Neprehliadnite

Pre zdravie golfistov

 

Medical Wellness hotel Park Igls v rakúskych Alpách neďaleko Innsbrucku má dokonale prepracované metódy, ako posilniť zdravie, ale aj ako napraviť chyby, ktoré spôsobujú hráčom golfu najrôznejšie bolesti. Najčastejšie v oblasti bedrovej chrbtice.
Text a foto: Ivan Mičko

Špeciálny golfový program má v tomto zariadení na starosti Hanni Gartnerová, skúsená zdravotná trénerka, nadšená golfistka a terapeutka rakúskeho dámskeho národného seniorského golfového tímu.

Ponúkame názory a niekoľko praktických rád odborníčky, ktorá vám môže pomôcť hrať golf bez bolesti:

Prečo toľko golfistov trpí neustálymi alebo občasnými bolesťami chrbta?

Golfový švih umožňuje otáčanie celého tela okolo vlastnej osi, teda chrbtice. To si vyžaduje veľkú pohyblivosť v mnohých kĺboch. Ak táto pohyblivosť chýba, v bokoch je príliš malá rotácia a zvyšok tela kompenzuje nedostatok pohyblivosti. Skôr či neskôr tieto pohybové deficity a následné kompenzačné či nesprávne držanie tela spôsobia bolesť. Niektorí golfisti trpia počas hry, niektorí pocítia bolesť až v klubovni a iní hrajú golf aj napriek chronickej bolesti.

Ako sa to dá vysvetliť?

Spravidla chýba pohyblivosť a stabilita celého svalstva. Samozrejme, samostatnou témou je aj golfový švih. Strmé obraty ramien a zablokované boky z dôvodu nahromadenia napätia, impulzy z nôh a ohnutý bok počas impaktu nie sú dlhodobo udržateľné. Ale nie sú to často len nové techniky, ale aj prehnané sebavedomie športovcov, čo vedie k bolestiam. Golfový švih, ktorý vidíte u hráčov v televízii, nedokáže napodobniť každý golfista. Nie každý je tak fyzicky zdatný ako profesionál.

Mali by sme sa vzdať golfu, ak nás trápi chronická bolesť?

Chronická bolesť musí byť vždy medicínsky objasnená. Ale golf hrať môžete. Často pomôžu lieky. Ale oveľa dôležitejšie je po užití liekov precvičiť silu, vytrvalosť, koordináciu a posilniť celé svalstvo. Okrem toho sa odporúča tréning na zvládanie bolesti, ale aj relaxácia a pohyb. Vo väčšine prípadov možno úspech dosiahnuť individuálne prispôsobenou kombinovanou liečbou.

Je ťažké opraviť automatické nesprávne pohybové sekvencie?

Správnu techniku by ste sa mali naučiť pod vedením golfového inštruktora už na prvom tréningu, aby ste si neukladali žiadne nesprávne sekvencie pohybu. Neskôr sa zlá technika ťažko opravuje a môže znamenať dlhé a drahé hodiny golfu navyše.

Môže golf zabrániť aj bolestiam chrbta?

Samozrejme, v kombinácii so špeciálnym zahrievacím programom, vhodnými strečingovými cvičeniami, strečingovými a rotačnými cvičeniami hornej časti tela možno bolestiam chrbta účinne predchádzať.

Môžeme si zlepšiť hendikep aj golfovým programom?

Zlepšenie hendikepu je možné, ak sa sila v bokoch, ramenách, chrbte a rukách vybuduje špeciálnym kondičným tréningom. Ak tento tréning doplníte o cviky na stabilitu s váhou vlastného tela, celková golfová hra sa zlepší.

/CVIČENIA NA POSILŇOVANIE A MOBILIZÁCIU
podľa Hanni Gartnerovej
/

Posilniť spätný švih

Východisková pozícia: Postavte sa na gumený terapeutický pás tak, ako keby ste chceli odpáliť golfovú loptičku. Uchopte golfovú palicu spolu s gumeným pásom. Teraz pomaly vykonajte spätný švih a v najvyššom bode krátko zastavte. Potom pomaly otočte boky dozadu a švihnite dolu do východiskovej polohy.

Séria: 3 x 10 opakovaní.

Rovnováha a stabilita

Východisková poloha: Postavte sa jednou nohou na gumený terapeutický pás a držte ho pred sebou s narovnanými rukami tak, ako keby ste držali golfovú palicu. Zohnite koleno druhej nohy do pravého uhla, ako je to znázornené na obrázku. Potom s natiahnutými rukami potiahnite pás nad hlavu a potom ho znova spustite.
Séria: 3 x 10 opakovaní.

Posilňovanie paží a rotácia bokov

Východisková pozícia: Stojte vzpriamene, nohy na šírku bokov tak, akoby ste sa chystali na úder 7-železom. Uchopte gumený terapeutický pás, zdvihnite ruky a roztiahnite pásku doľava a doprava. Pozor! Aj zápästia musia byť natiahnuté! Potom pomaly otočte boky doľava (pravák)!
Séria: 3 x 10 opakovaní.

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv