Neprehliadnite

Sir Faldo navrhuje zákaz týčkovania, aby sa skrátili drajvy

 

Legendárny golfista Sir Nick Faldo sa pustil do boja proti dlhým drajvom, ktoré vedú často k rozhodujúcim náskokom hlavne na dlhších jamkách Anglický borec, ktorý vlani navštívil Slovensko, navrhuje hneď dva spôsoby, ako ich skrátiť. Zmenšiť hlavu drajvrov a zakázať týčkovanie.

Prvé drevené týčka si nechal patentovať v roku 1899 bostonský zubár George Grant. Uľahčil rozohrať loptičku do vzduchu z vyššej trávy. Dnes si už nikto nedokáže predstaviť úvodný odpal bez použitia týčka. Ešte v 80. rokoch bola priemerná dĺžka drajvov 230 metrov, dnes je to na PGA Tour viac než 260. Faldo chce golfu vrátiť hravosť a technické rany. Podľa neho sa vytráca medzihra a dramatické situácie pre diváka.

„Nenávidím štatistiku, koľkým hráčom letí loptička viac ako 300 yardov (270 metrov) vo vzduchu. Keď zmenšíme hlavu drajvrov, skrátime a spresníme hru. Ideálny by bol driver veľkosti 3-drevo. Sklon hlavy umožní zároveň rozohrať bez použitia týčka. Rory McIlroy hrá trojkou drevom okolo 256 metrov, to už je skoro priemer dĺžky drajvov na celé tour. Potom môžeme zakázať tiež týčka,“ popisuje svoj revolučný nápad šesťnásobný major víťaz.

Silový versus technický golf. Je to čoraz háklivejšia téma, ktorá napríklad pravidelne ožíva pri posledných ročníkoch prestížneho Ryder Cupu. Viaceré nehrajúce legendy sa nechali počuť, že ak sa s tým niečo neurobí, tak pre súboj tímov z Európy a USA bude jednoznačnou výhodou domáce ihrisko. Napokon, nie je tajomstvom, že hráčom zo starého kontinentu viac vyhovujú technické ihriská a tým zámorským zase linksové, kde využijú  dlhé drajvy.

Faldove úvahy však vychádzajú z premeny golfu, ktoré sú dané rozvojom vybavenia. Práve dosahovaná dĺžka drajov patrí medzi hlavné marketingové nástroje výrobcov palíc. Faldo na druhú stranu bráni samotné ihriská. Design mnohých ihrísk na túrach už nedokáže čeliť práve dĺžke úvodnej rany. Hráči prekonávajú nástrahy jamiek, bez toho aby museli voliť zložité respektíve kreatívne stratégie. Proste a jednoducho loptičku napália správnym smerom.

 

-jj-

 

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv