Neprehliadnite

Čo nám môže priniesť olympiáda?

 

Už čoskoro sa na súkromnom ihrisku Kasumigaseki Country Club, v mestečku Kawagoe neďaleko Tokia,  bude hrať o zlatú, striebornú a bronzovú olympijskú medailu. Muži majú prvý odpal naplánovaný na 29. júla a ženy na 4. augusta. Verím, že po roku čakania sa už nič nezmení a 60 mužov a 60 žien redukovaného svetového rebríčka si na ihrisku Kasumigaseki East, ktoré otvorili v roku 1929, zahrá. Nemal by medzi nimi chýbať ani slovenský reprezentant Rory Sabbatini. Hoci to nebude mať ľahké, už viackrát dokázal, že môže súperiť s najlepšími. Takže, ak si kladieme otázku, čo by slovenským golfistom urobilo radosť, tak určite Roryho medaila.

A propos – golf v Japonsku. Prvé golfové ihrisko založili britskí emigranti v roku 1903 v Kóbe a pôvodne malo iba deväť jamiek. O rok ho rozšírili o ďalších deväť  jamiek. Dodnes sa na ňom dodržiavajú prísne pravidlá. Vzhľadom na okolitú prírodu sa napríklad nesmie jazdiť na autíčkach a hráči môžu mať v plátených vakoch najviac osem palíc, aby údajne neúmerne nezaťažovali nosičov.  Golf je v Japonsku mimoriadne drahý šport. Možno preto, lebo okolo 2 500 golfových ihrísk je predsa len pre 126 miliónový národ málo. Spomínam si, ako mi japonskí priatelia pri mojej ostatnej návšteve hovorili, že členstvo v súkromnom klube sa začína na sume 200 000 amerických dolárov. Nadšenci si nedostatok ihrísk či vysoké fee nahrádzajú na umelých odpaliskách, ktoré sú veľmi často na strechách hotelov či vysokých budov. Spoznáte ich podľa zelených sietí, ktoré ako čiapky zdobia rovné strechy a ktoré pripomínajú vtáčie voliéry. Hoteloví hostia si tak namiesto ranného plávania v hotelovom bazéne vyjdú na zasieťovanú terasu, odpália zopár košíkov loptičiek a idú za svojimi povinnosťami.

Osobitnou kapitolou najmä v súkromných golfových kluboch je dodržiavanie etikety, teda písaných i nepísaných pravidiel. Kdesi som čítal výstižnú vetu, že v Japonsku sa golf považuje za ceremoniálnu záležitosť. Napríklad na olympijskom ihrisku Kasumigaseki je povinnosťou hráča po deviatich jamkách hru prerušiť na obed a po skončení hry si dať masáž v tradičných kúpeľoch. V kluboch sa všeobecne uznáva zásada, že fair play je viac ako prezentácia svojich individuálnych schopností a na ihrisku sa hráči majú správať rovnako slušne ako doma. Osobitnou kapitolou v japonských golfových kluboch je tzv. dress code. Do klubu musíte prísť v spoločenskom oblečení, sako je podmienkou. Netoleruje sa žiadne iné športové oblečenie ako golfové. Domáci zdôrazňujú, že naše oblečenie by malo vyjadrovať hodnoty golfového klubu, do ktorého sme vstúpili. Na telefón na japonských golfových ihriskách zabudnite a radšej si ho nechajte v šatni.
Ak sa znova pýtam, čo by nám mohla priniesť letná olympiáda, tak popri Roryho medaile aj normu či vzor, ako sa správať na golfovom ihrisku i mimo neho. Slušnosti totiž nikdy nie je dosť. A na Slovensku zvlášť.

Ivan Mičko

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv