Neprehliadnite

Sme, či nie sme nomádi?

 

Asi ste sa už stretli s názorom, že nás golfistov často zvyknú volať nomádmi. Myslím si, že je to najmä preto, lebo golf sa nedá hrať na ulici miest, dokonca ani medzi hriadkami v zeleninovej záhrade. Iste, dajú sa trénovať odpaly nasucho či patovať v kancelárii. Ale plnohodnotnú hru poskytuje iba ihrisko. A to najbližšie býva v lepšom prípade zopár kilometrov od nášho bydliska. Častejšie sa však na golfové ihrisko musíme presunúť niekoľko desiatok, prípadne stovák kilometrov.

V tomto smere sme kočovníci, alebo ak chcete nomádi. Aj tí kočujú z miesta na miesto, hoci primárne im nejde o najlepšie časy v športovej disciplíne, ale kočovanie im vlastne zachraňuje holé životy. Dôvodov neustálych presunov je najčastejšie hľadanie lepších pastvín pre dobytok, bohatších území na lov zvierat, alebo výdatnejších zdrojov pitnej vody. Dávno, dávno to bola vlastne najstaršia metóda obživy človeka. Zmena pobytu totiž chráni, aby sa nadmerne čerpali prírodné zdroje a aby sa efektívnejšie využívali ich obmedzené možnosti. Spomínam si na emotívne veľmi silné stretnutia s kočovnými kmeňmi napríklad hlboko v saharskej púšti v Alžírsku, či v Líbyi, kde žije v totálne nehostinných podmienkach hrdý národ Tuaregov.

Inak – Tuareg v preklade z arabčiny vraj znamená Bohom zabudnutý človek. Sami sa najčastejšie volajú Imouhar – slobodní muži. Nomádov som stretol aj v sýrskej polopúšti, aj v nepokojnom Afganistane. Niekoľko dní som s nimi žil v Mongolsku aj na Sibíri v Jakutsku. Dnes sa odhaduje, že na Zemi žije asi 30 až 40 miliónov kočovníkov. Ale aby nedošlo k omylu. K nim golfisti nepatria. Nás je na svete možno dvakrát toľko. Odhady hovoria o viac ako 50 miliónoch hráčov. Podľa oficiálnych štatistík R&A je na zemeguli 38 864 golfových ihrísk. Najviac v USA 16 752. Dokonca v Japonsku ich je 3 169, v Anglicku 2 270, v Írsku 494, v Juhoafrickej republike 489, v Čechách 107, na ostrove Island 97 a na Slovensku 25. A to ešte Slovensko leží v miernom klimatickom pásme a tak máme skoro pol roka golfovú dovolenku. Teda – mali by sme, ak by sme necestovali, ak by sme neboli Nomádi. Myslím si, že to je asi najpádnejší dôvod, prečo kočujeme najmä v zimných mesiacoch za golfom. A to je aj dôvod, prečo sme sa rozhodli vám v týchto chladných dňoch ponúknuť zopár horúcich tipov na golfovú dovolenku.

Želám vám príjemné čítanie a hľadanie cestovateľských inšpirácií.

Ivan Mičko

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv