Neprehliadnite

Ryder Cup 2018: Európsky kohút vs americký tiger! Zopakuje sa Valderamma?

 

Posledný septembrový týždeň to opäť vypukne! Rydercupový ošiaľ zavíta do krajiny galského kohúta neďaleko Paríža. V historickej štatistike vedie Európa nad USA 10:8, ale pred dvoma rokmi vyhral zámorský tím v Hazeltine 17:11.

Prestížny duel s dvojročným cyklom, ktorý sa po teroristických útokoch z 11. septembra 2001 v USA, začal hrávať v párnych rokoch, zavíta len po druhý raz na európsku pevninu. Na ihrisku Le Golf National neďaleko francúzskej metropoly sa tím golfistov zo starého kontinentu pokúsi od 28. do 30. septembra napodobniť úspech svojich krajanov spred 21 rokov. Európania vtedy pod vedením legendárneho kapitána Severiana Ballesterosa vydreli víťazstvo v španielskej Valderamme nad výberom USA 14,5:13,5.

Krátko z histórie

Súťaž založil golfový nadšenec Samuel Ryder, ktorý v roku 1926 daroval pohár a finančnú odmenu pre víťazov. Nasledujúcu sezónu sa uskutočnil premiérový ročník. Zo začiatku spolu súťažili tímy USA a Veľkej Británie (1927 – 1971). V rokoch 1939 – 1945 sa podujatie nekonalo kvôli II. svetovej vojne. Americkí golfisti v súťaži rýchlo dominovali, vyhrali všetky ročníky v rokoch 1935 – 1971 s výnimkou roku 1957. Aby sa súťaž vyrovnala, mohli si britskí hráči v rokoch 1973 – 1977 do tímu zaradiť aj golfistov z Írska. Od roku 1979 je súperom USA výber hráčov z celej Európy, ktorý triumfoval desaťkrát z devätnástich ročníkov a raz sa duel skončil nerozhodne.

Štruktúra súťaže

Každý tím tvorí tucet hráčov. Osem z nich sa do družstva kvalifikuje priamo zo svetového respektíve európskeho rebríčka k stanovenému dátumu a zvyšné kvarteto golfistov v oboch táboroch dostáva voľnú kartu od nehrajúceho kapitána. Ten určuje konečné zloženie tímov aj stratégiu hry. Trojdňová súťaž pozostáva s celkového počtu 28 zápasov na jamky.

Posledný septembrový piatok a sobotu sa každý deň budú hrať štyri zápasy so štyrmi loptičkami (fourball) a štyri súboje s jednou loptičku vo dvojici (foursome). V oboch „štvorhrách“ hrajú proti sebe dve dvojice. Vo formáte fourball má každý hráč svoj „projektil“, pričom do výsledku jamky sa počíta lepšia loptička dvojice. Vo foursomoch zdieľa dvojica jednu loptičku, hráči hrajú rany striedavo.

V nedeľu je potom na programe 12 „netuctových“ dvojhier. Víťaz každého zápasu získa jeden bod, v prípade remízy každý tím pol bodu. Víťazom súťaže sa stane družstvo, ktoré ako prvé dosiahne skóre 14 a pol bodu. Pokiaľ dospeje duel po singloch do nerozhodného stavu (pozn. 14:14), zostáva trofej vo vlastníctve obhajujúceho tímu. „Plichtu“ videli diváci na Ryder Cupe zatiaľ dvakrát – v roku 1969 obhájil trofej výber USA a v sezóne 1989 mala remíza väčšiu cenu zasa pre Európanov.

Už kráľ Slnko…

Golfový rezort Le Golf National sa nachádza 40 km juhozápadne od Paríža a súčasne len 10 km od zámku Versailles, ktorý dal v 17. storočí postaviť francúzsky kráľ Ľudovít XIV. V ére pôžitkárskeho kráľa Slnka slúžil areál s rozlohou 139 ha ako kráľovská poľnohospodárska pôda na pestovanie pšenice pre expanzívny zámok. Dizajn rezortu v lokalite nazvanej Saint-Quentin-en-Yvelines je výsledkom umenia Huberta Chesneaua a Roberta Von Haggeho, ktorým asistoval

Pierre Thevenin. Le Golf National s kapacitou pre 80.000 divákov, kde sa okrem tohtoročného Ryder Cupu uskutoční aj olympijsky turnaj v roku 2024, pozostáva z dvoch osemnásťjamkových majstrovských ihrísk a devätjamkovej akadémie. Prvá osemnástka s parom 71 – L’Albatros (Albatross/Albatros) je dlhá 7183 yardov (6703 m).

Druhá osemnástka s parom 71 – L’Aigle (Eagle/Orol) má celkovú dĺžku 6244 yardov (5691 m) a je vhodná pre hráčov všetkých handicapových úrovní. Rovnako, ako prvá osemnástka, sa podobá na anglické linksy, oproti nej však už na hráčov nečaká toľko vodných prekážok. Dlhé ferveje, málo bunkerov a kvalitné gríny sú prísľubom skvelého skóre. Deviatka s parom 32 – L’Oiselet (Birdie/Vták) bola vybudovaná predovšetkým na golfovú prípravu a rôznorodé tréningové situácie.

Pozor, voda!

L´Albatros sa svojim charakterom najviac podobá linksovým ihriskám. Je to najmä vďaka dlhým fervejom, rozľahlým bunkrom a hustým rafom na veľkom počte kopcov. Na ihrisku, kde sa už 25 rokov pravidelne koná turnaj Open de France z kalendára European Tour, nechýbajú ani početné a nebezpečné vodné prekážky. Usporiadanie ihriska predstavuje kombináciu postupných aj agresívnejších výškových rozdielov, ktoré dizajnéri umelo vytvorili v inak rovinatom prostredí počas trojročnej výstavby ihriska v druhej polovici 80. rokov minulého storočia.

Chesneau a Hagge súčasne vytvorili dramatickú sériu jamiek, keď takmer na polovici z nich nájdete vodné prekážky. Na záverečných troch jamkách musia hráči zahrať loptičku cez vodu, alebo pozdĺž vody, čo rozhodne povedie v priebehu Ryder Cupu k mnohým dramatickým momentom. Napriek vizitke obtiažneho ihriska sa Albatros považuje za jedno z tých, ktoré by golfoví nadšenci všetkých výkonnostných kategórií pri návšteve Francúzska nemali obísť. A to napriek tomu, že vaša snaha o dosiahnutie dobrého výsledku sa rozplynie rovnako rýchlo, ako mraky nad Sacré Coeur pri rannom svitaní.

„Pokiaľ prídete po hre späť do klubovne a poviete mi, že sa Vám na ihrisku nepáči, budete jedným z mála. Pokiaľ ale prídete, a poviete, že ste počas hry prišli o 12 loptičiek, budete jeden z milióna,“ straší pred Ryder Cupom generálny riaditeľ ihriska a golfista s jednociferným HCP Paul Armitage. Keďže pri hracom systéme na jamky je reálne, že niektorí golfisti sa na päťparovú jamku číslo 18 ani nedostanú, organizátori pristavali k prvému odpalisku tribúnu pre takmer 7000 divákov. Diváci z nej budú mať prehľad o dianí na prvej deviatke, pričom jedna je z časti tribúny vybieha až k prepojeným jamkoviskám 15 a 18, s dohľadom aj na krátku šestnástku.

Tri tituly nestačili…

Do európskeho výberu sa zo svetového rebríčka kvalifikovali Španiel Jon Rahm, Rory McIlroy zo Severného Írska, Švéd Alex Norén a Dán Thorbjörn Olesen. Na základe európskeho poradia sa do tímu nominovali Talian Francesco Molinari a Angličania Justin Rose, Tyrrell Hatton a Tommy Fleetwood. Európsky kapitán Thomas Björn z Dánska rozdal kvareto voľných kariet. Šťastie sa usmialo na Švéda Henrika Stensona, Angličanov Iana Poultera s Paulom Caseym a v tejto sezóne tragicky hrajúceho Sergia Garcíu zo Španielska, ktorý však má slušnú rydercupovú bilanciu.

Kapitán Björn sa zrejme rozhodoval viac srdcom, ako hlavou. Golfoví odborníci mu vyčítajú najmä absenciu Matta Wallaceho a Rafaela Cabreru Bella. Angličan Wallace pritom v tejto sezóne vyhral tri turnaje na European Tour, naposledy na prelome augusta a septembra na Made in Denmark. Aby sa do európskeho tímu nedostal hráč s hetrikom titulov v danom roku, to sa stalo po prvý raz od prípadu Švéda Johana Edforsa v roku 2006! Podstatne lepšiu aktuálnu formu ako García a Stenson má aj Cabrera Bello.

Svoj vysoký výkonnostný štandard dokumentoval aj 7. miestom na nedánom ívente Dell Technologies Championship. Španielsky borec zažil odvrátenú stranu golfového športu. Keďže sa spomínnaý turnaj z kalendára US PGA Tour skončil až v pondelok (3. septembra), nezapočítal sa ešte do do nového vydania svetového rebríčka. Inak by sa totiž Cabrera Bello dostal pred Björnovho krajana Olesena a kvalifikoval by sa priamo. O to trpkejšiu pilulku musel prehltnúť.

Zelená pre skúsenosti

Naopak, nekompromisný severean Bjorn sa rozhodol inak a do tímu nominoval hráčov s minimálne tromi účasťami na Ryder Cupe. Práve toľkokrát štartoval v prestížnom súboji s USA v zámorí žijúci Casey, ktorý škandalózne prišiel o nomináciu na Ryder Cup 2016 pre nedostatočný počet štartov na European Tour v danej sezóne! Už štyri ročníky ochutnali Poulter so Stensonom. García, ktorý absolvoval na Ryder Cupe premiéru už v roku 1999, nastúpi proti USA po deviatykrát. Bjorn teda v prípade voľných kariet vsadil na rydercupové čísla a skúsenosti. Ani jeden zo spomínaného nemá v Ryder Cupe zápornú osobnú bilanciu. Najmä ostrovný golfista Poulter je s osobnou štatistikou 12 výhier, 4 prehry a 2 remízy považovaný za aboslútneho fantóma jamkovky, v rámci súbojov s USA to potom platí dvojnásobne.

Rekordman „Lefty“

Golfová ikona Tiger Woods, v životnej forme hrajúci Bryson DeChambeau, mazák Phil Mickelson a nakoniec ďalší nováčik Tony Finau. Taká je voľba kapitána amerického týmu Jim Furyka pri udeľování voľných kariet pre prestížny Ryder Cup. Zo svetového rebríčka sa do tímu USA nominovali prvý hráč sveta Dustin Johnson, tohtoročný víťaz dvoch major turnajov Brooks Koepka, aprílový kráľ US Masters Patrick Reed, Rickie Fowler, Webb Simpson, Jordan Spieth, Justin Thomas a Bubba Watson. Legendárny Woods zaznamenal v tejto sezóne vydarený návrat na scénu po operáciách chrbta a Ryder Cup si zahrá po šesťročnej pauze.

„Je skvelé, že je Tiger zdravý a hrá tak dobre. Mať na svojej strane jedného z najlepších hráčov histórie vám môželen pomôcť,“ uviedol kapitán Furyk, ktorý bol rád, že sa Woods musel vzdať pôvodnej funkcii nehrajúceho asistenta. Štyridsaťdvaročný Woods štartoval na Ryder Cupe celkovo sedemkrát, raz sa tešil s tímom USA z víťazstva. Posledné dva ročníky kvôli problémom s chrbotm vynechal. „Dlho som v tíme nebol a je skvelé, že som znovu schopýn hrať tak, aby som dostal pozvánku,“ podotkol Woods, ktorý v tento rok skončil druhý na major turnají US PGA Championship a šiesty na British Open.

Štyridsaťosemročný „Lefty“ Mickelson sa proti Európe postaví už po dvanástykrát, čo je nový rekord súťaže. Prekonal tak Angličana Nicka Falda. „Mám poslednú šancu byť členom víťazného tímu v Európe, čo sa mi ešte nepodarilo,“ želá si Mickelson. Kapitán Furyk oznámil aj doplnenie realizačního tímu. Spolu s Davisom Loveom III. a Stevom Strickerom budú jeho asistentmi David Duval, Zach Johnson a Matt Kuchar.

Dejisko Ryder Cupu 2018

Rezort: Le Golf National
Ihrisko: L´Albatros

Lokalita: Saint-Qunetin-en-Yvelines pri Paríži (Francúzsko)
Dizajnéri: Hubert Chesneau, Robert Von Hagge a Pierre Thevenin

Rok otvorenia: 1990
Par: 71

Dĺžka: 7183 yardov (6703 m)
Charakter: vnútrozemský vodnatý links

Rekord: 62 rán – Eduardo Romero (Argentína) v roku 2005

Zloženie tímov pre Ryder Cup 2018

/EURÓPA/

Kapitán:
Thomas Bjørn (Dánsko/47 rokov)
Ryder Cup: 3 x hráč (1997, 2002, 2014), 4 x asistent (2004, 2010, 2012, 2016)
Hráčska bilancia: 3 výhry-4 prehry-2 remízy (3-4-2)

Asistenti (vice-kapitáni):
Luke Donald
(Anglicko/40 rokov)
Ryder Cup: 4 x hráč (2004, 2006, 2010, 2012)
Hráčska bilancia: 10-4-1

Pádraig Harrington (Írsko/47 rokov)
Ryder Cup: 6 x hráč (1999, 2002, 2004, 2006, 2008 a 2010)
Hráčska bilancia: 9-13-3

Robert Karlsson (Švédsko/49 rokov)
Ryder Cup: 2 x hráč (2006 a 2008)
Hráčska bilancia: 1-2-4

Graeme McDowell (Severné Írsko/39 rokov)
Ryder Cup: 4 x hráč (2008, 2010, 2012 a 2014)
Hráčska bilancia: 8-5-2

Lee Westwood (Anglicko/45 rokov)
Ryder Cup: 10 x hráč (1997, 1999, 2002, 2004, 2006, 2008, 2010, 2012, 2014 a 2016)
Hráčska bilancia: 20-18-6

Hráči:
/Priama nominácia/

Tommy Fleetwood (Anglicko/27 rokov)
Ryder Cup: nováčik
Svetový rebríček: 12. miesto

Tyrrell Hatton (Anglicko/26 rokov)
Ryder Cup: nováčik
Svetový rebríček: 25. miesto

Rory McIlroy (Severné Írsko/29 rokov)
Ryder Cup: 4 x (2010, 2012, 2014 a 2016)
Hráčska bilancia: 9-6-4
/fourbally: 3-2-2/foursomy: 4-3-1/single: 2-1-1/
Svetový rebríček: 8. miesto

Francesco Molinari (Taliansko/35 rokov)
Ryder Cup: 2 x (2010 a 2012)
Hráčska bilancia: 0-4-2
/fourbally: 0-1-1/foursomy: 0-1-0/single: 0-1-1/
Svetový rebríček: 6. miesto

Alex Norén (Švédsko/36 rokov)
Ryder Cup: nováčik
Svetový rebríček: 15. miesto

Thorbjørn Olesen (Dánsko/28 rokov)
Ryder Cup: nováčik
Svetový rebríček: 40. miesto

Jon Rahm (Španielsko/23 rokov)
Ryder Cup: nováčik
Svetový rebríček: 5. miesto

Justin Rose (Anglicko/38 rokov)
Ryder Cup: 4 x (2008, 2012, 2014 a 2016)
Hráčska bilancia: 9-3-2
/fourbally: 4-3-0/foursomy: 5-2-1/single: 2-1-1/
Svetový rebríček: 4. miesto

/Voľné karty:/
Paul Casey (Anglicko/41 rokov)
Ryder Cup: 3 x (2004, 2006 a 2008)
Hráčska bilancia: 3-2-4
/fourbally: 1-0-3/foursomy: 1-1-0/single: 1-1-1/
Svetový rebríček: 16. miesto

Sergio García (Španielsko/38 rokov)
Ryder Cup: 8 x (1999, 2002, 2004, 2006, 2008, 2012, 2014 a 2016)
Hráčska bilancia: 19-11-7
/fourbally: 7-4-3/foursomy: 9-3-3/single: 3-4-1/
Svetový rebríček: 30. miesto

Ian Poulter (Anglicko/42 rokov)
Ryder Cup: 5 x (2004, 2008, 2010, 2012 a 2014)
Hráčska bilancia: 12-4-2
/fourbally: 4-3-1/foursomy: 4-1-0/single: 4-0-1/
Svetový rebríček: 33. miesto

Henrik Stenson (Švédsko/42 rokov)
Ryder Cup: 4 x (2006, 2008, 2014 a 2016)
Hráčska bilancia: 5-4-2
/fourbally: 3-2-1/foursomy: 2-3-1/single: 2-2-0/
Svetový rebríček: 33. miesto

/USA/

Kapitán:
Jim Furyk (USA/48 rokov)
Ryder Cup: 9 x hráč (1997, 1999, 2002, 2004, 2006, 2008, 2010, 2012 a 2014)
Hráčska bilancia: 9 výhry – 17 prehier – 4 remízy (9-17-4)

Asistenti (vice-kapitáni):
David Duval (USA/46 rokov)
Ryder Cup: 2 x hráč (1999 a 2002)
Hráčska bilancia: 1-3-2

Zach Johnson (USA/42 rokov)
Ryder Cup: 5 x hráč (2006, 2010, 2012, 2014 a 2016 )
Hráčska bilancia: 8-6-2

Matt Kuchar (USA/40 rokov)
Ryder Cup: 4 x (2010, 2012, 2014 a 2016)
Hráčska bilancia: 6-7-2

Davis Love III (USA/54 rokov)
Ryder Cup: 6 x hráč (1993, 1995, 1997, 1999, 2002 a 2004), 2 x kapitán (2012 a 2016)
Hráčska bilancia: 9-12-5

Steve Stricker (USA/51 rokov)
Ryder Cup: 3 x hráč (2008, 2010 a 2012)
Hráčska bilancia: 3-7-1

Hráči:

/Priama nominácia/
Rickie Fowler (USA/29 rokov)
Ryder Cup: 3 x (2010, 2014 a 2016)
Hráčska bilancia: 2-4-5
/fourbally: 0-1-2/foursomy: 1-2-2/single: 1-1-1/
Svetový rebríček: 9. miesto

Dustin Johnson (USA/34 rokov)
Ryder Cup: 3 x (2010, 2012 a 2016)
Hráčska bilancia: 6-5-0
/fourbally: 2-4-0/foursomy: 1-1-0/single: 3-0-0/
Svetový rebríček: 1. miesto

Brooks Koepka (USA/28 rokov)
Ryder Cup: 1 x (2016)
Hráčska bilancia: 3-1-0
/fourbally: 1-1-0/foursomy: 1-0-0/single: 1-0-0/
Svetový rebríček: 2. miesto

Patrick Reed (USA/28 rokov)
Ryder Cup: 2 x (
2014 a 2016)
Hráčska bilancia: 6-2-1
/fourbally: 3-1-0/foursomy: 1-0-2/single: 2-0-0/
Svetový rebríček: 14. miesto

Webb Simpson (USA/33 rokov)
Ryder Cup: nováčik
Svetový rebríček: 17. miesto

Jordan Spieth (USA/25 rokov)
Ryder Cup: 2 x (2014 a 2016)
Hráčska bilancia: 4-3-2
/fourbally: 3-1-0/foursomy: 1-0-2/single: 0-2-0/
Svetový rebríček: 10. miesto

Justin Thomas (USA/25 rokov)
Ryder Cup: nováčik
Svetový rebríček: 4. miesto

Bubba Watson (USA/39 rokov)
Ryder Cup: 3 x (2010, 2012 a 2014)
Hráčska bilancia: 3-8-0
/fourbally: 3-3-0/foursomy: 0-2-0/single: 0-3-0/
Svetový rebríček: 13. miesto

/Voľné karty/

Bryson DeChambeau (USA/24 rokov)
Ryder Cup: nováčik
Svetový rebríček: 7. miesto

Tony Finau (USA/28 rokov)
Ryder Cup: nováčik
Svetový rebríček: 15. miesto

Phil Mickelson (USA/48 rokov)
Ryder Cup: 11 x (
1995, 1997, 1999, 2002, 2004, 2006, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016)
Hráčska bilancia: 18-20-7
/fourbally: 8-8-2/foursomy: 5-7-4/single: 5-5-1/
Svetový rebríček: 24. miesto

Tiger Woods (USA/48 rokov)
Ryder Cup: 7 x (1997, 1999, 2002, 2004, 2006, 2010 a 2012)
Hráčska bilancia: 13-17-3
/fourbally: 5-8-0/foursomy: 4-8-1/single: 4-1-2/
Svetový rebríček: 21. miesto

Historická štatistika Ryder Cup (1979 – 2016)
/EURÓPA – USA 10:8/

1979 – The Greenbrier (USA), USA – Európa 17:11 (kapitáni: Billy Casper – John Jacobs)
1981 – Surrey (Angl.),
Európa – USA 9,5: 18,5 (John Jacobs – Dave Marr)
1983 – Palm Beach Gardens (USA),
USA – Európa 14,5:13,5 (Jack Nicklaus – Tony Jacklin)
1985 – The Belfry (Angl.),
Európa – USA 16,5:11,5 (Tony Jacklin – Lee Trevino)
1987 – Muirfield Village GC (USA),
USA – Európa 13:15 (Jack Nicklaus – Tony Jacklin)
1989 – The Belfry (Angl.),
Európa – USA 14:14 (Tony Jacklin – Raymond Floyd)
1991 – Kiawah Island (USA),
USA – Európa 14,5 – 13,5 (Dave Stockton – Bernard Gallacher)
1993 – The Belfry (Angl.),
Európa – USA 13:15 (Bernard Gallacher – Tom Watson )
1995 – Oak Hill CC (USA),
USA – Európa 13,5:14,5 (Lanny Wadkins – Bernard Gallacher)
1997 – Valderrama GC (Šp.),
Európa – USA 14,5:13,5 (Severiano Ballesteros – Tom Kite)
1999 – The Country Club (USA),
USA – Európa 14,5:13,5 (Ben Crenshaw – Mark James)
2002 – The Belfry (Angl.),
Európa – USA 15,5:12,5 (Sam Torrance – Curtis Strange)
2004 – Oakland Hills CC (USA),
USA – Európa 9,5:18,5 (Hal Sutton – Bernhard Langer)
2006 – The K Club (Írsko),
Európa – USA 18,5:9,5 (Ian Woosnam – Tom Lehman)
2008 – Valhalla GC (USA),
USA – Európa 11,5:16,5 (Paul Azinger – Nick Faldo)
2010 – Celtic Manor (Wales),
Európa – USA 14,5:13,5 (Colin Montgomerie – Corey Pavin)
2012 – Medinah CC (USA),
USA – Európa 13,5:14,5 (Davis Love III – José María Olazábal)
2014 – Gleneagles (Škótsko),
Európa – USA 16,5:11,5 (Paul McGinley – Tom Watson)
2016 – Hazeltine National GC (USA),
USA – Európa 17:11 (Davis Love III – Darren Clarke)
/LEGENDA:
* v roku 1989 skončil duel nerozhodne – trofej si ponechal obhajca víťazstva/

Štatistické zaujímavosti z histórie Ryder Cupu

Najviac účastí: 12 x Phil Mickelson (USA) 1995 – 2018, 11 x Nick Faldo (Anglicko) 1977–1997
Najviac bodov (celkovo):
25 – Nick Faldo (Anglicko)
Najviac bodov v singloch: 7 – Colin Montgomerie (Škótsko), Billy Casper (USA), Lee Trevino (USA), Arnold Palmer (USA), Neil Coles (Anglicko)
Najviac bodov vo foursomoch: 11,5 – Bernhard Langer (Nemecko)
Najviac bodov vo fourballoch: 10,5 – Ian Woosnam (Wales) a José María Olazábal (Španielsko)
Najviac bodov získaných v dvojici: 12 – Seve Ballesteros a José María Olazábal (obaja Španielsko)
Najmladší hráč: 1999, Sergio García (Španielsko) – 19 rokov a 258 dní
Najstarší hráč: 1993, Ryamond Floyd (USA) – 51 rokov a 20 dní

 

-jj-

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv