Neprehliadnite

The Open: Lowryho skvelá runda, trapas organizátorov, Sabbatini si musel vyžiadať slovenskú vlajku

 

/Zo SEVERNÉHO ÍRSKA od nášho redaktora JOZEFA BIELIKA – Írsky borec Shane Lowry zahral jedno z najlepších kôl na major turnajoch v histórii tohto športu. V Portrushi sa blysol senzačnou rundou so skóre 63 úderov resp. osem pod par.

Finálovú nedeľu začne na najstaršom turnaji The Open s náskokom štyroch rán úderov. Domáci zavalitý golfista má fantastickú povahu. Na tlačovej konferencii sa nemohol počas rozhovoru prestať smiať od radosti a šťastia po svojom sobotňajšom výkone. „Je to jeden z najlepších dní môjho života,“ skonštatoval 32-ročný ostrovný hráč.

Írsky dav sa išiel zblázniť od radosti z neuveriteľne dobrej hry, ktorú Shane predvádzal. Fanzóna, ktorá pukala vo švoch, nakoľko počasie bolo skvelé a piva bolo dosť, burácala pokrikmi ako „comon baby“, alebo „love you Shane“. Jedinou smutnou osobou na ihrisku, bol asi iba môj 9-ročný syn, ktorý je ortodoxný fanúšik Tommyho Fleetwooda.

Vždy keď dav zaburácal od radosti a nadšenia z Lowryho dobre záhradného úderu, junior zaťal pästičky od zlosti a krútil hlavou. Nechápal, ako môže niekto hrať tak dobre na takom ťažkom ihrisku. Mimochodom, rekord ihriska drží Rory McIlroy. Tetntoraz síce neprešiel katom, ale ako 15-ročný tínedžer tu zahral skóre 61.

Odvtedy však ihrisko v Portrushi prešlo veľkými zmenami. Obtiažnosť a dĺžka ihriska sa tiež podstatne zmenili. R&A urobilo neuveriteľnú prácu na ihrisku a jeho okolí. Od stavby podzemných tunelov na pohodlný presun hráčov po ihrisku, až po rozširovanie miestnych komunikácií v okolí celého Portrushu.

Slovenský reprezentant Rory Sabbatini o náročnom linksovom ihrisku pre posledný major v sezóne prezradil: „Je to fantastické ihrisko, ktoré vás vie odmeniť, ale aj veľmi rýchlo potrestať.“ Náš Rory zahral opäť veľmi solídne kolo even par. Do nedeľného finále, ktoré bude mimochodom v skutočnom ostrovnom počasí, teda silný dážď a rýchli vietor, nastúpi okolo 11 .00 h. To môže byť veľkou výhodou voči hráčom, čo začnú poobede.

Počasie bude brutálne doslova a do písmena. Aj keď sobota priniesla fantastický golf, mňa najviac potešila skutočnosť, že na golfovom ihrisku som po prvýkrát v mojom živote videl fanúšikov so slovenskou zástavou. Vidieť v dave tisícov ľudí viať našu vlajku, a ešte k tomu na turnaji ako The Open…. Bol to skutočne zážitok, na ktorý do konca života nezabudnem.

Až vtedy som si úplne uvedomil, ako veľmi Rory (Sabbatini) v relatívne krátkom čse zmenil tvár slovenského golfu a jeho image v našej krajine. Je to fantasticky pocit, keď sa môžete na takomto turnaji zrazu stretnúť s krajanmi a tešiť sa z úspechu nášho hráča. Ako veľký fanúšik golfu, som samozrejme vždy mal svojich favoritov, ktorým som držal palce, ale dnes je tu borec, ktorý hrá špičkový golf za Slovensko.

A práve preto vlajka so slovenským dvojkrížom vlaje nielen na ramenách fanúšikov v dave, ale aj na legendárnej tribúne pri 18. jamke počas The Open. Asi ste mnohí nevedeli, že v pondelok, na začiatku turnaja, tomu tak nebolo. Keď Rory priletel na ostrovy do dejiska majoru, naša vlajka v mixe ostatných chýbala. Zdvihol telefón a zavolal vedeniu turnaja, pričom sa spýtal, že ako je to vôbec možné.

Slovensko reprezentujem už viac ako pol rok, ale v Portrushi som po svojom príchode nikde slovenskú zástavu nevidel,“ argumentoval Rory. Aby ste boli v obraze, vlajky sú usporiadané na hlavnej tribúne v poradí podľa abecedného názvu krajiny. Slovenská vlajka bola paradoxne vytiahnutá dodatočne vedľa vlaky Juhoafrickej republiky, kde sa Sabbatini narodil.

Trošku sentimentu hneď v zápätí nahradil, pre mňa osobne veľmi zábavný príbeh, vlajky USA Národná vlajka Spojených štátov amerických sa totiž na tribúnu v Portrushi vôbec nedostala. Jedna vlajka bola skrátka navyše a musela ikonickú tribúnu opustiť. „Amíci“ sa z toho išli zblázniť a argumentovali, ako to, že štát s najväčším zastúpením hráčov na turnaji, nemá miesto na hlavnej tribúne.

Usporiadateľ chtiac-nechtiac musel tribúnu v noci prestavať a pridať pilier pre vlajku USA. Tak či onak, Slovensko v podstate vytlačilo Ameriku z hlavnej tribúny. Toto je pre mňa príbeh pre mojich vnukov a skvelý príklad toho, ako sa slovenský golf pomaly zviditeľňuje vo svete. Na toto môžem povedať len jedno: „Rory ďakujeme“. V nedeľu mu budeme všetci určite silno držať palce.

Už teraz dúfam, že firma Guinness presmerovala všetky dodávky piva práve do okolia Portrushu. Ak totiž Shane vyhrá, budú ho tu potrebovať. Domácich je tu plné mesto a bary praskajú vo švoch. Ľudia na seba kričia z jednej strany ulice na druhú „it will be epick“. Už teraz sa trasiem od nedočkavosti na posledný deň. Rorymu chcem popriať hlavne trošku viac šťastia pri patovaní. Stále verím, že top 10 máme na dosah.

Zatiaľ golfu zdar.

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv