Neprehliadnite

Keď je golf viac ako šport

 

Žiaľ, ani tri desiatky rokov od znovuzrodenia golfového športu na Slovensku nestačili, aby ho bez všakovakých nálepiek verejnosť prijala. Veď ani futbalu, hokeju, tenisu či lyžovaniu nedávame nálepky typu šport pre bohatých, pre vyvolených, pre snobov. A tak sa mi veľmi často stáva, že musím tých, ktorí golf nehrajú, presviedčať, že to nie je pravda a že golf je úžasný a zdravý a krásny šport pre všetkých. Veď preto patrí vo svete k najpopulárnejším a najmasovejším športom. Hrá ho viac ako 60 miliónov hráčov všetkých vekových kategórií. Len v Európe sú viac ako 4 milióny registrovaných hráčov…

Iste, golf má svoje pravidlá, ktoré nie sú jednoduché. Pre rozsiahle paragrafové znenie ich niekedy zo žartu prirovnávam k Zákonníku práce. Avšak, čo chceme od športu, ktorý vznikol kedysi pred päťsto rokmi? Možno stáročia a možno snaha o dokonalosť, ako postihnúť nekonečné množstvo situácií, ktoré sa môžu vyskytnúť pri hre vo voľnej prírode, spôsobili, že sú pravidlá golfu také rozsiahle. Ešte donedávna bola ich súčasťou aj golfová etiketa. Súbor písaných i nepísaných pravidiel, ktoré určovali, ako sa má hráč správať na ihrisku i v klubovni. Hoci už nie sú súčasťou aktuálnych pravidiel, stále sme povinní golfovú etiketu dodržiavať. Aj jej písané i nepísané pravidlá robia z golfu šport s prívlastkom džentlmenský. A nie je práve tento prívlastok dôvodom toho, že sa slovo džentlmen u nás zamieňa za slovo snob?

Rád by som širokú slovenskú spoločnosť presvedčil o tom, že skutočný golfový šport nemá nič ani so snobstvom, ani s výnimočnosťou. Práve naopak. Ušľachtilé myšlienky, ktoré sú esenciou golfových pravidiel, môžu prinášať nielen radosť z hry, výsledkov či zlepšeného hendikepu, ale aj dobrý pocit na duši. Zažili sme ho všetci, ktorí sme hrali minulú sobotu na turnaji s názvom Spolu s odvahou. Pozývala nadácia, ktorá organizuje bezplatné tábory a takto podporuje deti s vážnymi chorobami. A nielen deti, ale aj ich rodičov. Tábory pomáhajú deťom vidieť za hranice ich zdravotného stavu a ponúkajú zažiť všetko, čo im život môže poskytnúť.

To nebol deň snobov. Bol to deň športovcov, ktorí majú srdce na pravom mieste. Bol to deň, ktorý ukázal ďalšiu krásnu tvár golfového športu.

Ivan Mičko

Golf Porsche ladies tour Hrubá Borša 29.07.2023 Foto Ján Súkup – Štartfoto
 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv