Neprehliadnite

Pavel Vravko: Vernosť od začiatku

 

Na Slovensku je málo manažérov golfových rezortov, ktorí by s ním boli spätí rovnako silným putom ako Pavel Vravko z Red Oak Golf Rezort.

Text Andrej Obuch / foto archív

  • Čo predurčilo vaše pôsobenie na čele golfového ihriska?

Po absolvovaní vysokoškolského štúdia a prvého zamestnania na VŠ som päť rokov pôsobil ako tajomník športového klubu Slávia pri vysokej škole poľnohospodárskej v Nitre. Manažoval som a organizačne zabezpečoval celú jeho športovú činnosť. Následne som 18 rokov podnikal spolu s niekdajšími spolužiakmi. Keď sa nám podarilo úspešnú firmu predať, začal som sa zamýšľať, čomu sa budem ďalej venovať. V tom čase vznikal projekt výstavby golfového ihriska v Nitre, takže som sa v správnej chvíli ocitol v dobrej spoločnosti.

  • Aká bola vaša funkcia vo vývoji projektu a pri výstavbe ihriska?

Keďže som bol v tom čase voľný, ponúkol som sa byť nápomocný pri realizácii idey vybudovania golfového ihriska. Spočiatku sme boli traja, ktorí sme sa pracovne venovali tomuto projektu. Po čase som v exekutívnej funkcii na ihrisku ostal jediný a pridal sa nový predseda predstavenstva a. s. Róbert Szabó zo skupiny 11 akcionárov.

  • Ako sa rozvíjal samotný projekt?

Okolo roku 2010 začali dvaja zakladatelia myšlienky hľadať lokalitu, kde by bolo vhodné golfový rezort v Nitre vybudovať. V roku 2014 sa v Lužiankach riešil nový územný plán obce, do ktorého bol už zahrnutý aj náš projekt a po schválení sme začali s výstavbou v lete v roku 2015. V tom čase do projektu pristúpili aj ostatní akcionári. Po 1,5 roku sme sprístupnili prvú deviatku pre verejnosť a na jeseň 2017 pribudla aj druhá. Rok nato sa postavil Clubhouse.

  • Boli ste aj pri založení golfového klubu a dodnes ste manažérsky aktívny aj v ňom…

Asi od októbra 2014 som začal riešiť klubové záležitosti, prípravu stanov, registráciu, web a prvé klubové dokumenty. Klub vznikol 20. januára 2015, skôr, ako bola započatá výstavba ihriska. Nitranov, ktorí hrali golf všelikde po Slovensku, bolo viac, takže jadro členskej základne bolo hneď početné. Prvé dva ročníky majstrovstiev klubu sme hrali vo Weltene v Báči, vtedy sme mali už viac ako sto členov.

  • Aké je byť manažérom ihriska, dušou toho rezortu?

Nie som jediný, ale v prvom rade je to zodpovednosť a záväzok. Tak ako sa celý projekt rozrastal, rozširovali sa činnosti, ktoré bolo treba manažérsky zabezpečiť, prijímali sa zamestnanci, až sa to začalo nabaľovať a tak nejak mi to prischlo.

  • Práca manažéra ihriska pokrýva asi naozaj rôznorodé činnosti. Čo všetko tvorí vašu pracovnú náplň?

Koordinujem procesy na ihrisku, ale aj v reštaurácii a klubovom dome. Mám pod sebou štyroch líniových manažérov, ktorí zodpovedajú za jednotlivé úseky. Napríklad priestory reštaurácie nie sú využívané len pre ihrisko, ale snažíme sa pritiahnuť aj iné akcie, ako sú pracovné stretnutia, školenia, ale aj spoločenské a rodinné podujatia.

  • Môže byť riadenie fungovania golfového ihriska na Slovensku prácou snov?

Určite áno, aj keď tých ihrísk na takéto snívanie je na Slovensku málo. Viem si predstaviť ambicióznych mladých ľudí, ktorí by k tomu inklinovali. Verím, že takých nájdeme. Už samotné prostredie ihriska dáva práci bonus. Prostredie rozzelenaného golfového ihriska a spokojnosť nielen golfistov vplýva na pozitívnejšie myslenie.

  • Aký ste manažér?

Som komunikatívny človek a dôverujem ľuďom, takže sa snažím veľa vecí delegovať a dať dôveru spolupracovníkom, aj keď možno niekedy zasahujem do niektorých vecí, ale to je trochu generačne rozdielnym uhľom pohľadu.

  • Čo vás čaká pri prácach na ihrisku v najbližšom období?

Ihrisko vstupuje do šiestej sezóny. Po tých rokoch máme vízie aj plány, čo treba zmeniť a vylepšiť. Končíme s výsadbou stromov, keďže ihrisko je postavené na niekdajšej ornej pôde. Vysadili sme ich 1 500 a tešíme sa, že ihrisko je čoraz zelenšie. Ideme dobudovať výjazdové betónové chodníky. Je to nemalá investícia, ale čas a skúsenosti nám ukázali, že treba prejsť na vyšší štandard vybavenia, ako aj klubovú begáreň so skladovými priestormi. Taktiež sa po tohtoročnej skúsenosti chystáme byť celoročne otvoreným rezortom.

  • Osvojila a vzala si Nitra golfové ihrisko za svoje?

Chceme sa aktívnejšie zviditeľňovať v samotnej Nitre, je to hlavný smer našich marketingových aktivít. Naša ponuka nechce byť len o golfe, ale snahou je otvoriť areál aj pre iných záujemcov, a tak im sprostredkovať aj golfovú skúsenosť. Máme šancu stať sa mestským ihriskom, pretože perspektívne sa ráta, že k nám bude jazdiť aj mestská doprava a okolo ihriska postupne vyrastá nová dedina. Pripravuje sa výstavba hotela, čo bude ďalšia žiaduca klientela.

  • Okrem veľkého mesta zasahujete do širokého okolia. Ako chcete využiť túto konkurenčnú výhodu?

Ako jediné 18-jamkové majstrovské ihrisko v kraji zasahujeme veľkú spádovú oblasť, najmä smerom na Levice, Vráble a Topoľčany. Nie je tam však až tak veľa hráčov golfu. Máme na okolí dve 9-jamkové akadémie a spolupráca s nimi je veľmi priateľská. Oni žijú iným klubovým životom, ale ich členovia majú u nás rôzne benefity a my sme radi, že ich tu máme.

  • Hrali ste golf pred vstupom do tejto pracovnej oblasti?

Jeden kamarát nás viacerých z pôvodnej firmy nahovoril na vyskúšanie golfu. Časom sme si urobili zelené karty. Začínali sme na Táľoch. V tom čase sme sa ešte venovali skôr aktívnejším športom, basketbalu, tenisu a lyžovaniu. Postupom času sa však golf stával športom číslo jeden.

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv