Neprehliadnite

ZLATÝ ALBATROS 2017 – Slávnosť pre ocenených

 

Už po trinásty raz sa udeľovali výročné ceny časopisu GOLF – Zlatý albatros, ktorými redakcia odmeňuje nielen pozoruhodné výkony jednotlivcov, hodnotné golfové turnaje alebo túry, ale najmä tých, ktorí rôznorodou formou prispievajú k rozvoju tohto športu na Slovensku. Zároveň sme si touto slávnosťou  pripomenuli aj pätnáste výročie vydania prvého čísla nášho časopisu.
Text Andrej Obuch / foto Ján Súkup

 

Náš časopis si pri zrode dal do vienka úsilie podporovať rozvoj golfu na Slovensku. Okrem článkov publikovaných v časopise k tomu motivačne prispievajú už trinásť rokov aj jeho výročné ceny – Zlatý Albatros. Prehľad ocenených za uplynulé roky dáva jednoznačnú odpoveď, kto a o čo sa v rozvoji golfu na Slovensku zaslúžil, čo sú trvalé hodnoty a aké výsledky a výkony dosiahli najlepší hráči a hráčky.  Tento rok sa slávnostný ceremoniál uskutočnil v polovici  marca v Bratislave v útulných priestoroch reštaurácie hotela Gate One.

Bilančné ohliadnutie

V uplynulom roku sme v golfovom prostredí na Slovensku zaznamenali niekoľko pozoruhodných javov aj individuálnych výkonov. Pre verejnosť a najmä golfovú hru boli sprístupnené tri ihriská. Na pomalšie tempo rozširovania ich počtu si už na Slovensku zvykáme. Aktuálne je vo výstavbe len rozšírenie druhej deviatky ihriska Royal Valley v Malom Slavkove pri Kežmarku. Plánov aj projektov je rozhodne viac, zatiaľ už niekoľko rokov čakajú na zázrak realizácie.

Desiatky nových záujemcov o tento šport absolvovali kurzy na získanie oprávnenia na hru, hoci reálne mierne poklesol počet registrovaných členov golfových klubov. Rastie nová generácia výkonnostných hráčov a viacerí z tých starších sa po skončení amatérskej kariéry stali profesionálmi a pomaly začínajú absolvovať prechody cez dvojkolový kat a dosahovať prvé umiestnenia. Golf sa čoraz intenzívnejšie dostáva do vedomia spoločnosti aj ako výkonnostný šport, ktorý má na Slovensku svoju históriu aj budúcnosť.

Tím roka

Už po druhý raz v doterajšej histórii Zlatého Albatrosa sa udeľuje cena aj v kategórii tím roka. Je to dôkaz, že slovenskí golfisti sa dokážu presadiť pri reprezentácii nielen ako jednotlivci, ale čoraz častejšie aj ako družstvá. Karol Konárik ml. a Tomáš Luciak z Tri Duby Golf Resortu na Sliači dosiahli úspech v Mexiku na  svetovom finále Audi quattro Cup 2017.

V poradí 26. ročník najväčšieho celosvetového amatérskeho turnaja na svete sa uskutočnil počas prvých piatich decembrových dní 2017 v Los Cabos na ihrisku Quivira Golf Club, kde sa odohrali dve súťažné kolá. Dvojnásobní víťazi slovenského finále Audi quattro Cup Konárik a Luciak obišli zámorské ihrisko s fantastickým výsledkom 12 úderov pod par (84 stablefordových bodov). O ich konečnom triumfe sa však muselo rozhodnúť rovnako až v rozohrávke.

Hráč roka

Po dlhšej dobe časopis môže udeliť ocenenie v tejto individuálnej kategórii. Adeptov bolo aj v minulosti dostatok, ale ich výkony nepresiahli hranice domáceho prostredia. Presný opak v roku 2017 dosiahol slovenský  juniorský reprezentant, člen GK Sedín Tadeáš Teťák. Vďaka svojej hre získal mimoriadne úspechy na amatérskych majstrovských turnajoch v Spojených štátoch amerických, ako aj v Európe. Za všetky menujme aspoň tri najdôležitejšie:  víťazstvo na Faldo Series US Grand Final na Floride, kde skončil s celkovým výsledkom -15. Ďalej obsadil 2. miesto na Dustin Johnson World Junior Golf Championship USA, ktorý sa konal v Južnej Karolíne.

Vlani si pripísal  aj účasť na USGA Junior Amateur Championship, ktoré sa konali v Kansase. Samotným úspechom bola dvojkolová kvalifikácia, v ktorej sa umiestnil na 15. mieste zo 156 zúčastnených najlepších juniorských amerických golfistov. Tadeáš Ťeťák je historicky prvým Slovákom, ktorému sa podarilo zúčastniť sa týchto vrcholových amatérskych majstrovstiev USA, ktoré inak kedysi vyhrali Tiger Woods aj Jordan Spieth. V ťažkom formáte hry na jamky sa nakoniec  umiestnil na 33. mieste. Treba pripomenúť, že Tadeáš prvé kroky v súťažnom golfe absolvoval na niekdajšej detskej golfovej túre Golfík Tour, ktorej vznik iniciovala redakcia časopisu a dlhé roky aj organizovala jej jednotlivé turnaje.

Ihrisko roka

Stalo sa už tradíciou sťažovať sa na nedostatok golfových ihrísk, prípadne ich nedostatočnú kvalitu a nízku úroveň služieb v ich zázemí. Ak sa obzrieme do doterajšej histórie udeľovania Zlatého Albatrosa, kategória Ihrisko roka bola zastúpená každý rok. Potvrdzuje to fakt, že nové golfové dráhy a jamky predsa len pribúdajú, ale aj to, že existujúce ihriská zvyšujú svoju kvalitu aj úroveň služieb pre hráčov. Tohtoročným laureátom v kategórii Ihrisko roka sa stalo osemnásťjamkové majstrovské Heritage Course v Penati Golf Resorte v Šajdíkových Humenciach. Od augusta roku 2013 je ihrisko Heritage Course druhým klenotom tohto výnimočného golfového rezortu nielen na Slovensku, ale aj v kontinentálnej Európe.

Jeho dizajnérom bol Jonathan Davison. Ten vo svojom návrhu vychádzal z najlepších tradícií dizajnu golfových ihrísk na britských ostrovoch a vytvoril tým veľmi pozoruhodnú alternatívu k „americkému“ Legend Course. Porota ocenením tohto ihriska vyzdvihla nielen kvalitu jeho stavu, údržby, ale aj služieb v zázemí, tréningové plochy, klubové priestory a reštauračné kapacity priamo v rezorte, ktorý ako celok je veľmi dôstojným reprezentantom našej golfovej krajiny v medzinárodnom kontexte.

Projekt roka

Projekt realizácie golfového ihriska pri Nitre je staršieho dáta, jeho autorom je Američan Ken Williams. Po rokoch príprav a postupného budovania bolo nakoniec na konci vlaňajšej sezóny ihrisko v Lužiankach pri Nitre otvorené pre hru. Areál Red Oak Golf Resortu tvorí osemnásť jamkové majstrovské  ihrisko, par 72 s dĺžkou 6140 m z čiernych odpalísk, ďalej tréningové plochy a klubový dom s nápaditou architektúrou, ktorý bude poskytovať kompletné zázemie pre návštevníkov a hráčov a do plnej prevádzky vstúpi v priebehu prvých mesiacov tohtoročnej golfovej sezóny.

Túra roka

V priebehu doterajšieho  rozvoja golfu na Slovensku vzniklo viacero golfových túr. Niektoré z nich sú zamerané na marketingovú podporu významných značiek a produktov. Niektoré z nich sa rokmi aj vyčerpali a zanikli. Z tých, ktoré naďalej potvrdzujú opodstatnenosť svojej existencie, tento rok Zlatého Albatrosa získala Mercedes Golf Tour, za ktorou stojí zázemie silnej automobilovej značky Mercedes-Benz na Slovensku. Mercedes Golf Tour je nielen sériou troch postupových golfových turnajov, ale aj bránou do stredoeurópskej kvalifikácie na medzinárodnú Mercedes Trophy. Porota v tejto kategórii oceňuje na  Mercedes Golf Tour dlhoročnú vysokú kvalitu turnajov, ich vynikajúcu organizáciu a osobitne hodnotila úsilie organizátorov prinášať účastníkom nové podnety a zážitky.

Turnaj roka

Na Slovensku sa každoročne uskutočnia stovky golfových turnajov. Od klubových, cez výkonnostne – športové, majstrovských až po charitatívne a spoločenské. Tento rok ocenenie získalo podujatie Škoda Golf Cup 2017, ktoré sa uskutočnilo na ihrisku Grey Bear na Táloch. Vlaňajší ročník podujatia, ktoré má už niekoľkoročnú históriu, malo tradične dobrú organizačnú úroveň a jedinečnú atmosféru.

Čin roka

Otvorenie každého nového golfového ihriska na Slovensku je ešte stále veľký sviatok. A to ich je už dvadsaťosem. Vlani sa do ostrej prevádzky dostal aj Sedín Golf Resort, ktorý je  ponorený do krásneho priestoru lužných lesov Malého Dunaja. Od svojho otvorenia sa majstrovské osemnásťjamkové ihrisko aj vďaka veľkoryso riešenému zázemiu v podobe moderného klubového domu stalo dejiskom mnohých športových aj spoločenských turnajov a právom si teda zaslúži Zlatého Albatrosa v kategórii Čin roka.

Historický čin roka

Barokový kaštieľ v Bernolákove nechal postaviť jeden z významných predstaviteľov uhorskej šľachty, príslušník grófskej vetvy rozkošateného rodu Esterházyovcov – Jozef Esterházy, ktorý bol chorvátskym bánom a krajinským sudcom. Kaštieľ bol tristo rokov nielen ozdobou Bernolákova, ale aj miestom čulého spoločenského života. V posledných desaťročiach 20. storočia však chátral a keď v jeho parku vzniklo prvé golfové ihrisko na Slovensku, začalo sa hovoriť o jeho revitalizácii.

Trvalo ešte dve desaťročia, kým sa plány z rôznych dôvodov stali skutkom. Obnova barokového kaštieľa s dnešným názvom Theresia Chateau v Bernolákove a architekt Jaroslav Kachlík, ktorý je jeho investorom a majiteľom, si právom zaslúžili ocenenie v kategórii Historický čin roka. Pri jeho rekonštrukcii veľmi citlivo rešpektoval fakt, že kaštieľ je národnou kultúrnou pamiatkou. Zároveň v ňom vytvoril priestor, ktorý plní nielen funkciu kultúrneho, spoločenského centra, ale aj zázemia pre rozsiahly golfový areál a klub.

Sieň slávy

Pred deviatimi rokmi sa začala nová tradícia oceňovania budovaním Golfovej siene slávy. Nezainteresovaným jedincom sa môže história golfu na Slovensku zdať nezrelá na podobný krok. Za obdobie minimálne 40 rokov obnovy golfového života máme osobnosti, ktoré sa svojou prácou zaslúžili o jeho rozvoj a už patria do Siene slávy. Tohtoročným laureátom je Peter Gál, neúnavný organizátor golfového života v Košiciach v druhej polovici deväťdesiatych rokov.

MUDr. František Dabóczi napriek svojmu veku patrí ku generácii pionierov slovenského golfu. Veľkou mierou sa zaslúžil o to, že od roku 1996 sa v Košiciach vytvárali podmienky pre golfovú hru. Predovšetkým z jeho iniciatívy a najmä aktívnym pričinením vznikol v metropole na východe Slovenska prvý tamojší golfový klub a následne aj prvé ihrisko na Alpinke a začal sa rozvíjať sľubný golfový život. František Dabóczi spolu so svojimi priateľmi založil v Košiciach tradíciu nového športového odvetvia, ktorá našťastie trvá dodnes.

Dobrá spoločnosť

Už po tretí raz sa slávnostné odovzdávanie ocenení Zlatý Albatros uskutočnilo v útulnej reštaurácii hotela Gate One. Tento rok sa na ňom zišli poprední predstavitelia slovenského golfu. V publiku boli zástupcovia veľkého množstva golfových klubov aj ihrísk, národného športového zväzu, aj niekoľkých golfových asociácií. Prítomných potešila módna prehliadka najnovšej ženskej kolekcie Sportalm Kitzbühel z bratislavskej predajne Mood, ktorá ju zastupuje. A na náladu hrala dominantne dievčenská skupina Jazz Belles a dotvárala atmosféru veľmi príjemného večera, na ktorom sa zišla dobrá spoločnosť milovníkov golfu.

 

 

 

 

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv