Neprehliadnite

Najmladší z rodu first class superior

 

História Karlových Varov siaha do 14. storočia, keď dostali slobody a práva kráľovského mesta. O štyristo rokov neskôr sa začal veľký rozmach mesta i tunajších kúpeľov.
Text Ivan Mičko/foto autor a archív

Vraví sa, že tomu výrazne pomohli dve návštevy ruského cára Petra Veľkého. Hádam najväčší rozkvet však zaznamenali Karlove Vary okolo roku 1900, keď sa začali budovať veľkorysé kúpeľné domy i dopravné komunikácie. Vzápätí sa do Varov začala schádzať smotánka z celej Európy. Luxus a noblesa lákala rovnako ako uzdravujúca vodoliečba.


Mesto kráľa Karla IV.

Návšteva známych kúpeľov bola pre zámožných ľudí a vládnucu aristokraciu doslova prestížnou záležitosťou. A tak sa Karlove Vary stali nielen mondénnymi kúpeľmi, ale aj významným kultúrnym centrom. Veľký vplyv na rozvoj kúpeľov i mesta mala Viedeň, ktorá dala Varom veľkomestský ráz.

V tom čase vznikla aj pompézna kolonáda podľa návrhu architekta Josefa Zítka, viedenskí architekti H. Hellmer a F. Felner načrtli kontúry budúcej tváre kúpeľného mesta. Sľubne sa rozvíjajúce plány pribrzdila veľká potopa v roku 1890, no vzápätí sa začali stavať ďalšie významné kúpeľné domy, hotely, divadlo, ale aj anglikánsky kostol, židovská synagóga či pravoslávny chrám.

Perla kúpeľníctva

Je málo miest na svete, ktoré sú také krásne a malebné ako Karlove Vary. Mesto leží v severnom výbežku Slavkovského lesa. Príroda oddávna poskytovala ľuďom zdravie z termálnych prameňov. Tunajší iontový roztok má úžasný potenciál, navracia telesnú silu a omladzuje organizmus.

Potvrdzuje to aj rad vedeckých výskumov, ktorých základ ešte v 18. storočí položil Dr. David Becher. Najmä vďaka nemu sa od roku 1764 začala vo veľkom vyrábať a exportovať soľ z termálnych prameňov. David Becher presadil aj moderné liečebné metódy, z ktorých mnohé sa používajú dodnes.

Bol to on, čo propagoval jednak pitie vôd priamo pri prameni a jednak súčasný pohyb vo forme prechádzok na čerstvom vzduchu. Ak chceli pacienti dodržiavať tieto zásady, bolo potrebné priestory okolo prameňov prikryť. Tak vznikali prístrešky, kolonády, promenády a špecializované kúpeľnícke zariadenia.

St. Joseph Royal Regent

Jedným z takýchto zariadení bol aj kúpeľný dom pre kňazov Kurhaus St. Josef, ktorý bol postavený v roku 1889. Meno údajne dostal po sv. Jozefovi, ktorý sa prihováral u Hospodina za uzdravenie tunajších pacientov. Modlitby sv. Jozefa prišla využiť aj vtedajšia honorácia, medzi vysokými cirkevnými hodnostármi bol napríklad kardinál van Rossum z Holandska, viedenský kardinál Piffel, arcibiskup gróf Zichy, ale aj biskup rumunský z Temešváru či pražský kardinál Dr. Karel Kašpar.

Na bohatú kúpeľnícku tradíciu nadviazal v roku 2010 hotel St. Joseph Royal Regent, ležiaci v blízkosti centra mesta, ktorý vo svojej sviežej, pre Vary úplne atypickej forme, ponúka hosťom široké spektrum vysoko nadštandardných služieb v kategórii first class superior – 81 štýlovo zariadených izieb, v každej z nich LCD televízor, trezor, minibar, telefón s priamou linkou, fén a v kúpeľni bidet. Okrem toho má hotel St. Joseph Royal Regent v ponuke aj tri prestížne apartmány s vlastnými terasami – Royal Suite, Madison Suite a Penthouse Suite.

Komplexná liečba

Zameraná je nielen na dospelých pacientov, ale aj na deti do 12 rokov. V rámci programu komplexnej liečebnej starostlivosti má dospelý klient zaplatených 17 procedúr týždenne (6 hlavných a 11 vedľajších), vrátane jedného lekárskeho vyšetrenia za týždeň. V prípade, že sa rozhodnete zostať v hoteli dlhšie ako jedenásť nocí, máte základný laboratórny skríning v balíčku zadarmo.

Komplexná liečebná starostlivosť pre deti do 12 rokov v St. Joseph’s Spa sa deje pod dohľadom špecializovaného detského lekára – pediatra, ktorý je zárukou zmysluplného a úspešného liečenia detí bez toho, aby vzniklo riziko poškodenia detského organizmu. Týždenný liečebný program detí do 12 rokov obsahuje 10 procedúr. Dolná hranica nie je striktne stanovená, ale odporúča sa liečiť deti od 6 rokov.

Reštaurácia Mayflower

Rovnako ako celý hotel je priestranná, zariadená v modernom štýle. Ponúka komfortné prostredie, vkusne prestreté stoly a profesionálnu obsluhu. V lete je reštaurácia prepojená so slnečnou terasou. Stravovanie je formou švédskych stolov, kde si zo širokej ponuky môže vybrať skutočne každý. Príjemným spestrením sú pravidelné večery so živou hudobnou produkciou či tematické večery. Hotel Royal Regent má okrem reštaurácie Mayflower aj bar Regent’s Club, salónik Esquire a v susedstve bazénu bar Skyland.

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv