Neprehliadnite

Vína letnej sezóny

 

Leto je ideálne ročné obdobie na stretnutia s priateľmi a vychutnanie si stolovania pod holým nebom. Víno sa takmer vždy stáva súčasťou takýchto letných večerov.
/Text Denisa Šutáková, someliérka Corner & Co. a WinePlanet / foto archív/

Existuje množstvo ružových, bielych, červených a šumivých vín, ktoré sú ľahké a dajú sa piť celé leto. Hľadajte vína s nasledovnými vlastnosťami: ľahké až stredné telo a suchá chuť. Dôležitú úlohu pri servise vína zohráva, samozrejme, teplota. Nezabudnite, všetky typy vín, či už šumivé, alebo červené, sa musia hlavne v lete chladiť.

Prinášame vám TOP 10 vín, ktoré sú ideálne na letné popíjanie bez ohľadu na to, ako horúco je vonku.
Prosecco pre väčšinu ľudí evokuje letnú párty. Bublinky tancujú v kalichu v rytme hudby. Ľahké ovocné a šťavnaté vhodné ako aperitív a tiež na prípravu letných drinkov.  Siahnite po bublinkách od Serena Wines – Prosecco Treviso brut.


Rizling rýnsky
je jedno z najzaujímavejších bielych vín. Môže byť ľahký a jemný, no stále prekypuje svojím senzorickým prejavom. Vyznačuje sa sviežou kyselinkou a tónmi broskýň, hrušiek a marhúľ. Rizling výborne odráža terroir, ako to nedokáže žiadna iná odroda. Patrí k veľmi obľúbeným a vyhľadávaným bielym odrodám a dobre sa mu darí v našich klimatických podmienkach. Rizling je jedným z najprijateľnejších vín, ktoré môže človek piť počas letných mesiacov. Odporúčame Vinárstvo Rariga Rizling rýnsky – Lorencár.

Frappato patrí k ľahkým červeným vínam, ktoré osviežia aj v lete. Prekypuje mineralitou a sviežim ovocným prejavom zo sopečnej pôdy, na ktorej sa hrozno pestuje. Ideálne je s grilovanými morskými plodmi či k steaku z tuniaka. Toto víno sa môže piť aj samostatne počas letných večerov správne vychladené na 14°C. Reprezentantom je vinárstvo zo Sicílie, vyskúšajte Planeta Frappato Rosso.

Sauvignon Blanc je správna voľba pre ľahké letné biele víno. Nový Zéland a Sauvignon Blanc sú neoddeliteľne spojené, je najrozšírenejšou odrodou a jeho vlajkovou loďou. Novozélandský Sauvignon Blanc je prenikavo aromatický, láka zmysly tónmi zrelých egrešov, sviežim tropickým ovocím ako grapefruit alebo limetka a tiež svojím herbálnym charakterom. Je čas ochutnať Villa Maria Single Vineyard Sauvignon Blanc Taylor Pass.

Chenin Blanc je u nás zatiaľ nie veľmi objavená biela odroda. Nadčasová, klasická a zároveň moderná. Pochádza zo severozápadného Francúzska z povodia rieky Loiry. Ponúka nádherné suché vína s pikantnou kyselinkou a kvetinovým záverom. Skvele sa hodí k morským rybám, ustriciam aj hydine. Naše odporúčanie – Domaine Langlois-Chateau Saumur.


Albilo je
španielska biela odroda, ktorá sa pestuje hlavne v oblasti Ribera del Duero. Víno z tejto odrody príjemne osvieži. Noblesné a ušľachtilé. Mirabelky, ananás, dotyk broskyne. Vynikajúce ku grilovaným plodom mora alebo k tapas. Vyskúšajte El Lebrero ročník 2020 z vinárstva Bodegas Felix Callejo.

Ružové víno je vhodné k letným pokrmom. Vyniká všestranným použitím a môže sa dokonca podávať ku grilovaným rybám, plodom mora, hydine aj k určitým druhom červeného mäsa. Na letnú návštevu si pribaľte osviežujúce víno Gérard Bertrand Coté des Roses, fľaša je zospodu vytvarovaná do podoby ruže.


Chardonnay
je ako letný vánok. Spojenie Chardonnay s tanierom mušlí, rozpusteným maslom a pórom je elegancia teplého večera, ktorú je ťažké prekonať. Cenovo dostupný luxus, ktorý si môže vychutnať každý milovník vína. Výber padol na slovenské Víno Natural Domin & Kušický Chardonnay BIO, ročník 2019.

Vína z odrody Sangiovese patria medzi jedny z najlepších červených letných vín na večerné chvíle. Spomienka na krásne zákutia nádherného Toskánska. Výborná voľba vína k pizze alebo cestovinám s toskánskym ragú. Napríklad La Braccesca Sabazio Rosso di Montepulciano. V porovnaní s príbuznými toskánskymi  vínami je cenovo dostupné.


Vína z oblasti Beaujolais
patria k obľúbeným červeným vínam nielen počas leta. Svoju intenzívnu ovocnosť a mineralitu získavajú zo žulového svahu, na ktorom sa pestuje hrozno na ich výrobu. Ovocné, šťavnaté s vyššou kyselinkou. Ľahké Beaujolais možno párovať prakticky s akýmkoľvek mäsom. Vyskúšajte napríklad Domaine Chanson Fleurie k panenke s hubovou omáčkou.

Leto netrvá dlho, rozhodne si ho užívajte – teplú klímu, slnečné lúče, dlhé dni spolu s kalichom dobrého vína!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv