Neprehliadnite

Nitre dominovala červená

 

V poradí druhý turnaj 19. ročníka najstaršej dámskej túry na Slovensku sa hral na ihrisku Red Oak Golf Club v katastri obce Lužianky v krásnom prostredí na dohľad starobylej Nitry.

Text Ivan Mičko / foto Ján Súkup

Často ani samotní obyvatelia mesta Nitra nechcú veriť, že len nedávno doslova na skok od centra vyrástol krásny golfový areál. Obyčajne ich presvedčí až osobná návšteva areálu, ktorý má v logu červený dub. Očarí krásny klubový dom so širokou využiteľnosťou a predovšetkým unikátna poloha. Z klubovne a z mnohých jamiek totiž vidieť mesto Nitra vrátane Nitrianskeho hradu. Rovnako úchvatný pohľad sa núka aj pri pohľade na výbežky Tríbečského pohoria s historickým drahokamom, malým emporovým kostolíkom na vysokom brale.

Golf Porsche ladies tour na ihrisku Red Oak v Nitre 20.05.2023. Foto Ján Súkup – Štartfoto

Kostol sv. Michala archanjela

Nie každý vie, že táto románska stavba stojí na skalnatom kopci nad obcou Drážovce a pochádza z 11. storočia. Iba pripomeniem, že v dokumentoch nájdeme informácie o tom, že v najstaršom období vlastnil kostolík miestny šľachtic Dražej, z čoho zrejme pochádza aj názov obce. Kostolík je vlastne jednoloďová stavba s polkruhovou apsidou. Má rovný strop a na západnej strane poschodovú tzv. zemepánsku emporu – tribúnu. V strede priečelia je veža zakončená murovanou ihlanovitou strechou. Kostol je zasvätený svätému Michalovi archanjelovi a patrí k najzachovalejším románskym pamiatkam na Slovensku. Pre kresťanov predstavuje symbol boja so zlom a nebezpečenstvom. Kostolík bol vyobrazený na slovenskej stokorunovej bankovke z roku 1941 a na 50-korunovej z roku 1993. Jeho obraz slúžil aj ako predloha na slovenskú dvojeurovú poštovú známku.

Krásny letný deň

V areáli Red Oak sme mali 20. mája ideálne golfové počasie. Po dlhých upršaných a mimoriadne chladných dňoch a najmä nociach sa hráčky a hráči golfu mohli tešiť zo skutočne letného počasia. Iste, oficiálne bude prvý letný deň ako takmer vždy až v júni. Leto sa totiž, ako je známe, v našich zemepisných šírkach začína letným slnovratom, teda okamihom, keď sa na severnej pologuli začína tzv. astronomické leto. V tomto roku sa začne 20. júna o 14. hodine a 58 minúte…

Vznešená farba

V Nitre sme mali letný golfový deň v predstihu. A vznešený. Farbou turnaja bola červená. A červená farba pôsobí vznešene. A vraj aj energeticky. Psychológia farieb tiež hovorí, že červená je sila, energia, vitalita, dominancia, akcia, prežitie a vášeň, čo bolo možné vidieť počas trvania turnaja, ale napokon aj na celkových výsledkoch po jeho skončení. Dámy i páni hrali tak, ako sa na golfistov patrí: s plným nasadením.

Novinky

Od prvých ročníkov najstaršej dámskej túry na Slovensku sa snažíme turnaje robiť – popri preferenciách športu – aj nápadité, kreatívne, príťažlivé. Také, ktoré majú dievčatá a ženy rady. Pred rokmi sme prišli s farbami i vzormi golfového oblečenia. Teší nás, že sa nápad ujal a dnes ho s úspechom kopírujú aj na iných turnajoch. Vlani sme na naše dámske turnaje priniesli ďalšiu novinku – špičkovú kozmetiku a úspešné odborníčky na ženskú krásu. Prvou z nich bola Ivana Christová, bývalá Miss Československa z roku 1989. S Ivankou nás spája dlhoročné priateľstvo. Poznáme sa totiž ešte z roku 1988, keď som sedel v porote, ktorá zvolila mladučkú a krásnu Ivanu Christovú za Miss Rysy.

Beauty štúdio Ivany Christovej

Ivanku tento rok v Nitre zastúpila jej krásna dcéra Danielka s kolegyňami. Aj teraz vytvorili v klubovom dome útulné štúdio krásy, v ktorom počas turnaja i po jeho skončení rozdávali rady a tvorili praktické ukážky, ako sa starať o svoju krásu. Sme radi, že si svojím stálym optimizmom, dobrou náladou a profesionalizmom získali priazeň hráčok dámskej túry. Potešili aj kozmetické darčeky, ktoré získali najlepšie hráčky na ihrisku. Hodnotné kozmetické darčeky od štúdia krásy Ivany Christovej si odniesli aj najúspešnejší hráči z mužskej kategórie.

Výsledky:

Kategória A (HI do 24,4):

  • 1. Katarína Blahová
  • 2. Renáta Macková
  • 3. Vierka Gajdošová

Kategória B (HI 24,5 – 36):

  • 1. Janka Hässlerová
  • 2. Renáta Šmáliková
  • 3. Romana Sláviková

Kategória C (HI 36,1 – 54):

  • 1. Barbora Peschová
  • 2. Martina Galbavá
  • 3. Anna Mišová

Doplnkové súťaže:

Najštýlovejšia hráčka, nositeľka titulu Lady in Red: Martina Galbavá

Najbližšie k jamke: Janka Hässlerová

Najdlhší odpal ženy: Renáta Macková

Šťastná voľba muži: Miroslav Blaha

Kategória D (Muži):

  • 1. Miroslav Mikuš
  • 2. Vladimír Sopúch
  • 3. Ľubomír Páleník
 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv