Neprehliadnite

(Ne)konvenčné vína

 

Obdobie, keď ľudia vyhľadávali len krištáľovo čisté vína v reduktívnom štýle, síce stále pretrváva, avšak niektorí milovníci už viac hľadajú prirodzené vína.
Text Denisa Šutáková, someliérka WinePlanet a Corner & Co. / foto archív

Tieto vína sa vyrábajú metódami z čias, keď ešte neexistovali súčasné technologické vymoženosti ako napríklad odstredivky alebo cross flow. Sú to vína, ktoré sú vyrobené zo zdravého hrozna bez väčších zásahov. Fermentácia prebieha v otvorených kadiach alebo sudoch, v ktorých vína i zrejú. Často sú nečírené a nefiltrované, rešpektujú svoj pôvod a tradičné procesy vzniku.

Oranžové víno

Rodinné vinárstvo Kasnyik sídli v Strekove. Filozofiou vinárstva je vyrábať prírodné vína bez použitia rôznych pomocných látok. Hrozno zberajú z vlastných vinohradov v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Sú členmi zoskupenia Autentista Slovakia, ktoré združuje podobne orientované vinárstva. Ich nekonvenčnou produkciou sú aj vína s označením Orange – Tramín, Rizling vlašský, Rizling a Veltlín. Už samotný názov napovedá, že ide o tzv. oranžové vína, ktoré boli vyrobené bez použitia komerčných kvasiniek, enzýmov a iných prídavných látok. Vína vznikajú spontánnou fermentáciou spolu so šupkami a následne vyzrievajú 12 mesiacov na sedimente v dubových sudoch. Nečírené a nefiltrované.

Slovenské víno po francúzsky

Papillon je mladé slovensko-francúzske vinárstvo, ktoré sídli v dedinke Devičie. Od roku 2019 je Papillon certifikované ako BIO vinárstvo. Spracovanie hrozna je maximálne šetrné. Okrem tichých vín vyrábajú i rad Bublinky metódou pétillant naturel. To znamená, že víno sa nafľaškuje počas spontánnej prvej fermentácie. Následne sa odstrelia kaly a víno je hotové. Na rozdiel od Pét-Nat vín, ktoré sú väčšinou zakalené, pretože sediment ostáva vo fľaši, ich Bublinky sú takmer číre. David Papillon má jasnú predstavu o svojich vínach. Postupne vysádza vlastné vinohrady, aby produkovali vína aj z vlastných surovín.

Unikát z Le Puy

Francúzske rodinné vinárstvo Le Puy je zjav. Ich vína si zamilujete, alebo ostanú pre vás nepochopené. Rodina Amoreau rozvíja biodynamický prístup produkcie. Sírenie obmedzili už v 19. storočí a selektívne kvasinky nepoužívajú vôbec. Ružové víno Rose-Marie sa vyrába metódou „la saignée“. Vinifikuje osem mesiacov v dubových sudoch a fľašuje sa bez filtrácie a SO2. Ročne sa ho vyrobí len 2400 fliaš. Naturálne ružové alebo ľahké červené víno dokáže vyzrievať aj celú dekádu. Tak sa z každého stáva unikát.

Víno z Qvevri

Gruzínsko sa považuje za kolísku  produkcie vína. Prvé vznikali v hlinených amforách a k tomuto štýlu výroby sa pomaly vracajú nielen domáci vinári. Vinárstvo Bruale sídli v najlepšom regióne Kvareli v oblasti Kakheti a vyrába vína výlučne podľa tradícií. Od roku 2019 sú ich vinohrady certifikované ako ekologické a polovica je už v režime organic s cieľom mať ich takto zatriedené všetky. Na siedmich hektároch viníc pestujú odrody Rkatsiteli, Mtsvane, Kisi a Saperavi a tiež pôvodné gruzínske odrody viniča. Víno Rkatsiteli Qvevri je oranžové alebo správnejšie jantárové, vyrábané „Kakheti“ spôsobom v hlinených amforách. Po selekcii hrozno kvasí v amforách šesť mesiacov spoločne so strapinou. Pred fľaškovaním sa stočí do sudov na jemné odkalenie. Fľašuje sa bez filtrácie.

Moravské prírodné

V posledných rokoch u našich susedov na Morave vzniklo niekoľko mladých vinárstiev, ktoré vyrábajú prírodné vína. Rodinné vinárstvo Špalek z Nového Šaldorfu okrem klasických biovín vytvorilo rad Edelspitz. Víno Pigeage je cuvée odrôd Gewürztraminer a Pinot Gris, ktoré kvasilo spontánne a vyzrievalo na jemných kaloch v dubových sudoch. V rade Edelspitz vyrábajú aj Veltlínske zelené.

Vinárstvo Stávek

Na tradičnú frankovku, aká sa pila kedysi, odkazuje víno Karmazín z rodinného vinárstva Jan Stávek. Názov Karmazín označuje starý názov odrody Frankovka modrá v tejto oblasti. Hrozno pochádza z Veľkopavlovickej podoblasti z Modrých hôr. Rustikálny a klasický prejav vína vychádza z jeho tradičnej výroby. Víno vyzrieva 18 mesiacov v starých dubových sudoch.

Odroda Pedro Ximénez

Vinárstvo Ximénez-Spínola hospodári na 16 hektároch vinohradov v organickom režime. Pestujú len vlastnú odrodu PX, ktorá sa pomaly z tejto oblasti vytráca. Filozofiou je ponúkať mimoriadne kvalitné vína, ktoré sa vymedzujú kritériám apelácií. Unikátnym je suché PX – Fermentación Lenta. Ide o veľmi zriedkavé suché biele víno z odrody Pedro Ximénez. Pomalú fermentáciu zabezpečuje pridávanie 30 litrov nového vína do už prekvaseného v 300-litrových sudoch.

 

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv