Neprehliadnite

Sony Open: Historický moment, Slovák Sabbatini začal výborne

 

Historické úvodné kolo slovenského golfistu na turnaji z kategórie US PGA Tour dopadlo výborne a optimisticky. Rory Sabbatini, ktorý si len nedávno na konzuláte v New Yorku oficiálne prevzal slovenské občianstvo zapisoval na evente Sony Open skóre -2 a z deleného 29. miesta stráca na elitnú desiatku len dva údery.

Rodák z Juhoafrickej republiky a manžel Slovenky Martiny Štofaníkovej to má na Havajských ostrovoch sľubne rozbehnuté a hranica katu by mu nemala robiť problém. Štyridsaťdvaročný Sabbatini, ktorý má ambície reprezentovať Slovensko na olympiáde 2020 v Tokiu, sa na najprestížnejšej svetovej túre pohybuje posledné dve desaťročia.

„Myslím si, že toto je šanca priviesť k tejto hre viac detí, pretože zatiaľ nemali nikoho na medzinárodnej scéne, koho by mohli nasledovať,“ skonštatoval pred štartom turnaja Sabbatini, ktorý sa narodil v Durbane. Sabbatini síce na ihrisku vo Waialae zapisoval po úvodných piatich paroch bogey na šestke, ale to bola za celý deň jeho jediná chyba!  Pod par sa dostal vďaka eaglu na päťparovej deviatke a na mínus dva si polepšil berdíkom na štvorparovej pätnástke.

Slovenský reprezentant stráca síce na vedúceho Kanaďana Adama Svenssona síce sedem úderov, ale elitnú desiatku má na dohľad. Napokon, rovnaký náskok potom má aktuálne aj proti hranici katu, ktorá je po úvodnom dejstve v pare. Naopak, hviezdny Američan Jordan Spieth figuruje medzi najhoršími (127. miesto).

Do Top 10 sa po úvodnom dejstve na turnaji Sony Open prebojoval zo zvučných mien Američania Matt Kuchar (3. miesto/-7) a  Brandt Snedeker s Jasonom Dufnerom (obaja 7. miesto/-4). Favorizovanému Justinovi Thomasovi sa síce podarilo zahrať dokonca dve eagle, ale aj štyri bogey, takže sa musel uspokojiť so skóre -3 a 17. priečkou. Ešte horšie dopadol Bryson DeChambeau, ktorý okupuje 52. pozíciu.

Keď nastupoval Sabbatini na Havajských ostrovoch na svoj prvý odpal, hlásateľ ohlásil šesťnásobného víťaza turnajov US PGA Tour následujúcimi slovami: „Prosím, privítajte Roryho Sabbatiniho zo Slovenska.“ Nasledoval krátky potlesk a potom nasledoval učebnicový švih.  Slovensko má v súčasnosti v oficiálnom svetovom rebríčku len osem golfistov, pričom ten najbližší sa nachádza až 1930 priečok za Sabbatinim.

„Chcel som týmto vyjadriť aj svoju podporu manželke a synovi. Prijatie slovenského občianstva bolo pre nich dôležité, rovnako ako pre mňa, keď oni dostali to americké. Takže svoju ženu podporujem a verím, že prispejem k rozvoju golfu na Slovensku,“ povedal Sabbatini pre zámorské médiá.

Vedenie Slovenskej golfovej asociácie (SKGA) dúfa, že Sabbatini sa kvalifikuje na OH 2020 v Tokiu a aspoň čiastočne napodobní naturalizovanú ruskú biatlonisku Anastaziu Kuzminovú, ktorú pre krajinu pod Tatrami vybojovala už poltucet olympijských kovov vrátane troch zlatých.

Kvalifikačný kľúč na golfovú olympiádu závisí od svetového rebríčka. Každú krajinu môžu pod piatimi kruhmi reprezentovať len dvaja hráči (pozn. maximálne štyria, ak sú všetci vo svetovej Top 10), pričom maximálny počet štartujúcich v Tokiu bude 60 hráčov.

Podľa aktuálneho olympijského rebríčka figuruje na poslednom postupovom 60. mieste Holanďan Daan Huizing, ktorému vo svetovom rankingu patrí 340. priečka. Sabattinimu patrí momentálne 203. pozícia vo svete a keďže v konkurencii juhoafrických profesionálov je až jedenástym hráčom v poradí, v Tokiu môže pokojne hájiť slovenské farby.

    /Prvý odpal slovenského golfistu na US PGA Tour v histórii/

Priatelia, je to tu!!! Prvý historický odpal slovenského hráča na PGA TOUR. Pomeeeeee Rory!!!Rory zaznamenal solídny vstup do turnaja a s priebežným výsledkom -2 je na delenom 28. mieste. Držte palce v dalších kolách.

Uverejnil používateľ Slovenská golfová asociácia – SKGA Štvrtok 10. januára 2019


Priebežné poradie turnaja Sony Open 2019 nájdete tu:

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv