Neprehliadnite

Golfisti roka 2020 podľa SKGA: Zacharovská a Mach absolútnymi víťazmi

 

Slovenská golfová asociácia (SKGA) ocenila Najlepších hráčov za rok 2020. Za uplynulú sezónu, ktorá nebola štandardná vďaka pandémii koronavírusu Covid-19, získali štatút v hlavnej kategórii Golfistov roka – Antónia Zacharovská a Pavol Mach.

Vlaňajšia netradičná sezóna bola veľmi krátka, pretože súťažný golf odštartoval v podstate až v júni. A to nielen na domácej pôde. Úplne bežné boli zmeny termínov, rušenie turnajov, majstrovstiev Európy a potom ich opätovné schválenie. O umiestnení najlepších slovenských golfistov a golfistiek rozhodoval väčšinou rebríček. SKGA udelila ocenenia aj v kategóriách Počin roka a Uznanie za výnimočný prístup. Niekoľkí minuloroční ocenení z nižších vekových kategórií získali prvenstvo aj po postupe do vyššej vekovej kategórie (Laura Póšová a A. Zacharovská).

Svoje prvenstvá obhájili Zuzana Bieliková v kategórii Mid-Am, Igor Taraba ako Senior roka a najlepším Profesionálom roka je opäť Rory Sabbatini. V kategórii dievčat do 12 rokov triumfovala 9-ročná Ella Hrbatá. Ambiciózna dcéra nášho úspešného tenistu Dominika Hrbatého zjavne zdedila športové gény. Podľa viceprezidenta SKGA Rastislava Antalu, ktorý je súčasne manažérom národného tímu, hrá neustále usmievavá a pozitívne naladená Hrbatá na svoj vek golf na vysokej úrovni. Medzi chlapcami do 12 rokov vyhral odchovanec trnavskej golfovej školy Adam Labanc, ktorý je majstrom Slovenska a víťazom Turnaja olympijských nádejí (TON).

V súťaži do 14 rokov sa tešila z prvenstva Laura Póšová, ktorá hrá golf dlhodobo na dobrej úrovni, pričom minulý rok získala ocenenie v kategórii U12. Usmievavá srdciarka je odchovankyňou trnavskej golfovej školy, na turnajoch pravidelne dosahuje dobré výsledky a umiestnenia. Ako veľkú nádej slovenského golfu možno označiť aj 13-ročného tínedžera Adama Benčíka, ktorý ovládol súťaž do 14 rokov. Benčík na turnajoch dosahuje stabilne dobré umiestnenia. Na svoj vek hrá výborne a za posledné roky sa extrémne zlepšil.

V kategórii šestnásťročných triumfovala Alexandra Šulíková. Dvojička s Petrou Babicovou, dosiahla veľmi tesné prvenstvo v tejto asi najkvalitnejšie a najvyrovnanejšie obsadenej kategórii. Majsterka Slovenska do 16 rokov bola súčasne členkou národného výberu na majstrovstvách Európy tímov do 18 rokov v Hrubej Borši, kde domáce Slovensko vďaka ôsmemu miestu dosiahlo historický úspech v tejto vekovej kategórii. René Bergendi, ktorý začal hrať golf iba pred pár rokmi, ovládol súťaž medzi 16-ročnými tínedžermi. Má síce ešte len 15 rokov, ale veľmi slušnú mentálnu výbavu, ktorú bude potrebovať na vysnívanej ceste za štatútom profesionála.

Medzi osemnásťročnými golfistkami si prvenstvo vybjovala Hráčka roka 2020 Antónia Zacharovská, ktorá je momentálne považovaná za najväčší talent slovenského golfu. Na ihrisku v Hrubej Borši zahrala rekord ihriska, keď zapisovala skóre deväť úderov pod par. Bola členka úspešného reprezentačného tímu dievčat na ME, ktoré skončila na 8. mieste. V súťaži hráčov do 18 rokov triumfoval Lukáš Gabura, ktorý v posledných rokoch neustále napreduje. Ak sa ešte lepšie naučí ovládať svoje emócie a bude sa dôslednejšie koncentrovať na svoj športový výkon, bude podľa reprezentačného manažéra Antalu vynikajúcim hráčom.

Kategória žien do 21 rokov ovládla Katarína Drocárová, ktorá je našou najlepšou juniorkou za rok 2020. Viac sa sústredila na zahraničné turnaje, hrala aj na LET v českom Beroune. Začala študovať na univerzite v USA, kde už stihla ukázať svoje golfové kvality. Katka má predpoklady stať sa vynikajúcou hráčkou, je perfektným typom pre golf. Vedenie SKGA dúfa, že sa jej podarí raz presadiť medzi profesionálky. Medzi 21-ročnými golfistami si prvenstvo vyslúžil Hráč roka 2020 Pavol Mach, ktorý potvrdzuje svoj obrovský talent azda každý deň. Ak nepoľaví vo svojom úsilí, Slovensko sa bude tešiť z vynikajúceho hráča. V doplnkových kategóriách KPMG CT získali prvenstvá Oľga Prachářová a René Bergendi.

Kategória Mid-Am ženy sa stala korisťou Zuzany Bielikovej, ktorá patrí k ikonám slovenského golfu. Je majsterkou Slovenska v kategórii Mid-Am a českou vicemajsterkou v rovnakej kategórii. Na európskom šampionáte vo Švajčiarsku skončila na sympatickom piatom mieste a vo svetovom svetovom amatérskom golfovom rebríčku figuruje na 788. mieste. V kategórii Mid-Am mužov vyhral Aaaron White, rodák z Austrálie. Golf hrá s obrovskou radosťou a k tomu má výbornú golfovú kvalitu. Seniormi roka 2020 sa stali Katarína Opršalová a Igor Taraba.

SKGA udelila aj dve mimoriadne ocenenia. Františkovi Štefaničkovi za Motivujúci výkon, ktorý významne prispieva k propagácii golfu. Štefanička aj vo veku 83 rokov dokazuje, že golf je šport pre každého bez ohľadu na vek. Mimoriadne ocenenie dostala aj Lucia Malíčková za Rozvoj ženského golfu na Slovensku. Organizuje v našej krajine turnaje pre ženy a dievčatá, takže aj vďaka nej stúpa počet golfistiek na Slovensku. Profesionálka roku 2020 sa stala Aneta Abrahámová. Po vynikajúcej amatérskej kariére a ukončení štúdia v USA zostáva na Floride, kde sa pripravuje na ďalšiu sezónu. V tej plánuje hrať na pro turnajoch nižších kategórií, prepracovať sa na Symetra Tour a veríme, že aj na turnaje LPGA Tour.

Profesionálom roka 2020 sa stal podľa očakávania naturalizovaný slovenský reprezentant Rory Sabbatini, ktorý má ambície hrať na tohtoročnom olympijskom turnaji v Tokiu. Jasný víťaz tejto kategórie, ktorý pochádza z Juhoafrickej republiky, obhájil svoje prvenstvo. Na Slovensku je niekoľko profesionálnych golfistov, ale len Sabbatini hrá na turnajoch PGA Tour. Minulý rok síce nezaznamenal ani jedno umiestnenie v Top 10, jeho najlepšími výsledkami sú delené 14. miesto na Charles Schwab Challenge, delené 17. miesto na Workday Charity Open, delené 21. miesto na Sony Open in Hawaii a na RBC Heritage.

Sabbatini, ktorý má za manželku Slovenku Martinu Štofaníkovú, vo dvojici s Kevinom Twayom vyhral QBE Shootout. Tento rok skončili na neoficiálnom podujatí z kalendára PGA Tour tesne za víťazmi. Za Výkon roka 2020 tento rok SKGA ocenila reprezentačný tím dievčat do 18 rokov, ktorý skončil na ME v Hrubej Borši na ôsmom mieste. Pod historicky najlepšie umiestnenie Slovenska v tejto vekovej kategórii sa zaslúižili: Petra Babicová, Alexandra Malíková, Alexandra Šulíková, Antónia Zacharovská. Všetkým oceneným vedenie SKGA gratuluje a verí, že v nasledujúcej sezóne sa stretneme na väčšom počte turnajov ako v roku minulom.

Prehľad Golfistov roka 2020 podľa SKGA
Do 12 rokov: Adam Labanc a Ella Hrbatá
Do 14 rokov: Adam Benčík a Laura Póšová
Do 16 rokov: René Bergendi a Alexandra Šulíková
Do 18 rokov: Lukáš Gabura a Antónia Zacharovská
Do 21 rokov: Pavol Mach a Katarína Drocárová
KPMG CT: René Bergendi a Oľga Prachářová
Mid-Am (od 30 rokov): Aeron White a Zuzana Bieliková
Seniori roka: Igor Taraba a Katarína Opršálová
Výkon roka: 8. miesto na ME ženských tímov do 18 rokov v Hrubej Borši.
Profesionáli roka: Rory Sabbatini a Aneta Abrahámová
Hráči roka: Pavol Mach a Antónia Zacharovská
Mimoriadne ocenenie František Štefanička a Lucia Malíčková

-jj-, zdroj: SKGA

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv