Neprehliadnite

Historická zmena pravidiel, amatérske zmluvy so sponzormi dostali zelenú

 

Špičkovým amatérskym golfistom nastávajú lepšie ekonomické časy. Zmeny pravidiel s platnosťou od 1. januára 2022 im umožní podpisovať kontrakty so sponzormi a získavať tak finančné prostriedky bez toho, že by porušili amatérsky status.

Riadiace orgány svetového golfu R&A a USGA v utorok spoločne oznámili, že zmeny sú súčasťou komplexnej modernizácie Pravidiel amatérskeho statusu a posunom k tomu, aby boli nové pravidlá zrozumiteľnejšie a jednoduchšie k aplikácii. Na základe spätnej väzby od hráčov a ďalších súčastí golfového priemyslu nové pravidlá identifikujú len tieto činy, ktoré povedú ku strate amatérskeho štatútu:
– prijatie ceny presahujúce finančný limit (1000 USD alebo 700 libier), alebo prijatie finančnej odmeny v súťaži s vyrovnaným hcp
– profesionálne hranie
– prijímanie platieb za poskytovanie výuky (hoci stále platia všetky výnimky, ako je trénovanie vo vzdelávacích inštitúciách alebo vo schválených výukových programoch)
– prijatie zamestnania ako profesionál v golfovom klube alebo členstvo v Asociácii profesionálnych golfistov.

Aby bol tento nový prístup ľahko realizovateľný, zaviedli aj nasledujúce kľúčové zmeny:

– rozlíšenie medzi súťažami na rany a na vyrovnanie hcp z hľadiska cien, ktoré môžu byť prijaté
– pravidlo o cene sa vzťahuje len na súťaže „od odpaliska k jamke“ hrané na golfovom ihrisku alebo na simulátore, ale už se nebude vzťahovať na súťaže v najdlhších ranách, puttovaní alebo na doplnkové súťaže, ktoré sa nehrajú ako súčasť hry „od odpaliska k jamke“
– odstránenie všetkých pravidiel týkajúcich sa reklamy, nákladov alebo sponzorstva

Práve posledný bod je asi tým najzásadnejším. Doteraz amatéri sponzorské zmluvy či iné komerčné partnerstva uzatvárať nemohli, ale podľa nových pravidiel im to bude umožnené. V tomto ohľade nebudú existovať ani žiadne vekové obmedzenia, čo však vyvoláva etické otázky. „Neveríme, že vekové obmedzenia sú otázkou pravidiel. Skôr veríme, že je na rodičoch a najbližších osobách, aby s týmto rozhodnutím pomáhali,“ uviedol riaditeľ R&A pre pravidlá Grant Moir.

„Tieto pravidlá hrajú  dôležitú úlohu pri ochrane integrity a samoreguláciou nášho športu, ale musí sa vyvíjať, aby vyhovovala potrebám modernej hry. To je zvlášť dôležité pre moderný amatérsky golf, kde mnoho hráčov potrebuje finančnú podporu, aby mohli súťažiť a rozvíjať svoj potenciál. Nové pravidlá im dajú túto príležitosť a pomôžu urobiť golf viac inkluzívny,“ dodal Moir.

Obe riadiace organizácie svetového golfu R&A a USGA boli tvrdo kritizované za to, že nedávno prišli s pravidlom, ktoré skracuje maximálnu dĺžku driverov.  „Nemohli sme byť pri plánovaní týchto zmien otvorenejší. S návrhmi sme prišli vo februári a národné riadiace orgány, jednotlivcov a vôbec kohokoľvek  kto mal záujem o to, čo sme navrhovali, sme povzbudzovali ku spätnej väzbe. Urobili sme všetko, čo bolo v našich silách, aby sme pre naše závery, dostali čo najviac informácií,“ uzavrel Moir.

-jj-

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv