Neprehliadnite

Ženy dostali konečné zelenú aj v Glasgow Golf Clube

 

 

Patriarchálny prístup ku golfu sa už nenosí ani v kolíske tohto športu. Prestížny škótsky golfový klub Glasgow GC v Bearsdene bol jedným z posledných, ktorý neprijímal ženy do svojich radov. Deviaty najstarší golfový klub na našej planéte tak vykročil do 21. storočia.

Tradičný klub, ktorý vznikol v roku 1787, prevádzkuje Killermont course na predmestí Glasgowa a Gailes Links v Irvine. Členovia klubu viac ako dve storočia odmietali medzi seba prijať zástupkyne nežného pohlavia. Napokon, len nedávno umožnili prevziať štatút klubového člena aj mladým ľuďom do 18 rokov, avšak opäť len zástupcom silnejšieho pohlavia.

V závere tohto roka však na mimoriadnom valnom zhromaždení kluboví členovia jednoznačne odhlasovali, že svoj klub s bradatou históriou otvoria definitívne aj pre ženy. Glasgow Golf Club tak konečne nasledoval klub Honourable Company of Edinburgh Golfers, ktorý prevádzkuje okrem iného aj slávne ihrisko v Muirfielde. Predstavitelia klubu sa k ženským golfistkám správali chladne, čo si všimlo aj vedenie The R&A. Muirfield preto náhle vypadol aj z rotačného systému pre výber dejiska major turnaja The Open.

Aj tak to však vyzerá v Glasgow Golf Clube ešte ako beh na dlhú trať. Prísne podmienky pri prijímaní nových členov môžu mnohých potenciálnych záujemcov odradiť. Každý uchádzač totiž musí byť najprv navrhnutý s tým, že aspoň šesť klubových členov podpíše túto žiadosť. Potom kandidáta vypočujú a až potom ho následne zaradia na čakaciu listinu, kým sa pre neho neuvoľní miesto.

Aj slávny Royal & Ancient Golf Club v škótskom St. Andrews povolil ženám uchádzať sa o klubové členstvo len pred piatimi rokmi. Dodnes im ale v klubovni nepostavili vlastné šatne. Až teraz o tom začali uvažovať kompetentní v rámci chystaných zmien, ale podľa britských médií bude realizácie tohto zámeru otázkou až niekoľkých rokov.

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv