Neprehliadnite

Karol Konárik: Keď rodina športuje

 

Karol Konárik patrí k slovenskému golfu už vyše desaťročie. Zaslúžil sa o rozvoj krásneho ihriska Tri Duby na Sliači a v súčasnosti dohliada na udržateľnosť jeho vysokej úrovne.

Text Ivan Mičko / foto archív

Golfové ihrisko Tri Duby sa nachádza v samom srdci Slovenska, v tesnej blízkosti Banskej Bystrice a Zvolena. Zaberá plochu 42 hektárov a je obklopené nádhernou scenériou, ktorej dominujú romantické meandre rieky Hron.

Čo je u vás nové?

Za posledný rok prešiel Tri Duby Golf Resort zásadnými investičnými zmenami do ihriska, ako aj ľahkého oživenia klubovne. Ihrisko má dnes fantastické gríny, prerastené časti sú krásne prehľadné, investovali sme aj do závlah a údržby. Výsledkom sú výborné odpaliská, ferveje, rafy, značenie samotných jamiek a orientácia po ihrisku. Kompletne sme vynovili aj ponuku tovaru a služieb na golfovej recepcii. Ruka v ruke s tým ide aj úplne nová marketingová komunikácia tak pre členov klubu, ako aj všetkých návštevníkov rezortu. V súčasnosti evidujeme zvýšený záujem golfistov o hru na ihrisku, ako aj o členstvo v golfovom klube. To nás utvrdzuje v dobre nastavenej stratégii, v ktorej budeme pokračovať.

Golf TMR Interliga finále v rezorte Kaskády 28.9. 2022 Foto Jan Sukup-Štartfoto

Len pred niekoľkými dňami ste aj na vašom ihrisku otvorili brány dokorán. Ako dopadol Deň golfu? Aký je záujem o golf na strednom Slovensku?

Brány dokorán sme otvorili už 11. marca 2023 pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o golf, prípadne chcú, aby ich deti hrali golf. Záujem o golf v tomto regióne celkovo je naďalej veľký, len mu treba pomôcť.

Veľa energie venujete mládeži. Ako hľadáte budúcich adeptov tejto krásnej a zdravej hry?

V mládeži je budúcnosť golfu. Musíme jej len zásadne pomôcť nájsť vášeň pre golf a športovanie. Vidíme, čo sa deje celkovo so športom na Slovensku, tak sme sa rozhodli ísť cestou, o ktorej sme presvedčení, že je tá správna. Testujeme model golfu pre všetky deti základných škôl úplne zadarmo. Pre každého záujemcu máme pripravené golfové pomôcky a tréning pod dohľadom licencovaného trénera. Veríme, že v deťoch driemu aj golfové talenty, tak im dávame šancu, aby sa prejavili.

Si výborný golfista, v minulosti si hral veľmi dobre basketbal. A čo vaše deti? Lyžujú, ale hrajú aj golf?

V celej našej rodine všetky deti aktívne športujú niekoľko športov. Sestra má fantastickú lyžiarku Dominiku Maršálekovú a tiež hokejistu Miška Maršálka, ktorý bude čoskoro „makať“ v zámorí (budeme o ňom ešte veľa počuť). Naše deti zase aktívne hrajú futbal a basketbal. Tieto športy si vybrali samy, no od úplne maličkých si prešli tancom, plávaním, lyžovaním, golfom… Aj naďalej sa doma snažíme naše deti viesť k aktívnemu multišportu. Prvoradé je však vzdelanie.

Čo si myslíš, čo by pomohlo slovenskému golfu, ako a čím osloviť mládež, aby športovala? Aktuálne sa veľa diskutuje v školách i mimo nich o troch hodinách telesnej výchovy za týždeň. Aký je tvoj názor?

Prístup k športu nemôžeme deťom nanútiť. Musia ho nájsť samé a jediný, kto im v tom môže pomôcť, sú rodičia. Dnes je to, žiaľ, o peniazoch. Nie všetci rodičia na to majú prostriedky, aj preto sme sa rozhodli, že deťom dáme golf zadarmo. Golf na Slovensku potrebuje v prvom rade marketingovú podporu, že to nie je šport len pre bohatých. Plne podporujem maximum pohybu u všetkých detí, rovnako aj viac telesnej výchovy v školách. Musí to však byť vyvážené. Školy musia byť na to pripravené po materiálnej aj technickej stránke. Sú školy, kde sú tri hodiny telesnej bežné, no tieto školy majú telocvične a vybudované športoviská.

Čo si myslíš, je osobný príklad rodičov na ceste detí k aktívnemu športovaniu dôležitý? Akú úlohu zohral osobný príklad otca a mamy u vás, vo vašej rodine?

Absolútne! Ja som dieťa 80. rokov, keď bol aktívny pohyb na dennom poriadku. Nemali sme toľko nástrah v podobe sociálny sietí, počítačových hier a, žiaľ, aj kriminality. Rodičia nás však maximálne podporovali v tom, že nás ochotne vozili na zápasy, keď bolo treba. Za to im patrí veľká vďaka dodnes.

Golf nie je ľahký šport, ale zasa je veľmi zdravý a možno ho hrať po celý život. Neodrádza najmä deti jeho náročnosť?

Každý šport je na jednej strane zložitý a zároveň strašne ľahký. Keď ho deťom správne predstavíme a ukážeme im vzory už len tým, že ich zoberieme na veľké turnaje, tak určite aj u nás doma čoskoro nájdeme ďalšieho golfového medailistu. Každý veľký športovec/hudobník predsa rozpráva o svojom trénerovi/učiteľovi, vďaka ktorému je dnes hviezdou.

Čo ťa momentálne najviac zamestnáva ako manažéra ihriska?

Dôraz kladiem na klubový život, na starostlivosť o členov, na zlepšovanie klubového zázemia. Tiež zlepšovanie podmienok pre nečlenov. Našťastie, mám profesionálnu pomoc v podobe Ľuboša Ďurinďáka, bez ktorého by všetky zmeny, ktoré sme urobili, neboli možné. Rovnako aj naši zamestnanci a zmluvní partneri, pretože prevádzkujeme služby a tie budú vždy o ľuďoch.

Golf úzko súvisí s cestovným ruchom. A tam sú, ako hovoríš aj ty, najmä v období po korone, najväčším problémom ľudia. V klubovni i na ihrisku. Trápi tento problém aj vás?

Z pohľadu hľadania nových zamestnancov je to zložitý oriešok, no netreba skláňať hlavu. Z pohľadu golfistov sa skôr pozerám na príležitosť, ktorú nám korona priniesla. Počas nej množstvo ľudí objavilo turistiku, skialpinizmus a celkovo pohyb v prírode. Golf k tomu celému pridáva ešte aj súťaženie. Najčastejšie samého so sebou. Golfisti nám pribúdajú, čiže sťažnosti nie sú na mieste.

Dostatočný počet členov v klube je často predpokladom, aby bol klub úspešný a prežil. Ďalším faktorom sú turnaje. Majstrovské, ktoré organizuje SKGA, ASGS a podobne, ale aj komerčné. Myslím si, že v tomto smere máte už len svojou geografickou polohou nepomerne ťažšiu úlohu ako ihriská v okolí Bratislavy. Napokon, to nie je len o strede, ale aj o východe Slovenska. Čo s tým?

Na konferencii SKGA sme túto tému preberali a ohlasy boli rôzne. Prezident SKGA Rasťo Antala je hlavným predstaviteľom golfu na Slovensku. Má pri sebe členov prezídia SKGA a celý elektorát. Má svoju stratégiu, na ktorú má každý vlastnú optiku. Je pravdou, že viac juniorských golfistov je z okolia Bratislavy, no to neznamená, že Slovensko končí pri bratislavskom letisku. Treba brať ohľad aj na deti z východného a stredného Slovenska. Nemôžeme im rozprávať o dostupnosti golfu, pričom jeden turnaj v okolí Bratislavy vyjde rodiča a dieťa z Košíc 10-násobne viac kvôli cestovaniu, strave a nocľahom. Chce to lepšie vyváženie a nehľadať odpovede, že deti z okolia Bratislavy nechcú chodiť na turnaje ďalej ako 100 km z domu. Sekundárne je potrebná podpora hlavne domácich ihrísk, pretože bez golfových ihrísk nebudú golfové kluby a potom robíme našu robotu zbytočne.

Máš myšlienku, ktorou sa riadiš v golfe?

Golf je hlavne o relaxe, preto negatívne prejavy netreba nechať vyniknúť a treba si užívať možnosť hrať akékoľvek kolo.

Pre mladých golfistov jednoznačne: Nebojte sa aj zlyhať!

A v živote?

Žiť v prítomnosti, učiť sa z minulosti a kreovať budúcnosť.

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv