Neprehliadnite

Golf pod Etnou

 

Naše putovanie za golfom na Sicíliu sa nezačalo práve najšťastnejšie. Kým sme našli na Schwechate miesto na parkovanie a doslova sa pretlačili k registrácii, odmietli nám vziať do lietadla batožinu.
Text: Ivan Mičko, foto: autor a archív Il Picciolo Etna Golf

Na druhý deň ráno sa všetko opakovalo, ale tentoraz sme stihli odlet, batožina letí s nami a my sa tešíme na golf pod Etnou ako malé deti.

Sicília nie je Taliansko

A to napriek tomu, že úžina medzi najväčším ostrovom v Stredozemnom mori a talianskou pevninou meria iba tri kilometre. V cestovných bedekroch to vystihli absolútne presne: akoby medzi nimi ležali celé svety. Skrátka, vedeli sme, že je Sicília politicky, sociálne, hospodársky i mentálne úplne iná. A predsa nás realita prekvapila. Kým v Európe aj u nás život akceleruje a pomaly máte pocit, že sa zemeguľa začala rýchlejšie otáčať, na ostrove sa vám zdá, že sa tam zastavil čas. Život tam plynie akýmsi vlastným tempom, akoby ostrov stál na pevných vlastných nohách, ktoré nevyviedli z rovnováhy ani stáročia dobyvateľských vĺn. Boli tam Gréci, Rimania, Kartáginci i Arabi. Každý tu niečo vytvoril, zanechal a odišiel, ale Sicília zostala sama sebou.

Etna – symbol Sicílie

Patrí k ostrovu od nepamäti. Možno by sa dalo povedať, že táto jediná živá sopka Európy vytvára nielen prírodný charakter ostrova, ale ovplyvňuje aj charakter tamojších obyvateľov. Akoby impulzívny temperament Sicílčanov a ich fatalistické odovzdanie sa osudu mala na svedomí práve Etna. Isté však je, že domáci tam žijú akoby odovzdaní osudu, takpovediac zo dňa na deň. Vraj je pre nich typické prijať každú ranu osudu iba pokrčením ramien. No prvý dojem klame. Sicílčania sú – napriek sociálnemu a hospodárskemu napätiu – hrdým a temperamentným národom.

Il Picciolo Golf Etna

Let z Viedne do Catanie bol pokojný. Na letisku Vincenzo Bellini sme chvíľu hľadali zastúpenie požičovne áut, ale napokon sme sedeli v celkom zachovanom Pole a vďaka automatickej prevodovke sme pohodlne zvládli nástrahy kľukatých ciest a bláznivo jazdiacich domácich vodičov. Po necelých 70 kilometroch sme dorazili do areálu, ktorý tvoria štvorhviezdičkový hotel, golfové ihrisko a nádherný klubový dom s možnosťou ubytovania. To nie je všetko, neďaleko vyrastá ulička apartmánových domov, víta nás Guy Roberts, marketingový manažér ihriska. Príjemný, ochotný a kompetentný chlapík, ktorý pochádza zo Škótska, má ženu Španielku a teraz žije na Sicílii.

Z histórie Il Picciolo Etna Golf

Pôvodnými majiteľmi areálu bola rodina Leonardi/Pennisi. Už v prvý deň nášho pobytu som mal možnosť zoznámiť sa Giuseppem Leonardim. Spoločne s bratom si vzali do hlavy myšlienku postaviť na Il Picciolo golfové ihrisko. Presnejšie, prvé golfové ihrisko na Sicílii. Mimochodom, Giuseppeho matka Maria Pennisi je autorkou všetkých asi 800 obrazov, ktoré zdobia steny hotela. Názov Il Picciolo je odvodený od talianskeho slova „piccolo“, teda malý.

Táto nehnuteľnosť bola totiž najmenšou z rôznych usadlostí, ktoré vlastnila rodina Pennisi. Golfový rezort sa rozprestiera na severovýchodných svahoch Etny, ktorej snehovo-ľadová čiapočka  leží vo výške 3 350 metrov nad morom. Honosná klubovňa z 19. storočia bola predtým letným sídlom rodiny Pennisi/Leonardi a počas druhej svetovej vojny slúžila aj ako nemecká nemocnica.

Golfové ihrisko

Il Picciolo Etna Golf postavili v roku 1989 podľa projektu, ktorý nakreslil známy taliansky architekt Luigi Rota Caremoli. Ihrisko nie je neznáme, hrali sa tam štyri podujatia Ladies European Tour a areál hostil aj turnaj European Seniors Tour. 18-jamkové ihrisko (par 72) je dlhé 5 870 metrov a ponúka cvičné plochy na pating a čiping, samozrejmosťou je cvičné odpalisko. Priznám sa, že som nikdy nehral na ihrisku, kde tráva vyrastala z čiernej vulkanickej zeme.

Najmä na začiatku som mal pocit, akoby Etna hrozivo mlčala a čakala na ďalší výron lávy. Na druhej strane, scenéria ihriska poskytuje úchvatné výhľady na okolitú krajinu. Leží v nadmorskej výške 650 metrov, čo zabezpečuje príjemne chladné teploty v letných mesiacoch a vlažné podnebie počas slnečných zimných dní. Vďaka tejto unikátnej polohe je ihrisko vhodné na hranie po celý rok.

Il Picciolo Etna Golf Resort & Spa

Majestátne zvlnené ferveje tohto unikátneho ihriska ponúkajú vrchol oddychu v nádhernom stredomorskom prostredí. Exkluzívny luxusný hotel Etna, ktorý je súčasťou areálu, sa nachádza na dolných svahoch sopky a je obklopený voňavými olivovými a lieskovými hájmi a rozsiahlymi vinicami. Hostia sa môžu ubytovať v 113 sofistikovaných izbách, kde si môžu dopriať nerušený relax v exkluzívnom úkryte v jednej z najcennejších dovolenkových destinácií na Sicílii.

Najvýraznejšou črtou izieb a apartmánov rezortu je ničím nerušený výhľad na okolité vinice, sady a Etnu. Hostia majú k dispozícii posilňovňu, saunu, turecké kúpele, jacuzzi, vodný raj, vodoliečebný bazén, kaderníctvo, relaxačnú miestnosť, džúsový bar a miestnosti na ošetrenie tváre a tela – celkove 950 štvorcových metrov absolútneho wellness, vrátane krásneho vonkajšieho bazéna so slnečníkmi a ležadlami. Ďalších 15 izieb nájdete v historickom klubovom dome.

Il Palmento

Počas nášho pobytu sme si mimoriadne obľúbili príjemnú reštauráciu Il Palmento v klubovom dome. Vďaka ochotnej obsluhe a jedlám z miestnej kuchyne sme ju navštevovali aj niekoľkokrát denne, vrátane krátkej prestávky po deviatich jamkách. Chuť tamojšej skvelej špeciality arancini, sicílskej pochúťky z ryže, mozarely a šafranu v tvare kužeľa, mám dodnes v ústach. Raňajky a večere podávajú v elegantnej reštaurácii La Ghiandaia, ktorá ponúka nielen typické sicílske, ale aj jedlá  medzinárodnej kuchyne. Na pohárik si môžete sadnúť aj v Birdie Bare, kde nájdete  najmä rôzne koktaily, ale i chutné občerstvenie.

Bratia Scrofaniovci

Rezort teraz vlastní a spravuje spoločnosť Sicilia’s. Vlastníkmi sú Francesco a Andrea Scrofani, ktorí sú napoly Sicílčania a napoly Švajčiari. Hlavná činnosť spoločnosti Sicilia’s bola pôvodne zameraná predovšetkým na propagáciu a predaj typických sicílskych jedál a vín. Dnes spoločnosť vlastní množstvo predajní na Sicílii a na iných miestach v Taliansku. Niekoľko aj na letisku v Catanii. Sicilia’s kúpila klubový dom v decembri 2020, golfové ihrisko v decembri 2021 a hotel v januári 2022, takže teraz vlastní celý rezort. Golfový klub má v súčasnosti približne 120 členov.

Víno sponzorom

Noví majitelia sa rozhodli propagovať golfový rezort v spojení so sicílskymi a najmä miestnymi vínami. V okolí je totiž asi 140 až 150 vinárstiev a viacerí majitelia sú členmi golfového klubu. Všimli sme si, že v klubovej reštaurácii sú vystavené produkty siedmich miestnych vinárstiev, ktoré sa nedávno stali sponzormi ihriska.

 

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv