Neprehliadnite

Príbeh priekopníka

 

Lexus RX spája komfort, istotu a kontrolu, pričom stále nesie nezameniteľný japonský rukopis.

Začiatkom leta predstavil Lexus novú piatu generáciu svojho kultového SUV – modelu RX – ktorý sa čoskoro, už koncom roka dostane aj na náš trh. Predpredaj je u všetkých troch autorizovaných dílerov Lexus, teda v Bratislave, Žiline a Košiciach, už spustený. Mimochodom, Lexus RX sa za ostatné dve desaťročia stal najpredávanejším vozidlom značky. Od jeho uvedenia na trh v roku 1998 sa predalo viac ako 3,5 milióna kusov.


Značka Lexus v novom modeli RX rozvinula svoj jedinečný dizajnový jazyk s názvom „Next Chapter“. Charakterizuje ho kontrast medzi výraznými linkami a uhladenými plochami, ale najmä nová interpretácia unikátnej vretenovitej masky chladiča,. Ktorá má po novom plynulé rozhranie medzi maskou a nárazníkom, je teda bez viditeľného lemu masky chladiča. Zozadu zasa upútajú spojené svetlá. Výsledkom je vozidlo, ktoré je na ceste okamžite rozpoznateľné ako model RX, ale má dynamickejší, elegantnejší a sebavedomejší charakter.


Po usadnutí za volant vás doslova pohltí ultramoderný kokpit, ktorý v Lexuse nazvali Tazuna – to je japonský výraz pre opraty koňa. A nie je to len marketingový blábol, všetko je totiž sústredené na vodiča s využitím princípu „ruky na volante, oči na ceste“. Spolu s novo naladeným podvozkom a vyspelými asistenčnými systémami má vodič oveľa prirodzenejší dialóg s vozidlom. Čerešničkou na torte je veľkolepá 14-palcová dotyková obrazovka.



Nový model RX prichádza s troma rôznymi verziami pohonu, všetky sú elektrifikované. Základom je hybrid RX 350h s výkonom 245 koní a spotrebou 6,4 – 6,7 l/100 km, ktorý reprezentuje efektívnu alternatívu k benzínovým a naftovým pohonným jednotkám s nižším objemom. V základnej výbave Elegance stojí 69 900 eur. Ťažiskovým bude verzia RX 450h+ s plug-in hybridným pohonom, ktorý v základnej výbave stojí 79 900 eur. Hoci maximálny výkon dosahuje 306 koní, spotreba je len 1,1 – 1,2 l/100 km.



To vďaka tomu, že s plug-in hybridným pohonom veľkú časť cesty môžete urobiť na elektrinu. Dojazd na jedno nabitie je 65 km, no ani po tom nie ste v kaši, pretože po vyčerpaní kapacity akumulátora sa pohon prepne do bežného hybridného režimu, v ktorom môžete jazdiť bez akýchkoľvek obmedzení. Top verziou je model RX 500h, prvý hybrid Lexusu s turbomotorom. Práve vďaka preplňovaniu vyvinie 371 koní, ale spotreba je stále na prijateľnej úrovni 8,2 – 8,5 l/100km. Lexus RX500h stojí v základe 94 900 eur.

Text: Daniel Balucha, Foto: archív

 

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv