Neprehliadnite

Golfistami roka 2021 Zacharovská a Teťák, Hennig v Sieni slávy

 

Slovenský golf aj napriek stále pretrvávajúcej koronavírusovej pandémii dosiahol skvelé výsledky. Objavili sa nové talenty, viacerí obhájili prvenstvo aj po postupe do vyššej kategórie a mnohí, na čele s Rorym Sabbatinim, vynikajúco reprezentovali našu krajinu.

„Uplynulý ročník bol veľmi podobný predošlému, stále úradoval covid. Začiatok sezóny bol ťažký a niekoľko turnajov sme museli preložiť. No zvládli sme to a myslím, že sezóna nakoniec dopadla veľmi dobre. Všetky naplánované výjazdy, napríklad majstrovstvá Európy, sa uskutočnili v riadnych termínoch. A na olympiáde Rory podal excelentný výkon,“ hodnotí úspešnú minulú sezónu manažér slovenskej golfovej reprezentácie Adam Šangala. Sezóna 2021 bola výnimočná. Slovensko prvýkrát súťažilo pod piatimi kruhmi a Sabbatinho strieborná olympijská medaila vošla do histórie: „Verím, že to poslúži ako inšpirácia pre deti aj širokú verejnosť. Takisto verím, že si ľudia začínajú uvedomovať, že golf nie je len zábavkou, ale v prvom rade športom,“ doplnil prezident SKGA Rastislav Antala.  Kritériám v hodnotení podliehal rebríček výsledkov k 31. októbru 2021.

Víťazom v každej kategórii sa stal najvyššie postavený hráč vo svojom rebríčku. SKGA uviedla aj novú kategóriu – Sieň slávy, ktorej prvým členom sa stal plukovník W. R. Hennig z golfového klubu Piešťany. Ako jediný Slovák bol členom výboru pri založení Československého zväzu golfistov v roku 1931.  V kategórii U12 zvíťazila Olívia Grachová, ktorá zažiarila na talianskom Venice Open. Na svoj vek dosahuje už vynikajúce výsledky medzi juniormi na turnajoch SKGA či TON. V kategórii mladších žiačok celý rok bojovala s obhajkyňou z minulého roka Ellou Hrbatou, ale napokon víťazstvo dosiahla. Najlepším chlapcom v kategórii do 12 rokov sa stal Matias Masár. Majster Slovenska podával celý rok skvelé výkony na turnajoch TON. „Matias sa výrazne zlepšil, vyrástol a na národných majstrovstvách zahral neskutočných -4,“ pochválil víťaza Šangala. V súťaži do 14 rokov už tretí rok po sebe ovládla srdciarka Laura Pošová svoju kategóriu (vlani U14 a predvlani U12). Na majstrovstvách Slovenska získala prvenstvo, nestratila sa ani na SKGA Tour v konkurencii starších súperiek.

Medzi chlapcami U14 triumfoval Tomáš Šmiček ml, ktorý okrem iného skončil tretí na Evian Open. Medzi tínedžerkami do 16 rokov si titul Kadetky roka prevzala Gaia Stančíková. Stančíková žije v Taliansku a takmer celú sezónu odohrala na Apeninskom polostrove. Pravidelne dosahuje vynikajúce výsledky a umiestnenia. Medzi golfistami do 16 rokov sa tešil z prvenstva Adam Benčík. Vlaňajší víťaz kategórie do 14 rokov v posledných sezónach výrazne napreduje. Benčík sa už teraz prebojoval na profesionálny turnaj, kde ho dokonca vyhlásili za najlepšieho amatéra. Na turnaji Hungarian Junior Open obsadil štvrté miesto a reprezentoval Slovensko v zámorí „V tejto kategórii nemohol cenu dostať nik iný,“ zložil kompliment najlepšiemu kadetovi manažér slovenskej golfovej reprezentácie. Kategóriu U18 ovládla Antónia Zacharovská. Hráčka roka 2020 patrí medzi najväčšie talenty slovenského golfu. Darilo sa jej na Slovak Amateur Match Play Championship či SKGA Tour III. a na turnajoch Slovenskej golfovej asociácie skončila vždy medzi víťaznou trojicou.

Kým v roku 2020 išlo v kategórii U18 muži: o prekvapenie či senzáciu, tentoraz bol triumf majstra Slovenska v hre na rany očakávanou istotou. Aj keď sa René Bergendi golfu venuje len niekoľko rokov, neraz potrápil skúsenejších hráčov. Vďaka druhej výhre v rade na Faldo Series sa prebojoval do anglického finále, kde zbieral cenné skúsenosti. V súťaži dievčat do 21 rokov nenašla konkurentku Katarína Drocárová, ktorá študuje v zámorí. Slovenská šampiónka v hre na rany za rok 2021 nenašla konkurentku. Drocárová študuje na univerzite v USA. „Katka sa stala majsterkou Slovenska už tretí rok po sebe, každým rokom napreduje a darilo sa jej aj na majstrovstvách Európy,“ vyzdvihol talentovanú golfistku Šangala.Kategória U21 muži: Tadeáš Teťák na pravidelnej a hlavne častej báze reprezentuje Slovensko na turnajoch v zámorí. Skvelý úspech dosiahol na rakúskom Euram Bank Open, kde obsadil slušné 11. miesto. Ako prvý Slovák-amatér prešiel katom na Challenge Tour a na European Tour mu k prekročeniu tejto méty chýbali dve rany. Teťák skrátka robí slovenskému golfu výborné meno.

Kategória Mid-Am ženy: Golfistkou nad 25 rokov sa podľa očakávaní stala majsterka Slovenska v tejto kategórii Zuzana Bieliková. Kategóriu Mid-Am medzi mužmi podľa očakávania oprávnené ovládol Florián Tomko. „Hrával, keď bol mladší a teraz sa ku golfu vrátil,“ prezradil Šangala a pokračoval: „vidieť, že hrať ho nezabudol a medzi skvelou konkurenciou zaslúžene zvíťazil.“ Medzi najskúsenejšími ženami – seniorkami dominovala Katarína Opršalová. Kategória Senior roka sa stala korisťou minuloročného víťaza Igora Tarabu. Dôstojné výkony celoročne potvrdzoval na SKGA či zahraničnom Senior Tour, dokonca na Senior Italy Open skončil sedemnásty. Pripomíname, že bol lídrom slovenského výberu na majstrovstvách Európy. Slovenská golfová asociácia udelila aj špeciálne ocenenie Výkon roka a oceneným ani nemohol byť nikto iný, než strieborný medailista z OH 2020  v Tokiu – Rory Sabbatini.

Rodený Juhoafričan prepísal históriu a celá golfová i negolfová verejnosť musí uznať, že ocenenie skrátka nemohlo skončiť v iných rukách. „Nikto neurobil slovenskému golfu vo svete väčšie meno, jeho štvrté kolo si budeme pamätať do konca života,“ povedal s uznaním Adam Šangala. Hráčkou roka sa podľa Slovenskej golfovej asociácie stala Antónia Zacharovská. „Veľmi ma teší, že som obhájila prvenstvo v kategórii do 18 rokov a pozíciu najlepšej hráčky medzi ženami. S mojou hrou a výsledkami v roku 2021 som spokojná, za čo vďačím najmä reprezentačnému trénerovi a golfovému klubu Alpinka Košice. Verím, že vám mojimi golfovými výsledkami budem robiť radosť aj naďalej,“ zneli slová Golfistky roka 2021. Najlepším mužským hráčom za rok 2021 sa stal Tadeáš Teťák, tiež víťaz kategórie do 21 rokov. „Chcel by som sa poďakovať za ocenenie hráča roka, ktoré som dostal na konci mojej amatérskej kariéry. Stále som v USA, no v máji sa vraciam na Slovensko, kde budem pokračovať ako profesionál,“ nechal sa počuť Tadeáš.

Prehľad víťazov všetkých kategórii:
Kategória do 12 rokov:
Matias Masár / Olívia Grachová
Kategória do 14 rokov: Tomáš Šmíček ml. / Laura Póšová
Kategória do 16 rokov: Adam Benčík / Gaia Stančíková
Kategória do 18 rokov: René Bergedi / Antónia Zacharovská
Kategória do 21 rokov: Tadeáš Teťák / Katarína Drocárová
Kategória Mid-Am: Florian Tomko / Zuzana Bieliková
Kategória Senior roka: Igor Taraba / Katarína Opršálová
Výkon roka: Rory Sabbatini – strieborná medaila na OH v Tokiju 2020
Hráč roka: Tadeáš Teťák / Antónia Zacharovská
Sieň slávy: pluk. W. R. v. Hennig – golf- Club Piešťany

/Zdroj foto, video: SKGA/

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv