Neprehliadnite

Villa Maria

 

Louisa Maria dostala meno podľa vína, ktorým jej rodičia oslavovali radostnú novinu, že o deväť mesiacov príde na svet. To akoby predznamenalo jej životnú kariéru. Louisa Maria Markwartová.
Text Milan Štefančík/foto Villa Maria, archív

Budúca vínna odborníčka vyrastala striedavo v Berlíne a Glasgowe. Navštevovala nemecko-britské školy, tak základnú, ako aj strednú. Bakalára marketingu obhájila na Caledonian University v škótskom Glasgowe a titul MBA marketingu vína a alkoholu získala na prestížnej International Wine Institute vo francúzskom Bordeaux.

A aby toho vo vzdelávaní nebolo málo, postupne pridala 3. (najvyšší) stupeň Wine & Spirit Education Trust v anglickom Merite a Deutsche Wein und Sommelier Schule IHK v nemeckom Koblenzi. Túto školu dokončila len tesne pred naším stretnutím v spoločnosti Corner & Co. v Bratislave.

Villa Maria je najoceňovanejšie vinárstvo na Novom Zélande. Čo je vašou úlohou v tomto rodinnom podniku?
Od začiatku tohto roka pracujem ako vrcholový manažér pre európsky trh (European Market Executive). Spolu s ďalšími dvoma kolegami z Holandska máme na starosti 29 krajín Európy, ako aj Ruska. Sídlime v Berlíne.


Považujete vzdelanie za natoľko dôležité, že máte toľko titulov, alebo jednoducho ich máte radi a postupne ich zbierate?
Štúdium považujem za veľmi dôležité najmä kvôli možnosti komunikovať s ľuďmi so znalosťami na rovnakej alebo podobnej úrovni. Navyše, najmä v Európe uprednostňujú niektoré štáty ich vlastné vzdelanie pred zahraničným, a tak som si dopĺňala znalosti podľa požiadaviek Veľkej Británie, Francúzska a Nemecka.

Villa Maria je jednou z najobdivovanejších vínnych značiek na svete. Akým spôsobom distribuujete jej vína?
Spolupracujeme exkluzívne vždy iba s jedným veľkoobchodníkom v krajine. Keďže Corner & Co. je, podobne ako naše vinárstvo, rodinný podnik, mali sme k sebe hneď o čosi bližšie…


Môžete nám bližšie predstaviť vaše vinárstvo?
Aby ste si to vedeli ľahšie predstaviť, celý Nový Zéland má iba 36 000 hektárov viníc, čo je veľkosť Champagne vo Francúzsku. Z toho 20 000 ha je Sauvignon Blanc. Keďže v porovnaní s inými producentmi vína z Nového Zélandu máme menej viníc, sústredíme sa viac na kvalitu ako kvantitu. Naše vinárstvo založil 21-ročný syn chorvátskych prisťahovalcov George Fistonich v roku 1961, keď si prenajal od otca 5 árov pôdy. Už v nasledujúcom roku priniesol prvé víno pod názvom Villa Maria, pričom jeho snahou bolo vyprodukovať európsky štýl dobrého suchého vína. Spolu so svojou manželkou Gail a dnes už aj dcérou Karen každodenne osobne dohliada a zveľaďuje najoceňovanejšie vinárstvo na Novom Zélande za posledných 35 rokov.

Akým spôsobom zberáte hrozno?
Hrozno sa oberá prevažne ručne, hlavne v prípade hrozna z vinohradov, ktoré končí v kvalitných vínach ako je Reserva a Single Vineyard. Vlastníme však aj niekoľko najlepších zberacích strojov na svete.

Ako sa vysporiadavate so škodcami viniča?
Našou filozofiou je pracovať s prírodou a životným prostredím a používať metódy šetrné k životnému prostrediu. Vo vinohradoch s organickým spôsobom pestovania viniča sa nepoužívajú žiadne chemikálie, fungicídy ani pesticídy. Momentálne sme vo fáze prechodu na organické víno a do roku 2020 by sme radi dosiahli v našej produkcii 50 %-tný podiel organického vína. Za ďaleko väčšie nebezpečenstvo pre vinič považujem zemetrasenia a zosuvy pôdy spôsobené prudkými lejakmi, ktorých je na Novom Zélande neúrekom. Takto sme sa napríklad v roku 1900 dostali aj my k novej pôde, známej ako „the Gimblett Gravels in Hawkes Bay“, keď po zemetrasení zmenila rieka svoj smer a odrazu sa objavila „suchá“ pôda.

Ako by ste mi pomohli zorientovať sa vo vašich vínach?
Naše vína môžeme rozdeliť do 3 skupín: 1./ Private Bin – bežné, mladé vína na každodennú konzumáciu, 2./ Cellar Selection – vhodné na párovanie s jedlom, víno, ktoré si pýtate v reštauráciách, 3./ Reserve – naša obdoba francúzskeho Grand Cru – pre ozajstných milovníkov vína.


Je niečo11, o čo by ste sa chceli podeliť s našimi čitateľmi?
Samozrejme. Získali sme mnoho ocenení, za rôzne štýly a rady našich vín. Za posledných 35 rokov sme sa stali najoceňovanejším vinárstvom Nového Zélandu a nachádzame sa v zozname top 5 najobľúbenejších značiek vína. Práve toto poukazuje na konzistentnú kvalitu našich vín. Rada by som taktiež upozornila na to, že od roku 2001 sme sa stali úplne „bezkorkovým“ (cork free) vinárstvom, čo je pomerne ojedinelý jav na dnešné pomery. Okrem toho v roku 2009 získal pán Fistonich od britskej kráľovnej ako prvý vo vínnej oblasti rytiersky titul Sir (knighted), čo je pre nás obrovská pocta.

Obdivuhodné. Ale predsa len – víno určené na dlhé skladovanie bez korku?
Určite áno. Mäkký vankúšik v závitovom vrchnáku udrží najvyššiu kvalitu bez časového obmedzenia. Víno nestarne a zostáva mladé a svieže aj po rokoch. Nedávno som ochutnala náš ročník 2007 Single Vineyard Seddon Pinot Noir a bol výnimočný.

Na záver ponechávam priestor na otázku, ktorú by ste chceli, aby som vám položil…
Málokedy sa ma niekto spýta na môj vzťah k práci. Myslím, že pre našich zákazníkov je dôležité, aby vedeli, v akom pozitívnom prostredí pracujeme. Milujem prácu v tíme Villa Maria, každý je priateľský, dynamický a otvorený, je to práca, ktorú mi naozaj môže každý závidieť.

Vína Villa Maria si môžete kúpiť online na www.wineplanet.sk

Osobný odber v predajniach:
Predajňa vín a delikates Corner & Co.: Stará Vajnorská 39, 831 04 Bratislava, Tel.: +421 2 4552 7661 kl.333, staravajnorska@wineplanet.sk

Vinotéka Sv. Urbana WinePlanet, Klobučnícka 4, 811 01 Bratislava, Tel.: +421 917 935 572, vinotekasvurbana@wineplanet.sk

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv