Neprehliadnite

Žiadal US PGA Tour o vozík, teraz hrozí Martinovi amputácia

 

Život píše niekedy smutné scenáre. Svoje by o tom vedel povedať aj profesionálny golfista Casey Martin. Bývalý hráč US PGA Tour kvôli doživotným zdravotným komplikáciám jazdil na turnajoch na golfových vozíkoch. Teraz mu však hrozí amputácia dolnej končatiny.

Martin od narodenia trpí tzv. Klippel-Trenaunay-Weberovým syndrómom, takže keď nedávno zle došliapol z obrubníku a zlomil si holennú kosť na pravej nohe, rýchlo si uvedomil, že má vážne problémy. Spomínaná vada mu komplikuje chôdzu a striedavé bolesti ho budú už sprevádza do konca života.

Práve preto sa už predtým obával, že by si mohol niekde privodiť fraktúru nohy. Aj kvôli tomu si súčasný hlavný kouč Univerzity v Oregone pred rokmi na US PGA Tour vysúdil právo používať vozík. „Bolesť je bežnou súčasťou môjho života, ale nie takáto,“ prezradil Martin, ktorému sa stal osudným obrubník na opravovanej ulici. Pošmykol sa a zlomil si nohu.

Po návrate z nemocnice strávil niekoľko týždňov doma, ale nebol schopný vykonávať žiadnu pracovnú činnosť. Teraz používa barle a s napätím čaká na dobrú správu od lekára, ktorý ho má informovať o prípadom zlepšení jeho zdravotného stavu. Spomínaná porucha krvného obehu však jeho zotavenie komplikuje.

Celý život som žil s týmto strachom, že keď si zlomím nohu, najskôr o ňu aj prídem,“ obáva sa najhoršieho Martin. „Aj v prípade, že sa bude noha uzdravovať, bude to zrejme dlhý proces. Dlhší ako u ostatných ľudí. Ale pokiaľ sa to lepšiť nebude, musíme zvážiť aj ďalšie možnosti,“ uviedol golfový kouč, ktorý doviedol v roku 2016 Oregon k triumfu v šampionátu 1. divízie NCAA.

Martin sa kvôli strachu zo zlomeniny pred osemnástimi rokmi aj úspešne súdil s US PGA Tour o svoje právo využívať na turnajoch vozík, pričom sa odvolával na americký zákon o zdravotne postihnutých osobách. „Obával som sa, že keby som na ihrisku šliapol do nejakej diery, mohol by som si nohu zlomiť. A to som nikdy nechcel,“ uviedol Martin, ktorý momentálne prežíva najintenzívnejšie bolesti vo svojom živote.

Mám 47 rokov a som z toho trochu v šoku, pretože s týmto strachom som žil už dlhú dobu. Som vďačný, že to nebola úplná zlomenina, ale stále mám pred sebou dlhú cestu s neistým koncom,“ uzavrel Martin, ktorý skončil na major turnaji US Open 1998 na delenom 25. mieste. Naposledy sa na US Open predstavil pred siedmimi rokmi.

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv