Neprehliadnite

Paragolf sa pomaly udomácňuje aj na Slovensku, Agama je priekopníkom

 

Keď sa povie „šport zdravotne postihnutých na Slovensku“, takmer každého napadne stolný tenis, zjazdové lyžovanie, prípadne curling a ľadový hokej. Ale tým sa výpočet športov pre zdravotne postihnutých nekončí. Pre nás je satisfakciou, že medzi športy pre zdravotne postihnutých sa radí aj golf.

Slovenská golfová asociácia hendikepovaných funguje na Slovensku od roku 2015. Materským sídlom je Golfový klub Agama v obci Koš s výhľadom na Bojnický zámok. Prezidentom Slovenskej golfovej asociácie hendikepovaných je Peter Lenčéš: „Golf je hra, ktorá zmazáva rozdiely, môže byť bez bariér. Chceli sme dokázať, že tak ako v iných krajinách, kde sú hendikepovaní golfisti a vedia hrať plnohodnotne hru so zdravými, takže to dokážeme aj na Slovensku.”

SKGA hendikepovaných od začiatku svojho vzniku spolupracuje s Českou golfovou asociáciou hendikepovaných. Českí paragolfisti majú za sebou 20-ročnú cestu, 20 rokov skúseností, sú úplne na inom leveli ako Slovensko. Majú členov po celom štáte, obrovskú členskú základňu, podporu paralympijského výboru, dostávajú štátne dotácie, funguje sponzoring. Slovensko je iba v začiatkoch, v súčasnosti má 10 aktívnych paragolfistov s rôznymi druhmi zdravotného postihnutia.

Slovenskí paragolfisti sa učia od našich susedov, párkrát sa stretli, veď čo môže byť lepšie, ako učiť sa na chybách druhých? Českí paragolfisti nám ukázali ako sa dajú riešiť problémy, ako pomôcť športovcom. Prednedávnom pribudol nový hráč, Filip, ktorý má Downov syndróm. „Filipa to veľmi chytilo,” vraví Peter Lenčéš. Na Slovensku je dnes jediný paragolfer, vozík pre golfistov – striedajú sa na ňom dvaja vozičkári. Paragolfer hráča doslova postaví a ten môže odohrať ranu – takéto emócie motivujú!

Paragolfer sa mohol kúpiť vďaka zbierke, darom a sponzorom. „Najzaujímavejšie bolo sledovať hráčov, keď to prvýkrát vyskúšali a ten ich výraz v očiach….tá emócia rozhodne stojí za to!” SKGA hendikepovaných má v úmysle kúpiť ešte jeden paragolfer, takže obaja hráči by mohli hrať spolu. Paragolfisti organizujú spoločné turnaje so zdravými (dvakrát ročne) a ako hovorí prezident SKGA hendikepovaných, „tu sa ukazuje, že paragolfisti môžu hrať spoločne so zdravými a paragolfisti vďaka hendikepovému systému môžu vyhrať súťaž,” povedal Lenčéš.

Unikátne v domovskom sídle paragolfu je, že potenciálni členovia si môžu vyskúšať paragolf prakticky každý deň. Najhoršie, čo sa môže stať, že paragolfu neprídu na chuť. Adrián Ďurček je jeden z dvoch vozičkárov – golfistov. Začal asi pred dvomi rokmi v Agame a tým si splnil golfový sen, ktorý mal od detstva. „Je to také jednoduché, že aj človek na vozíku môže hrať,” hovorí s úsmevom Adrián. Najviac sa mu páči, keď je na ihrisku sám a môže hrať aj 4 hodiny. Dúfa, že účasť slovenského paragolfistu na olympiáde bude motiváciou pre ostatných.

Druhým naším vozičkárom – golfistom je Peter Zaťko. Toto meno je možno známe – Peter je účastník paralympiády v Pjongčangu v roku 2018, kde bol jeho športom curling na vozíku. Slovensko tam skončilo na 9. mieste, chýbal kúsok šťastia. Peter hovorí, že hrať o medaily na najbližšej paralympiáde je výzvou do budúcna. Peter začal hrať paragolf asi pred dvomi rokmi, keď si golf prvýkrát vyskúšal. GC Agama je jediný klub na Slovensku, ktorý zabezpečuje paragolfer. Petrovi sa tiež splnil jeho golfový sen, golf je aj formou rehabilitácie a jeho ambície do budúcnosti: posunúť sa na medzinárodnú úroveň, odohrať nejaké turnaje a všetko navyše už bude bonusom.

Našim najúspešnejším paragolfistom je Jaroslav Šalaváry Golf začal hrať v roku 2012. Prvé kontakty s golfom zažil na golfovom ihrisku v Ivanke pri Nitre, kde si vyskúšal driving a prepadol legálnej droge zvanej golf. Je členom Tri duby golf resort. Trénuje jeden až dvakrát do týždňa. Jaroslav hovorí, že jeho najobľúbenejším ihriskom sú Tri duby: „Je to náročné, technické ihrisko a keď ho zahráte, viete zahrať všade.” Rád hrá aj na Sliači, na Táloch a v Penati klube.

Do paragolfu sa zatiaľ sponzori nehrnú a tak si výstroj musel zaobstarať sám. Jaroslav vyhral hneď svoj prvý zahraničný turnaj – minulý rok sa stal víťazom medzinárodných majstrovstiev Česka, tento rok skončil tretí. Hrá Európsku tour pre zdravotne postihnutých a keďže je to finančne náročná súťaž, sponzori by sa zišli. Vo svetovom rebríčku EDGA v A kategórii na rany je momentálne na 46. mieste.

Jeho cieľom je dostať sa vyššie, aspoň do prvej desiatky, keďže EDGA spolupracuje s European Tour a vyberá 10 hendikepovaných golfistov, ktorí majú možnosť hrať prvé dva dni na turnajoch spolu s profesionálmi z čiernych odpalísk bez akýchkoľvek obmedzení. K tomu však musí mať paragolfista hendikep pod 4. Jarovi držíme palce a veríme, že sa rozšíri členská základňa golfu pre zdravotne postihnutých.

-jj-, skga, agama

 

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv