Neprehliadnite

Snívajte s nami!

 

Spaľovací motor v tomto aute nehľadajte. Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet je totiž koncept dvojmiestneho luxusného elektromobilu s pohonom všetkých štyroch kolies, dojazd ktorého má presahovať 500 km.
Text Jakub Jesenski/foto archív


Mercedes ukázal ďalší zo série svojich efektných konceptov. Po Vision EnerG-Force z roku 2012 (Los Angeles), AMG Vision Gran Turismo z roku 2013 (Sunnyvale), Vision Tokyo z roku 2015 (Tokio) a Vision Mercedes-Maybach 6 Coupé predstavenom vlani v Pebble Beach prichádza na scénu Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet. Najnovší voz premiérovo predstavili na augustovej automobilovej prehliadke Monterey Car Week v Kalifornii.

Štedré rozmery

Koncept luxusného dvojmiestneho kabrioletu má impozantné rozmery. Na dĺžku meria 5 700 mm, široký je 2 100 mm a vysoký 1 340 mm. Dizajn pripomínajúci luxusné jachty podtrhujú efektné kolesá s 24-palcovými diskmi z ľahkej zliatiny vybavené centrálnou maticou, lakovanou v ružovozlatej farbe, čím nadobúda farebný odtieň, ktorý nesú všetky štúdie elektrických vozidiel značky Mercedes-Benz.

V interiéri okrem iného nájdete žiarivo bielu kožu, modré optické vlákno a podlahu obloženú tmavým drevom. Vzhľadovo zaujímavé sú tiež miniatúrne spätné zrkadlá či zadný svetelný pruh. Pomyselnú čerešničku na torte potom predstavuje predná kapota, ktorá je, podobne ako u predvojnových automobilov, rozdelená na dve krídlové časti. Pod kapotou však nenájdete žiaden agregát, ale cestovný kufor s dvoma dáždnikmi a kompletnou sadou na piknik.

Originálny dizajn

Čistý a plynulý dizajn tohto automobilu je inšpirovaný modernými superjachtami (tvar zadnej časti) aj historickými kabrioletmi (guľaté tachometre v retro štýle). Vision Mercedes-Maybach 6 kabriolet s dĺžkou takmer šesť metrov preberá prostredníctvom mimoriadne dlhej kapoty motora a puristicky prechádzajúcich línií klasické proporcie štýlu art déco a úplne nanovo interpretuje tieto estetické princípy. Klenutá základná konštrukcia má vďaka výrazným štrukturálnym elementom v kombinácii s ostrou charakteristickou líniou športový a predĺžený tvar.

Táto bočná línia definuje vrchnú časť vozidla od masky chladiča cez kompletnú dĺžku až po jeho zadnú časť. „Vision Mercedes-Maybach 6 kabriolet povyšuje moderný luxus na ultimatívny luxus a je dokonalou realizáciou našej dizajnovej stratégie. Dych vyrážajúce proporcie v kombinácii s luxusným interiérom v štýle haute couture vytvárajú ultimatívny zážitok,“ uviedol Gorden Wagener, vedúci oddelenia dizajnu Daimler AG.

Charakteristické línie

Výrazný kontrast medzi tmavomodrým lakovaním vo farbe „námornícka modrá metalíza“ (Nautical Blue Metallic) a chrómovými zvýrazňujúcimi prvkami zosilňuje napínavý vzťah medzi jasne vypracovanými plochami s organicky tvarovanými blatníkmi a chrómovými lištami. Takéto plochy sa nachádzajú hore na hrane blatníka, ako aj v strede na veku batožinového priestoru, kde sa spájajú so zvislým brzdovým svetlom.

Takéto poňatie masky vozidla značky Mercedes-Maybach s jej ušľachtilými zvislými výstuhami vdychuje prednej časti nezameniteľný vzhľad. Pri návrhu masky sa dizajnéri inšpirovali oblekom s jemnými prúžkami. Maska chladiča sa opiera o dve aerodynamicky stvárnené vodiace plochy vpravo a vľavo vonku v nárazníku.

Plynulé prechody

Zadná časť modelu Vision Mercedes-Maybach 6 kabriolet v tvare zadnej časti člnu pripomína luxusnú jachtu. Vo vonkajších hranách predĺženej, okrúhlej zadnej časti sú integrované úzke zadné svietidlá zdôrazňujúce šírku vozidla. Ďalšími výraznými prvkami na zadnej časti sú difúzor s hliníkovým rámom, ako aj vývody vzduchu za podbehmi kolies.

Prechod medzi zadnou časťou vozidla, priestorom veka batožinového priestoru a interiérom je plynulý. Medzi krištáľovo bielou hodnotnou kožou napa a tmavou farbou exteriéru vládne napínavý kontrast. Špeciálne vypracovaná látková sklápacia strecha, do ktorej boli vtkané nite v ružovozlatej farbe, bola dokonale zosúladená s vozidlom.

Biometrické senzory

Prostredníctvom luxusného interiéru vozidla Vision Mercedes-Maybach 6 kabriolet značka Mercedes-Benz ukazuje novú syntézu inteligencie a emócie. Interiér je samozrejme maximálne luxusný. Dominuje mu spomínané čalúnenie z bielej kože a obrovský displej, ktorý sa tiahne od prístrojového štítu až za zadné sedadlá. Posádka bude mať k dispozícii virtuálneho asistenta, ktorému bude môcť zadávať rôzne úlohy. Voz potom ustráži tiež váš zdravotný stav, a to prostredníctvom biometrických senzorov.

Veľkoplošné plynulé tvary sa v exteriéri a interiéri spájajú do uceleného dizajnu. Plochy formálne prechádzajú zo zadnej časti vozidla do interiéru, čím vzniká typický tvar podobný jachte. Ľahké krídlo plynulo prechádza ponad obloženie dverí a stredový tunel do scény sedadiel a vytvára tak 360-stupňový salónik pod holým nebom. Mimochodom, na čelnom skle sa prostredníctvom dvoch projekčných displejov počas jazdy zobrazujú hlavné funkcie, ako aj relevantné informácie o okolí.

Kompozícia materiálov

Zážitok z luxusu na najvyššej úrovni vytvára okrem plynulých tvarov aj kompozícia materiálov. V tomto prípade vzniká napínavý kontrast medzi teplom a chladom. Používajú sa autentické materiály a farby, čo je typické pre túto značku. Príkladom je ružovozlatá farba ozdobných prvkov alebo hodnotné spracovanie krištáľovo bielej kože napa s kosoštvorcovou úpravou na povrchu, ktorého sa cestujúci dotýka.

V rámci tejto luxusnej techniky, ktorá je známa napríklad aj zo sedacieho nábytku Chesterfield, sa koža skladá do kosoštvorcového tvaru a gombíkmi sa upevňuje na ráme. V štúdii Vision Mercedes-Maybach 6 kabriolet má toto tradičné čalúnenie sedadiel futuristický prejav: na každom gombíku kosoštvorcovej úpravy čalúnenia je hviezda Mercedes, ktorá je zozadu osvetlená modrým svetlom. Drevená podlaha s otvorenými pórmi a intarziami z hliníka zvýrazňuje pohodové prostredie a súvislosť s jachtou.

Jazda bez emisií

Vision Mercedes-Maybach 6 je koncipovaný ako elektrické vozidlo. Vďaka svojim štyrom kompaktným synchrónnym elektromotorom s permanentným magnetom má náhon na všetky kolesá. Plochý akumulátor je umiestnený v spodku vozidla pod podlahou. Výkon pohonu predstavuje 550 kW (750 k). Umožňuje tak športové jazdné výkony.

Zrýchlenie z pokoja na 100 km/h dosahuje za menej ako štyri sekundy a maximálna rýchlosť je elektronicky obmedzená na 250 km/h. Motory čerpajú energiu z batérií s kapacitou 80 kWh. Mercedes udáva pri plnom nabití dojazd cez 500 kilometrov. Štúdia navyše dostala rýchlonabíjanie zásluhou jednosmerného prúdu, vďaka ktorému sa údajne počas každých piatich minút nabíjania predĺži dojazd asi o 100 kilometrov.

Mercedes-Maybach

Mercedes-Maybach je symbolom najvyššej exkluzívnosti a individuality. Cieľovou skupinou sú zákazníci, ktorí si cenia ultimatívny luxus, dokonalú kvalitu ručnej výroby a výnimočné prvky výbavy. K aktuálnym vozidlám patria nové modely, ktoré boli uvedené na trh v júli 2017, teda Mercedes-Maybach S 560 4MATIC (kombinovaná spotreba paliva: 9,3 l/100 km; kombinované emisie CO₂: 209 g/km) a S 650 (kombinovaná spotreba paliva: 12,7 l/100 km; emisie CO₂ kombinované: 289 g/km), v ktorých sa spája dokonalosť Triedy S značky Mercedes-Benz s exkluzivitou značky Maybach. Séria Mercedes-Maybach Trieda S kabriolet (kombinovaná spotreba paliva: 12,0 l/100 km, kombinované emisie CO₂: 272 g/km) je obmedzená na 300 exemplárov.

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv