Neprehliadnite

OH 2020: Slovenský golfista Sabbatini šokoval olympijským rekordom aj strieborným kovom!

 

To, čo sa pred pár rokmi zdalo ako utópia, sa premenilo na splnený sen! Naturalizovaný slovenský reprezentant Rory Mario Trevor Sabbatini sa na turnaji pod piatimi kruhmi v Tokiu blysol zápisom do olympijskej histórie, keď na poslednú rundu potreboval len rekordných 61 úderov (-10) a vybojoval napokon striebornú medailu!

Lepší bol na olympijskom turnaji o jediný úder už len Američan Xander Scaauffele s celkovým skóre (-18), ktorý sa však v závere potil práve pod tlakom čakajúceho Sabbatiniho. Bronzová medaila putuje do Tchajwa zásluhou profesionálneho golfistu C.T. Pana, ktorý ovládol sedemčlennú play-off Sabbatini, ktorému na turnaji robila kedíka manželka Martin Štofaníková, mal turnaj veľmi dobre rozohraný, ale v treťom kole sa zasekol. Akoby potvrdil slová golfových kritikov, podľa ktorých si slovenský reprezentant takmer vždy neodpustí jedno slabšie kole.

Lenže v Japonsku Sabbatini predviedol posledné kolo z ríše golfových snov. Rodák z juhoafrického Durbanu, ktorý si v závere kalendárneho roku 2019 prevzal v New York City oficiálne slovenské štátne občianstvo sa vo štvrtom kole v Tokiu doslova zbláznil.  Rekordný olympijský výsledok desať rán pod par dosiahol napriek tomu, že si pripísal v na konci oboch deviatok vždy bogey. Najskôr na deviatke, a potom aj na šestnástke.

Lenže okrem toho Sabbatini zapísal do svojej skórkarty desať berdíkov a eagle na štvorparovej šestke! A vrátil sa tak do hry o olympijské kovy, pretože súperi až na Schauffeleho, ho zrazu museli doháňať. Nikomu z nich sa to až do konca finálového dejstva však nepodarilo. Napokon, aj víťazný Američan mal po bogey na jamke číslo 14 čo robiť, aby sa vyhol rozohrávke o zlato. Vďaka birdie na predposlednej sedemnástke ho ale nakoniec definitívne získal pre seba.

“Snažil som si stále hovoriť: ´OK, nemysli príliš dopredu, nemysli príliš dopredu. Užívaj si každý moment a buď rád, že si tu, pretože nikdy nevieš, ako to napokon skončí. Raduj sa z každej jamky. Mal som aj ťažké chvíle v poslednom kole, ale vždy sa to vyriešilo a zaradil som vyššiu rýchlosť. Bola to veľká zábava a jeden z tých vzácnych dní na golfovom ihrisku,“ povedal Sabbatini, šesťnásobný víťaz na PGA Tour, ktorý v klubovom dome mal štatút čakajúceho lídra so skóre 267/-17.

Sabbatini, ktorý v roku 2007 obsadil rovnako druhú priečku na prestížnom major turnaji US Masters, tak získal pre Slovensko na OH 2020 v Tokiu tretiu medailu a druhú striebornú (1-2-0). Podobne ako na najstaršom golfovom turnaji na svete – na britskom The Open aj v Kasumigaseki Country Clube viala naša vlajka vďaka nemu. Záujem o jeho o sobu preto enormne vzrástol a aj Slovenská golfová asociácia (SKGA) na čele s novým prezidentom Rastislavom Antalom očakáva prínos a golfový boom na Slovensku.

“Juhoafrická republika má viacero golfistov, ktorí ju mohli reprezentovať, ale Slovensko nemalo nikoho. Cieľom nášho snaženia však nebol len samotný olympijský turnaj, ale celkový rozvoj golfu na Slovensku. Chceme vyvolať záujem u mladšej generácii. Som nesmierne vďačný. Že tu môžem byť na olympijskom turnaji. Som hrdý na tento moment, že môžem reprezentovať Slovensko a vidieť, ako národná vlajka stúpa smerom hore. Slovami sa to nedá opísať,“ cituje slovenského olympionika Sabbatiniho portál Golfchannel.

Na Slovensku je v súčasnosti okolo 9000 registrovaných hráčov (SKGA) a 26 oficiálnych golfových ihrísk. Aj preto úspech Sabbatiniho, ktorý nevyhral profesionálny turnaj od íventu Honda Classic 2019 (pozn. ak nepočítame Slovak Open 2019), vzbudil značnú pozornosť svetových médií.  Sabbatini, ktorý s Juhofričanom Trevorom Immelmanom ovládol v roku 2003 prestížny World Cup, žije na juhu Floridy. Okrem toho, že má okrem slovenského aj americké občianstvo, disponuje podľa portálu Golfweek údajne dokonca britským pasom.

Sabbatini si spoločne s manželkou olympijský sviatok skutočne užili a dokonca bývali v olympijskej dedine. „Bol to neskutočný zážitok. Skvelé prostredie a spoločnosť slovenských športovcov, ktorí boli veľmi pohostinní a ústretoví. V spoločnej tímovej miestnosti sme si užili veľa zábavy Dúfam, že týmto úspechom inšpirujem niekoľko nových golfistov a možno aj nejakých budúcich olympionikov medzi mladými dievčatami a chlapcami na Slovensku,“ povedal Sabbatini.

Konečné výsledky olympijského turnaja nájdete tu:

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv