchyne. Ale varili sa tu aj lokálne jedlá. Tu som si nemohol dovoliť urobiť nejakú chybu, navyše, v situácii, keď prichádzate po kuchárskej legende. Vedel som, do čoho idem, ale bol som rozhodnutý dať do toho všetko. A už som tu dva roky.

Čo je podľa vás moderná slovenská kuchyňa?

Všetko sa začína kvalitnými čerstvými surovinami, teda napríklad našou domácou zeleninou, lebo tá z dovozu často nemá chuť, farbu, konzistenciu. Teda použiť rovnaké ingrediencie, ale v novom šate, použiť nové technológie, možnosti úprav ako napríklad souse-vide (čítaj su vit), čo vo francúzštine znamená vo vákuu. Touto metódou možno dosiahnuť nenapodobiteľné chute a konzistencie.

Čo musí mať dobrý kuchár?

Predovšetkým fantáziu.

Aké je vaše obľúbené jedlo?

Plnená paprika od mojej mamy (smiech). Ale robí aj najlepšiu sviečkovú na svete. Ale milujem aj perkelty.

A čo rád pripravujete? Čo je vo vašich jedlách typicky feješovské?

Každý kuchár má svoje silné stránky. Rád pracujem so sezónnymi surovinami. To znamená na jar čerstvá zelenina, medvedí cesnak, špargľa. V lete hrášok, ďalšia zelenina, ale aj ryby, vrátane domácich. A na jeseň husi, kačky, husokačky, divina. Mám ambíciu pritiahnuť hostí, aby si hovorili: „Ideme na Feješa!“

Už v lete sa hotel Albrecht totálne zmení. Krásna budova v eklektickom štýle dostane nový šat. Zvonku aj zvnútra. A mladý, talentovaný a ambiciózny šéfkuchár Rudolf Feješ má už dnes jasné, aké špičkové jedlá po rekonštrukcii areálu svojim hosťom ponúkne. Už sa na ne tešíme!

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv