Neprehliadnite

Money, money, money…

 

Otvorene musím napísať, že ak to neviete, u nás sa veľké peniaze do podpory golfového športu nehrnú. Toto je, žiaľ, fakt. A kto si myslí opak, mýli sa.
Totálne iná situácia je vo svete, kde tzv. turnajové prize money rastú závratným tempom. Akoby zrkadlili trendy v iných športových odvetviach, akými sú futbal, hokej, Formula 1, americký futbal či basebal. Čo však vniesla do projektu LIV Golf Saudská Arábia a jej Public Investment Fund, nemá v niekoľkostoročnej histórii golfu obdobu. Len pripomeniem, že iba prvý rok boli prize money na každom turnaji LIV Golf Leage 25 miliónov dolárov. Víťaz v individuálnej súťaži dostal 4 milióny, aj posledný hráč v poradí mal istých 120 000. A to bez ohľadu, koľko rán zahral. A nielen to. Takmer bezodné saudsko-arabské vrecko pridalo ďalší mešec v podobe rozprávkového lákadla. Sľubuje, že kto zahrá magických 54 rán, dostane z mešca 54 miliónov dolárov. Celkový balík na rok 2022 bol 250 miliónov. Vraj doteraz Saudi do tohto projektu investovali dve miliardy dolárov. A tak sa nemožno čudovať, že neskutočným finančným sumám podľahli aj hráči absolútnej svetovej extra triedy. Je všeobecne známe, že je medzi nimi napríklad bývalá svetová jednotka Dustin Johnson, ktorý za prestup zinkasoval 125 miliónov dolárov. Phil Mickelson vraj dostal za podpis na dve sezóny 200 miliónov.
Ani na najprestížnejšom turnaji sveta, na The Open Championship, to nie je inak. Iba tempo rastu je pomalšie. Ale aj tak sa prize money za ostatných desať rokov viac ako zdvojnásobili. Možno si spomeniete, že víťaz Phil Mickelson získal za víťazstvo na The Open v roku 2013 prémiu vo výške 1,44 milióna, pričom celková dotácia turnaja bola 8 miliónov. Nedávno skončený 151. The Open Championship, ktorý sa hral na ihrisku Royal Liverpool v Hoylake, bol dotovaný sumou 16,5 milióna dolárov a na víťaza Briana Harmana čakala odmena tri milióny. Mimochodom, prize money rástli na všetkých tohtoročných majoroch. Na Masters se hralo o 18 miliónov, na PGA Championship o 17,5 milióna a na US Open o 20 miliónov dolárov.
Finančná hladina svetového golfu je po vstupe Saudov do podpory konkurenčného projektu americkej PGA značne rozbúrená. A hoci sa už otvorene hovorí o blížiacej sa dohode medzi PGA a LIV Golf Leauge ku ktorej má podľa posledných správ pomôcť aj Tiger Woods, dnes ťažko predvídať, ako to dopadne. Je celkom možné, že svetlo sveta uzrie nový projekt, ktorý by riadila PGA a jej aktérmi by boli DP World Tour a saudskoarabský súkromný investičný fond. Vylúčiť sa nedá ani vstup Saudov medzi partnerov The Open…
Money, money, money… Slovensko zatiaľ veľké sponzorské peniaze obchádzajú a ešte asi aj dlho budú. Naše úsilie podporovať domáci golf to však nezmenšuje. Práve naopak.

Ivan Mičko

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv