Neprehliadnite

Lexus RX: etalón pokroku, estetiky a zážitkov

 

Značka Lexus je už tridsať rokov synonymom pre technický pokrok, avantgardnú estetiku a skvelý zážitok z jazdy. Že to súčasne prináša pozornosť a obdiv okolia kamkoľvek s Lexusom prídete? Tým lepšie!

Lexus RX sa od vzniku (v roku 1998) neoblomne drží svojho zaradenia: luxusné, ľahko ovládateľné a pohodlné SUV. Nečudo, že jeho úspech bol okamžitý a dnes sa na výrobu áut s takýmito vlastnosťami zameriava takmer každý výrobca luxusných automobilov. Doteraz sa z tohto modelu predalo 3 milióny exemplárov a je najpredávanejší Lexusom. Navyše – RX 400h bol v roku 2005 prvým luxusným hybridným vozidlom s vlastným dobíjaním batérie.

Aktuálna verzia Lexusu RX, modelový rok 2020, prináša vylepšenia dizajnu, techniky i dynamiky vo väčšom rozsahu, než býva obvyklé v polovici životného cyklu modelu. V plnej miere sa týkajú aj sedemmiestnej verzie RX L.

Osviežený exteriér

Pozornosť okolia pritiahne Lexus RX už svojou charizmou. Pozornejší divák si všimne novú, dominantnú mriežku chladiča s motívmi písmena L. Elegantný dizajn umocnia užšie svetlomety, oblejšie okraje nárazníka a nová predĺžená línia od prahu dverí zasa dodávajú RX-ke charakter pevnosti a stability. Nový zadný nárazník prináša japonskému krásavcovi štýlový a mohutnejší vzhľad. Usporiadanie prvkov zadného čela zvýrazňuje šírku a účelnosť. Nové LED svetlá obsahujú motívy písmena L.

Technika a luxus v kabíne

Skvelé materiály, špičková kvalita spracovania, rovnováha funkčnosti a luxusu. Áno, nič nové pre značku Lexus, no s každou inováciou na najvyššej súčasnej úrovni. Priestrannosť interiéru si neprotirečí s prívetivou útulnosťou. Verzia F SPORT má obloženie interiéru z luxusnej kože, prírodného dreva a brúseného hliníka. Samozrejmosťou sú vynikajúce, ergonomické sedadlá. Na povrchu majú kvalitnú drobnokresbu s vertikálnym vzorom prešívania. Jeho variant na operadlách predných sedadiel sa zhoduje so vzorom na dverách.

Do verzie RX L sa dá objednať aj druhý rad sedadiel s trojmiestnou lavicou, delenou v pomere 60:40, alebo s dvoma samostatnými kapitánskymi sedadlami s manuálnym nastavením sklonu a sklopenia. V druhom rade sa zároveň zväčšil rozsah posuvu sedadiel na 165 mm, čo uľahčuje prístup k sedadlám v treťom rade. Tie je možné elektricky posúvať. Nastavenie sedadiel v treťom rade je možné komfortne ovládať tlačidlom z druhého radu alebo batožinového priestoru.

Je len prirodzené, že k špičkovým materiálom patria najnovšie technické vychytávky. Nové komunikačné rozhranie si vyžiadalo posun obrazovky viac do prednej časti stredovej konzoly, aby bola lepšie v dosahu vodiča a spolujazdca. Ponúka zdokonalenú verziu integrácie rozhrania Remote Touch Interface od spoločnosti Lexus s dotykovou plochou.

Chválime tiež skvelé audio systémy (Pioneer, Mark Levinson).

Progresívne pohony

Nový Lexus RX ponúka tri najmodernejšie druhy pohonu: RX 450h využíva hybridný agregát, tvorený vysoko výkonným (193 kW, 335 Nm) benzínovým šesťvalcom a elektromotorom. Celkový výkon systému dosahuje impozantných 230 kW! RX 300 tento motor (naladený na 221 kW a 370 Nm) poháňa v prepojení s 8-stupňovým automatom a napokon RX 300 využíva preplňovaný benzínový štvorvalec (175 kW, 375 Nm). Benzínové varianty sa dodávajú aj s inteligentným systémom pohonu všetkých kolies.

Umožňuje plynulé prerozdelenie krútiaceho momentu medzi nápravami od čisto predného pohonu až po rozdelenie v pomere 50:50. Hybrid používa výlučne systém proaktívneho pohonu E-Four od spoločnosti Lexus, ktorý zabezpečuje ďalší systém napájania umiestnený na zadnej náprave. Znižuje spotrebu paliva aj energie, pretože prevádzka pohonu AWD je obmedzená len na prípady potreby. To umožňuje, aby elektromotor namontovaný vzadu plnil úlohu generátora a nabíjal akumulátor, keď je v prevádzke rekuperačný brzdový systém vozidla.

Miera rozdelenia krútiaceho momentu medzi predné a zadné kolesá a na každé koleso samostatne sa zobrazuje na multifunkčnom informačnom displeji pred vodičom. Primeranými inováciami prešiel aj podvozok, zdokonalili sa tlmiče a k slovu sa dostalo nové variabilné adaptívne odpruženie. Umožňuje jemnejšiu reguláciu tlmiacej sily na každom kolese, čo má významný vplyv na skvelý komfort jazdy, ovládania i dynamiku.

Bezpečnosť nadovšetko!

O bezpečnosť na najvyššej úrovni sa stará najnovší balík bezpečnostných funkcií Lexus Safety System +. Pre pochopenie stačí stručný prehľad niektorých jeho systémov: prednárazový bezpečnostný systém, dynamický radarový tempomat, asistent poloautonómnej jazdy v jazdnom pruhu, asistent rozpoznávania dopravných značiek, či automatické diaľkové svetlá.

Dotyk s dokonalosťou

Modely značky Lexus mali vždy ambíciu patriť na samý vrchol ponuky v absolútnych meradlách. Najnovšia verzia modelového radu RX to opäť potvrdzuje. Sprostredkuje vám skvelé zážitky z dynamickej až dravej, pritom maximálne komfortnej a bezpečnej jazdy aj na zlých povrchoch s dobrým pocitom, že životné prostredie zaťažujete len minimálne a za cenu vzhľadom na toto všetko až nečakane rozumnú (RX 300 od 56.000 €, RX 450 h od 65.900 €).

Naozaj ešte stále váhate, ktorým autom sa chcete prezentovať na najbližšom turnaji?

Text: Dalibor Klíma

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv