Neprehliadnite

Fantom Open: Film o žeriavnikovi, ktorý sa pokúsil kvalifikovať na The Open 197

 

Niekedy sa vo svete  profesionálneho športu objaví exot, ktorý síce nepatrí k elite, ale napriek tomu robí reklamu danému športu. Skokani na lyžiach mali svojho „Orla“ Eddieho Edwardsa, na OH 2000 sa zase takmer v bazéne utopil Erik Moussambani Malonga. A čo golf? Golfový exot sa volá Maurice Flitcroft.

Naprie tomu, že toto meno veľa nepovie azda ani najväčším golfovým fanatikom, vo Veľkej Británii o ňom nakrútili film. Flitcroft je žeriavnikom z Barrow-in-Furness a golf mu učaroval natoľko, že sa pokúsil kvalifikovať na The Open v roku 1976. A to aj napriek tomu, že predtým nikdy v živote neodohral ani jediné kolo golfu. Potom sa vyhlásil za profesionála, aby obišiel problém s tým, že nemá žiadny handicap, odohral kvalifikáciu s výsledkom 121 rán – najvyšším skóre na 18 jamiek v celej histórii najstaršieho major íventu. Získal si tým nielen značnú mediálnu pozornosť, ale tiež označenie najhorší golfista na svete.

Po Open v roku 1976 sa pravidlá o účasti v kvalifikácii zmenili práve preto, aby Flitcroft už nemohol znovu nastúpiť. To ho ale neodradilo a prihlasoval sa do ďalších kvalifikácii a na ďalšie golfové turnaje pod rôznymi pseudonymami, napr. Gene Paycheki, Gerald Hoppy, alebo James Beau Jolley. Flitcroft zomrel v roku 2007, ale jeho príbeh sa stal námetom biografickej knihy od autorov Scotta Murrayho a Simona Farnanbyho pod názvom Fantom the Open. A nielen to. Kniha sa stala predlohou pre scenáre rovnomenného filmu, v ktorom sa hlavnej úlohy ujal držiteľ Oscara Mark Rylance. Film začnú od novembra premietať na Britských ostrovoch.

-jj-

 

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv