Neprehliadnite

Legendy v centre Bratislavy

 

Bol koniec júna a na hlavné mesto pomaly sadal večerný súmrak. V tento krásny letný večer sa v srdci bratislavského korza stretli milovníci dvoch exkluzívnych značiek.

Text Ivan Mičko / foto Ivan Mičko a Henrich Mišovič

Pred klenotníctvom Sheron bol na červenom koberci zaparkovaný nádherný bledomodrý veterán Alfa Romeo Giulietta Sprint GT z roku 1956. A v interiéri mohli záujemcovia luxusných šperkov a hodiniek obdivovať aktuálne kúsky značky Chopard.

Mille Miglia

Alfa Romeo Giulietta Sprint GT z roku 1956 je napriek svojmu veku stále vo vynikajúcej kondícii. Do Bratislavy prišla priamo z legendárnych pretekov veteránov Mille Miglia. Pôvodne sa preteky jazdili v rokoch 1927 až 1957. Ich trasa viedla z Brescie do Ríma a späť a merala 1 000 míľ, teda približne 1 600 kilometrov. Na štart prvej Mille Miglie sa 26. marca 1927 postavilo 77 jazdcov. Už prvý ročník mal veľký úspech a preteky sa rýchlo stali synonymom štýlu, krásy, vzrušenia a adrenalínu. Nabité emóciami, rýchlosťou a láskou k autám i tradícii talianskeho automobilového priemyslu sa stali udalosťou, ktorá každý rok prilákala slávnych jazdcov a milióny fanúšikov, skúšala výdrž športových vozidiel a formovala históriu motorizmu. Náročnou tisícmíľovou skúškou prešli len autá, ktorých vývoj nabral po prvej svetovej vojne vysoké obrátky. A tak sa na trati pretekov Mille Miglia objavovali najprestížnejšie značky, akými boli Ferrari, Alfa Romeo, Jaguar, Porsche či Bugatti. Za volantmi sedeli legendy motoristického športu ako Tazio Nuvolari, Alberto Ascari, Stirling Moss, ale aj Enzo Ferrari, ktorý Mille Miglia označil za najkrajšie preteky na svete. K zániku originálnej Mille Miglia napokon viedlo niekoľko fatálnych nehôd.

Mille Miglia Storico

Tradíciu legendárnych pretekov obnovili až v roku 1977 pod názvom Mille Miglia Storico, pričom išlo o skutočne parádnu jazdu pôvodných pretekárskych vozidiel. A v roku 1982 dostali preteky súčasnú podobu, v ktorej rozhodujú najmä presné prejazdy časovými kontrolami.

Štartovné sa pohybuje v tisíckach eur a do pretekov je vpustený vždy iba limitovaný počet pretekárskych vozidiel. Musia však splniť základnú podmienku – museli štartovať na pôvodných pretekov v rokoch 1927-1957.

Chopard

Celosvetovým partnerom a oficiálnou časomierou najkrajších pretekov Mille Miglia je od roku 1988 prestížna hodinárska a klenotnícka značka Chopard, ktorá podľa pretekov pomenovala aj kolekciu svojich legendárnych hodiniek s dizajnom inšpirovaným pretekárskou tematikou.

Aktuálne štyri modely hodiniek Mille Miglia Classic Chronograph s priemerom 40,5 mm sú stelesnením vášne pre vytrvalostné rely a predstavujú súťaživého ducha. Chopard v nich spojil športový dizajn s precíznosťou certifikovaného chronometra. Tieto výnimočné hodinky ručne vyrobili najlepší remeselníci s hrdosťou a vložili do nich to najlepšie, čím disponuje značka Chopard.

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv