Neprehliadnite

Eva Polomská z reštaurácie Sotto

 

Rodinná reštaurácia Sotto síce sídli v nenápadnej budove neďaleko centra Spišskej Novej Vsi, ale zato v nej varí výnimočná a sympatická šéfkuchárka Eva.

Text Ria Rataiová | foto Reštaurácia Sotto

Eva Polomská je doposiaľ jediná žena, ktorá sa podľa odborných hodnotiteľov bedekra Gurmán na Slovensku dostala do rebríčka dvadsiatky najlepších kuchárov roka. Už z názvu reštaurácie vyplýva, že ide o taliansku gastronómiu. Eve totiž učarovala najmä kuchyňa južného Talianska. Kto ešte neochutnal jej famózneho morského vlka či cestoviny s plodmi mora, alebo sépiové risotto, prišiel o veľa.

  • Priblížte nám reštauráciu Sotto, jej históriu, vznik.

Reštauráciu sme otvorili pred 15 rokmi. Dom, v ktorom náš starý otec dlho prevádzkoval remeselnú dielňu, sme odkúpili, zrekonštruovali a prerobili na reštauráciu. Osud nám do cesty priplietol talianskeho šéfkuchára z Neapolu, ktorý v nej začal variť a neskôr si ma vytipoval ako vhodnú kandidátku na jeho zastúpenie, hoci som varenie mala dovtedy len ako záľubu.

  • Aké boli začiatky? Kedy ste sa začali venovať vareniu? 

Napriek tomu, že gastronómia nikdy nebola mojím snom, získala si moje srdce. Podporovala ma rodina, ktorá stále tvrdila, že výborne varím a mám vzťah k vareniu. Cesta na moju pozíciu ma však stála veľa odriekania a veľa hodín prežitých v kuchyni, na nič iné som nemala čas, a stál za ňou určitý vývoj. Čím viac som však varila, tým viac ma varenie očarilo. Teraz si už neviem predstaviť, že by som sa venovala inej profesii.

  • Ste známa svojimi talianskymi špecialitami, učili ste sa teda od Talianov? Pôsobili ste aj v Taliansku?

Vzorom mi bol môj učiteľ – taliansky šéfkuchár Pietro Pagano, ktorý ma pred 15 rokmi naučil, že aj na Slovensku sa dá gastronómia robiť inak. V Taliansku som nikdy nepracovala, ale variť ma naučil práve Talian.

  • Váš priateľ pochádza z Talianska. Chutí mu, čo mu uvaríte?

Priateľovi Nicolovi, samozrejme, odo mňa chutí, ale nevarím mu tradičnú slovenskú kuchyňu. Najradšej má moje cestoviny s plodmi mora, risotto nero di sepia alebo marinovaného lososa. Varím aj u neho doma v Taliansku, častokrát tiež pre jeho priateľov.

  • Obmieňate jedálny lístok podľa sezóny? Ako navrhujete nové jedlá? 

Ponuku jedál obmieňame pravidelne a najmä sezónne. Napríklad aj podľa toho, čo sa práve urodí v našej záhradke, ktorá je hneď vedľa reštaurácie. Častokrát sa inšpirujem pravidelnými výletmi do Talianska, kde veľa ochutnávam a prinášam si odtiaľ aj nové recepty. 

  • Ako vnímate fakt, že ste ako jediná žena boli zaradená medzi 20 najlepších kuchárov Slovenska a zároveň ste sa stali najlepšou šéfkuchárkou Slovenska?

Hodnotenie Gurmána na Slovensku a ocenenie ma veľmi teší a vážim si ho. Zároveň ma však mrzí, že mojich kolegýň na podobných pozíciách nie je viac, pretože ženy nie sú ani menej šikovné, ani menej kreatívne alebo odvážne, ako sa to často v súvislosti s vedením kuchyne vravieva. Práve naopak…

  • Kto vyhľadáva najviac vašu reštauráciu Sotto?

Naša reštaurácia je prístupná skutočne pre všetkých. Svojou ponukou jedál dokážeme uspokojiť chute každého zákazníka. Či už ide o vychutnanie si poctivej pizze, alebo degustáciu viacchodového špeciálneho menu. 

  • Kto z rodiny sa ešte venuje reštaurácii, máte v nej pomocníkov alebo aj nasledovateľov?

Reštauráciu vediem spoločne s bratom Samuelom, ktorý má na starosti jej chod a fungovanie. Posúva ma stále dopredu a pomáha mi udržiavať a zlepšovať kvalitu, ktorú ponúkame našim hosťom. Keďže rodina je veľká a všetci sme obrovskí milovníci jedla, či už ide o veľkých, alebo malých členov, nástupca sa určite časom nájde. 

  • Ktorý je váš obľúbený taliansky pokrm?

Obľúbený taliansky pokrm nemám. Páči sa mi však vnímanie gastronómie očami Talianov. Vychutnávam si všetky ich jedlá s nadšením.

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv