Neprehliadnite

Sir Nick Faldo absolvoval slovenskú premiéru pod Tatrami

 

Slovensko navštívil fenomenálny golfista Sir Nick Faldo. Šesťnásobný major víťaz, zavítal tretiu septembrovú sobotu do Veľkej Lomnici, kde sa na kvalitnom ihrisku Black Stork pravidelne koná prestížny juniorský turnaj Faldo Series.  

Svetová golfová ikona cestuje po Európe v rámci podpory golfovej túry Faldo Series. Z Berlína cez Plzeň si na namieril do Vysokých Tatier. Charizmatický 62-ročný Nick Faldo má za sebou skvelú kariéru a jeho príbeh mnohých inšpiruje. Najmä pre mladých je vzorom. Rád s nimi pracuje už 20 rokov a organizuje pre nich golfové turnaje v mnohých končinách sveta. „Sme v tomto jedineční,“ reagoval Nick Faldo počas návštevy. Na ihrisku s výhľadom na naše veľhory bol po prvý raz.

„Teším sa, že som mohol k vám prísť. Nečakal som, že keď prídem v septembri do Tatier, budete tu mať takú krásnu modrú oblohu a nádherné hory. Som tu prvýkrát a skutočne si to tu užívam,“ s uznaním skonštatoval Nick Faldo. Spoločná organizácia prestížneho turnaja spája Lomnický golfový klub s európskou juniorskou elitou. „Už viac ako 10 rokov spolupracujeme s tímom Nicka Falda, ktorý je obrovskou inšpiráciou. Ako rešpektovaná osobnosť presvedčil aj kráľovnú Alžbetu II., že golf nie je len výsada bohatých ľudí, ale je hlavne výzvou pre mladých,“ uviedol Jiří Hruška, majiteľ golfového rezortu Black Stork.

Nicka Falda, ktorý bol bez troch dní 100 týždňov profesionálnou svetovou jednotkou, sprevádzal na Slovensku jeho osobný kouč Keith Wood a syn Mattew Faldo, ktorý je riaditeľom turnajov Faldo Series. Okrem autogramiády a kliniky, na ktorej Nick Faldo predviedol svoje najlepšie tipy a úžasné odpaly, mali hostia možnosť zahrať si 18-jamkový HCP turnaj alebo – jamkový texas scramble) alebo trénovať s trénerom Woodom.

Návšteva vyvrcholila diskusiou s otázkami a slávnostnou večerou v hoteli International v strede ihriska. Nick Faldo prezradil, že ako 14-ročného tínedžra ho očarilo zelené golfové ihrisko, ktoré uvidel na obrazovke nového televízora. „Trénovať som začal na školskom ihrisku. Loptičky som odpaľoval do pieskoviska určeného pre skoky do diaľky. Svoje prvé loptičky som pozbieral v kríkoch pri ihrisku“, prezradil Nick Faldo. Priznal, že na dôležitých turnajoch tak trocha klamal telom, vďaka tomu mnohých špičkových golfistov zmiatol.

„Rád hrám pod tlakom. Ale nikdy neukazujem svoje emócie, či som v strese alebo nie. Vždy si zachovám chladnú tvár. Dúfam, že protihráč sa na mňa pozrie a povie si ´teda, ten je v neuveriteľnej pohode, ten to zahrá dobre,´“ ozrejmil s úsmevom športovú psychológiu Nick Faldo. Jeden z najlepších golfistov v histórii starého kontinentu, je aj členom Svetovej golfovej Siene slávy. Britská kráľovná Alžbeta II. ho poctila rytierskym titulom v roku 2009. Pred pasovaním za rytiera mu to oznámili listom, ktorý dlho ležal v poštovej schránke. Faldo ju totiž nemá vo zvyku vyberať.

„Zatelefonovali mi z paláca, že Jej veličenstvo potrebuje odpoveď. Opýtal som sa prečo? Pred tromi týždňami sme vám poslali list,“ s úsmevom zaspomínal Nick Faldo. „Nick Faldo chce odovzdávať svoje skúsenosti, aby juniorom ukázal šance a otvoril dvere,“ dodala Sylvia Hrušková, generálna riaditeľka golfového rezortu Black Stork. Sir Nick Faldo osobne poďakoval vedeniu rezortu Black Stork za skvelú organizáciu desiatich ročníkov juniorských turnajov na Slovensku. Súčasne vyzdvihol aj pomoc na európskych a svetových finále Faldo Series vo funkcii medzinárodnej rozhodkyne.

Sir Nick Faldo založil túru Faldo Series v roku 1996 so zámerom podporiť rozvoj juniorského golfu. V aktuálnej 23. sezóne organizuje viac ako 40 turnajov v 30 krajinách sveta a každoročne sa ich zúčastňujú tisíce talentovaných mladých hráčov. Medzi víťazov minulých ročníkov patria aj šampióni ako Rory McIIroy, či Yani Tseng. Na slovenskom turnaji pravidelne hrávajú okrem slovenských nádejí aj zahraniční juniori. Tento rok spestrili štartovú listinu hráči zo siedmich krajín – Českej republiky, Poľska, Maďarska, Holandska, Nemecka, Rakúska a Veľkej Británie.

 

Kvalita účastníkov neustále rastie. Na víťazstvo nestačí hráčom na sebe pracovať po fyzickej a hernej stránke, musia už mať zvládnutý manažment ihriska. Faldo Serie je 54-jamkový „slovenský šampionát“ pre golfovú mládež od 12 do 21 rokov. Turnaj podporujú R&A, European Tour, PGA, IJGA a je zaradený v rankingu WAGR. Víťazi piatich kategórií postupujú na európske finále, ktoré sa uskutoční tento rok v novembri v Spojených arabských emirátoch.

/Fotogaléria – Sir Nick Faldo vo Veľkej Lomnici/

-jj-, foto: www.golftratry.sk

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv