Neprehliadnite

Malá bilancia

 

Nie, priatelia, nechcem tvrdiť, že sme už vyhrali, ale malú bilanciu, čo nám doteraz korona dala a čo vzala, si hádam dovoliť môžem. Predovšetkým nás takmer všetkých vystrašila. Veľmi vystrašila. Veď najmä v posledných troch mesiacoch sa ochorenie COVID-19 šírilo nevídaným tempom po celom svete. Obete nákazy sa počítajú na státisíce. Koronakríza takmer zruinovala svetovú ekonomiku. Skomplikovala napríklad distribúciu liekov a potravín do najchudobnejších štátov Afriky. Na dlhé obdobie pretrhala rodinné väzby. Zoznam negatívnych dôsledkov je, prirodzene, oveľa dlhší. Patrilo k nim aj obmedzenie pohybu a športových aktivít.

Týždne pripomínali pusté mestá vojnové časy. Ulice, námestia, parky, nábrežia, detské ihriská – bez ľudí. Na tri mesiace sa zrazu zavreli aj štadióny a športové haly, osireli bazény i atletické dráhy. Prerušili sa všetky športové súťaže takmer na celom svete, niektoré, vrátane Letných olympijských hier, sa preložili na rok 2021… Dlhé mesiace boli opustené aj slovenské golfové areály. Napriek tomu, že golf bol a stále patrí k najzdravším športom. Hrá sa na veľkých prírodných plochách v malých, maximálne štvorčlenných skupinách. Pri golfe nedochádza k osobným kontaktom ako napríklad pri futbale, basketbale či hokeji, o boxe či iných bojových umeniach ani nehovorím. Vďaka dlhodobo nízkemu výskytu ochorenia COVID-19 na Slovensku sa postupne obmedzenia uvoľňujú.

Postupne sa rozbiehajú domáce súťaže, upravujú sa zdecimované kalendáre. Zvyšujú sa síce počty divákov na štadiónoch, ale hrať bez divákov, bez esencie športu, bez emócií tých, ktorí milujú svoj šport a svoj klub a nosia dres svojej obľúbenej hviezdy, nepovažujem za ideálne. Aj keď sa hľadali a možno ešte stále hľadajú nové cesty. Napríklad vznikli súťažné podujatia vo virtuálom svete. Skúšali to motoristi, atléti, aj golfisti. Nič to však nemení na fakte, že je to rovnaké, ako voňať kvet cez plynovú masku. Uvedomujem si to denne pri sledovaní napríklad televíznych záznamov z vrcholných športových podujatí. Od NBA cez Wimbledon až po Európsku golfovú túru. Viem, hľadajú sa možnosti, ako nezabudnúť na svoj milovaný šport, na svoj klub, na svoju hviezdu. Uvedomujem si aj silu peňazí, o ktoré sa hrá. Stále cítim, že je to iba náhrada za originál, akási cigória namiesto čerstvého voňajúceho espresa…

Žiaľ, korona nám všetkým vzala veľa ilúzií, ktoré sme možno mali. Ukradla nám aj pár mesiacov zo športovej sezóny, obrala nás o emócie z víťazstiev či prehier. Verím však, že v tejto malej bilancii hovorím aj za vás, ak tvrdím, že nám určite nevzala chuť sa hýbať a športovať, odpaľovať loptičku čo najďalej, zdolávať príkoria krátkej hry a premieňať paty.

Ivan Mičko

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv