Neprehliadnite

Keď peniaze trasú golfovým svetom

 

Bomba, ktorá v golfovom svete vybuchla v júni štartom „super túry“, akosi zanikla,  najmä v našich končinách, v rinčaní skutočných zbraní, vážnych energetických problémoch či v neskutočných devastačných a seba zničujúcich krokoch súčasnej európskej i domácej politickej garnitúry.
Golfová bomba, o ktorej píšem, v podstate tlela od sedemdesiatych rokov. Pôvodne sa hľadal modus, ktorý by rozšíril počet atraktívnych turnajov pre najlepších hráčov sveta. Ani po niekoľkých pokusoch sa modus nenašiel. V minulosti možno aj preto, lebo najmä americká, ale aj európska túra profesionálov, by dostala vážneho konkurenta. Posledný pokus austrálskeho žraloka Grega Normana, v minulosti skvelého hráča, teda vyšiel. Bomba vybuchla po jeho dvadsaťosem ročnej snahe až v tomto roku prvým turnajom v Londýne. Vážne otriasla štruktúrou turnajov najlepších svetových hráčov.


Aj v tomto prípade, napokon ako vždy, sú v pozadí dve veci – politika a peniaze. A skutočne nejde o drobné. Saudská Arábia, ktorá nemá vo svete najlepšiu reputáciu, sa cez svoj Public Investment Fund, čo je jej štátny investičný fond, rozhodla vložiť do novej golfovej „super túry“, ktorá už získala aj pomenovanie Saudská golfová liga a ktorá v tomto roku pozostáva z ôsmich turnajov, dve miliardy dolárov. Na každom turnaji hrá v troch kolách bez katu iba 48 hráčov jednak individuálnu súťaž a jednak súťaž štvorčlenných tímov. Novinkou je aj kanón štart a krátke nohavice. Podstatný  rozdiel, napríklad oproti americkej PGA, je predovšetkým v odmenách, Prize money na LIV Golf Tour je na každom turnaji 25 miliónov dolárov.
Víťaz v individuálnej súťaži dostane 4 milióny, pričom aj posledný hráč v poradí má istých 120 000. A to bez ohľadu, koľko rán zahrá. Novú „super túru“ teda pomenovali LIV. Veľmi sofistikované. Kto pozná rímske číslice vie, že je to číslo 54. A toto v golfe magické číslo znamená tzv. ideálne skóre, keď na každej jamke osemnásť jamkového ihriska s parom 72 zahráte berdie. Takmer bezodné saudsko arabské vrecko však pridalo ďalší mešec v podobe rozprávkového lákadla. Sľubuje, že kto zahrá magických 54 rán, v mešci nájde 54 miliónov dolárov. Celkový balík pre rok 2022 je 250 miliónov dolárov.


Všetko sa však mohlo zrútiť ako domček z karát, ak by nebola splnená základná premisa – získať pre novú „super túru“ atraktívne mená. Ešte pred jej štartom sa ozývali kuvičie hlasy, že ide o akúsi exibíciu či cirkus hráčov za zenitom výkonnosti. Štartová listina druhého turnaja, ktorý sa hral na americkej pôde, však ukázala silu a  moc peňazí. Podľahli jej aj hráči absolútnej svetovej extra triedy. Je medzi nimi napríklad bývalá svetová jednotka Dustin Johnson, ktorý za prestup zinkasoval 125 miliónov dolárov. 51-ročný Phil Mickelson vraj dostal za podpis na dve sezóny 200 miliónov. Samozrejme, šíbri hádzali udička aj ďalším hráčom zo svetovej špičky. Nie všetci sa však dali zlákať vidinou rozprávkových zárobkov. Nepodľahol Tiger Woods.  Odolal neuveriteľnej ponuke, ktorá sa vraj blížila k miliarde dolárov. Aj Rory McIlroy, John Rahm, ale aj Justin Thomas a ďalší hráči jednoznačne podporujú PGA…  A tak najlepších profesionálov, ešte v nedávnej minulosti priateľov,  rozdelili – peniaze. Žiaľ, dnes nik netuší, ako sa táto vojna skončí. Isté však je, že veľké peniaze vážne trasú golfovým svetom.

Ivan Mičko

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv