Neprehliadnite

Vlajku radšej z jamky vyberať, radí po „výskume“ Edoardo Molinari

 

Od začiatku tohto kalendárneho roka sa stali nové Pravidlá golfu horúcou témou. Azda najväčším tŕňom v oku je vlajková žrď. Otázkou, či sa má vyberať alebo ponechávať v jamke, sa v poslednom období veľmi dôsledne zaoberal Talian Edoadro Molinari.

Hráč European Tour, brat vlaňajšieho víťaza The Open a hlavnej hviezdy Ryder Cupu Francesca Molinariho tuto problematiku skúmal v januári v rámci svojej golfovej akadémie. Podľa neho sa v prevažnej väčšine prípadov vyplatí vlajku z jamky vybrať.

Podľa Edoardovej tézy je ponechanie vlajky v jamke výhodnejšie v podstate len v jedinom prípade. A to, pokiaľ hráč trafí svoj pat vysokou rýchlosťou priamo na stred jamky. Zároveň však dodáva, že také paty, navyše trafené naprosto presne na stred, sú skôr pri súťažnej hre naprosto ojedinelou záležitosťou.

Naopak, podstatne vyššia je údajne pravdepodobnosť, že loptička, ktorá by v jamke inak skončila, v jamke kvôli ponechanej vlajkovej žrdi neskončí. Teda že žrď vlastne hráčovi ublíži. Tvrdí to na základe vlastného empirického výskumu.

Edoardo Molinari si určil tri kategórie rýchlosti patov a tri lokácie podľa toho, kde loptička spadne do jamky – stred, hrana a miesto medzi tým. Za pomoci stimpmetru, teda zaradenia na meranie rýchlosti grínov, potom kombinuje všetky rýchlosti a lokácie. Vždy s vlajkou aj bez nej.

Výsledky a štatistické výstupy potom prenáša do dvoch grafov a krížových tabuliek, ktoré popisujú konkrétnu pravdepodobnosť, že loptička skončí v jamke, u konkrétneho patu. Podľa Molinariho jeho pokusy dokazujú, že vo väčšine prípadov nemá vlajka na úspešný výsledok patu vplyv. Vo viacerých prípadoch však viac škodí, než pomáha.

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv