Neprehliadnite

Cesta dlhá tisíc míľ

 

Keď som sa v minulom vydaní časopisu Golf revue zamýšľal nad otázkou, čo by slovenskému golfu mohla priniesť olympiáda v Tokiu, želal som si dve veci. Medailu a dodržiavanie golfovej etikety u nás na japonský spôsob. Rory svoju neobyčajnú misiu splnil nad očakávanie. Jeho strieborná medaila vyvolala na Slovensku zaslúženú mimoriadnu odozvu. A to nielen v golfovej obci, ale aj vo verejnosti. Ba dokonca aj u tých, ktorí sa doteraz na golf pozerali cez prsty. A skutočne nemali a nemajú prečo.


Golf na Slovensku má totiž svoju bohatú históriu. Podľa našich bádaní v archívoch, prvé zmienky o golfe na našom území sú zaznamenané už v roku 1902. Na  veľkolomnickej dostihovej dráhe sa v tom roku konala ukážka golfovej hry. Podobné zoznamovanie sa s týmto športom sme v historických dokumentoch objavili aj v nasledujúcich rokoch. Napríklad 29. júla 1906 sa na lúke v Tatranskej Lomnici hral golf pri príležitosti otvorenia kúpeľnej sezóny. Bolo to na miestach, ktoré dodnes v mapách nájdete pod označením  „Golfová lúka“. Avšak organizovanú, právnu podobu získal golf  v Tatranskej Lomnici v roku 1909, keď tu vybudovali 18-jamkové ihrisko a založili Tatranský golfový klub.


Golf napísal aj ďalšiu krásnu kapitolu v Piešťanoch. Aj tu súvisí golf s rozvojom kúpeľov. Bratia Ľudovít a Imrich Winterovci vedeli, že na zvyšovanie návštevnosti kúpeľov má vplyv nielen úroveň a kvalita kúpeľnej liečby a zdravotnej starostlivosti, ale i príjemné strávenie voľného času. Preto usporadúvali rozličné spoločenské, kultúrne a športové podujatia. Práve Imrich stál v roku 1913 pri zrode golfového klubu v Piešťanoch. Inšpirácie hľadal a našiel počas obchodnej cesty do New Yorku a Filadelfie, ale aj v Anglicku, v Londýne a Hastingse. A tak v priebehu rokov 1913 – 1914 vybudovali na Kúpeľnom ostrove golfové ihrisko. Renomovaný anglický časopis Golf Illustrated vtedy písal, že je to najkrajšie golfové ihrisko na kontinente, nádherne situované medzi pohorím Karpaty a riekou Váh.


Golf na Slovensku medzi dvoma vojnami bolo obdobím najväčšej slávy a rozvoja piešťanského golfu. Doklady o tom nájdete vo fonde tunajšieho Balneologického múzea.  Novodobá história slovenského golfu sa začala písať na začiatku deväťdesiatych rokov 20. storočia. Dnes máme viac ako osemtisíc registrovaných golfistov a môžeme hrať na dvadsiatich ôsmich golfových ihriskách. Slovenský golf zdobí aj mimoriadne cenná strieborná medaila z Olympijských hier 2020 v Tokiu.  Jedno japonské príslovie hovorí, že aj cestu dlhú tisíc míľ musíš začať prvým krokom. Golf na Slovensku ho urobil pod Tatrami v roku 1902. Od Tatier k Tokiu vedie dlhá cesta plná úspechov i pádov. Ale je to cesta, na ktorú sme právom hrdí.

Ivan Mičko

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv