Neprehliadnite

Lyle šťastie do tretice nemal, prehral boj s leukémiou

 

Dvakrát dokázal austrálsky golfista Jarrod Lyle vyhrať boj so zákernou akútnou myeloidnou leukémiu, po tretí raz už jeho telo vyčerpávajúcu liečbu neprijalo. V stredu v noci Lyle skonal doma v Torquay obklopený rodinou a priateľmi. Otec dvoch dcér mal 36 rokov.

Lyle bol od minulého týždňa v tzv. paliatívnej liečbe, pretože jeho telo už nebolo schopné ďalej bojovať. Smutnú udalosť potom oznámila manželka Briony, ktorá uviedla, že jej muž bol uprostred rodiny a najbližších priateľov, keď zomrel.

Lusi, Jemma a ja sme naplnené žiaľom. Teraz musíme konfrontovať naše životy bez najlepšieho manžela a otca, akého sme si kedy mohli priať. Súčasne sme boli požehnané toľkými správami a podporou z celého sveta a cítime šťastie, že Jarrod dokázal počas svojho života pozitívne ovplyvniť toľko ľudí,“ uviedla vdova Briony Lyleová vo svojom vyhlásení.

Po prvý raz diagnostikovali Lylemu zákernú chorobu v sedemnástich rokoch, keď len začal snívať o tom, že sa stane profesionálnym golfistom. Svoj tínedžerský sen si ale aj napriek nepriazni osudu dokázal splniť vďaka nesmiernej vôli a bojovností.

Nerovný súboj vtedy vyhral a v roku 2007 to dotiahol až na US PGA Tour. O päť rokov neskôr mu lekári chorobu diagnostikovali znovu, ale opäť nad ňou aj vďaka rodine zvíťazil. Na najprestížnejšiu túru sa vrátil v ďalšom roku. A hoci si potom neudržal kartu, odišiel späť do Austrálie, kde pokračoval v kariére a stal sa súčasne televíznym analytikom.

Akútna myeloidna leukémia (AML) patrí do skupiny zhubných ochorení krvotvorného tkaniva, ktoré je charakteristické hromadením abnormálnych nezrelých buniek a porušenou tvorbou normálnych buniek krvotvorby. Na rozdiel od solídnych nádorov nevytvárajú nádorové ložisko, ale mikroskopicky je možné zistiť presiaknutie tkaniva nádorovými bunkami a ich prítonosť v krvnom obehu.

Doterajšie liečebné prostriedky neumožňujú selektívne ničenie nádorových buniek, ale postihujú v rôznom stupni aj bunky normálne. Neoddeliteľnou a veľmi dôležitou súčasťou liečby AML je podporná terapie. Patrí sem napríklad anti-infekčná liečba, transfúzia červených krviniek a krvných doštičiek.

-jj-

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv