Neprehliadnite

Marián Hossa: Golf mi prináša voľnosť

 

Tohtoročný pozývací turnaj Mariána Hossu v golfe sa už tradične uskutočnil v Golfovom a športovom klube Trenčín HOSS Sport Center. Za účasti viacerých známych hokejistov sa hralo systémom texas-scramble a po turnaji sa dražili hokejové cennosti podpísané od svetoznámych hráčov.
Text Jakub Jesenski/foto autor

Uzavretý golfový turnaj organizovaný pod hlavičkou jedného z najlepších slovenských hokejistov v histórii sa niesol v komornej, ale o to priateľskejšej atmosfére. Nechceme robiť žiaden veľký turnaj. Naše ihrisko je malé, v malom Trenčíne. Veľa ľudí by sa sem v podstate ani nezmestilo.

Naším prvoradým cieľom preto je, aby tu vládla príjemná rodinná atmosféra. Jestvuje mnoho veľkých turnajov, no my sme spokojní, keď sa u nás zíde menej ľudí, keď si prídu zahrať kamaráti. Vtedy tu vládne oveľa vrúcnejšia atmosféra. A o to predovšetkým ide,“ povedal na úvod útočník Chicaga Blackhawks Marián Hossa.

Atraktívna spoločnosť

Na turnaji sa zúčastnili okrem Mariána Hossu aj útočník Los Angeles Kings Marián Gáborík, ktorý mal niekoľko dní predtým svadbu s Ivanou Surovcovou. Z tohto dôvodu sa spomínaný turnaj preložil z víkendu na utorok. Pozvanie prijali aj majstri sveta 2002 z Göteborgu Ladislav Nagy a Rastislav Pavlikovský, útočník Winnipegu Jets Marko Daňo, ale napríklad aj bývalý český hokejista a svetový šampión z roku 2000 Martin Havlát.

V úlohe divákov sa zase predstavili Marcel Hossa, hokejový tréner František Hossa či gigantický kapitán Bostonu Bruins Zdeno Chára. V samotnom turnaji nešlo tak ani o športové výsledky, ako o dobrý pocit. Napriek tomu sa súťažilo na rany netto, pričom číslo 22 dosiahli dve dvojice.  Z celkového prvenstva sa na základe vyššieho súčtu HCP radovali Marko Daňo a Ladislav Juran, ktorí odsunuli na druhú pozíciu Mareka Lukáča s Ladislavom Nagyom. Bronzovú priečku obsadili s výkonom 23 Michaela Kaňová a Marián Gáborík.

Spokojný Hossa

Športové centrum pre loptové a raketové športy vyrástlo na trenčianskom sídlisku Noviny práve z iniciatívy svetoznámeho hokejistu Mariána Hossu. Jeho súčasťou je aj 9-jamková golfová akadémia s tréningovými plochami, pričom jednou z jeho hlavných výhod je ľahká dostupnosť z centra mesta.

„Máme tu veľmi krásne ihrisko. Teda vzhľadom na to, ako to tu vyzeralo predtým, a čo všetko sa doteraz urobilo. Už druhý rok sa celý náš športový areál viditeľne zlepšuje a teším sa, ako sa bude vyvíjať ďalej. Nachádza sa síce v tichšej zóne mesta, no momentálne to tu trochu ožilo. Niečo podobné nám v Trenčíne chýbalo. Som rád, že tu vyrástlo aspoň takéto krátke deväťjamkové ihrisko, na ktorom sa dá dobre zatrénovať a možno ho relatívne rýchlo odohrať. Ten, kto si chce zahrať na väčšom ihrisku, skrátka niekam vycestuje,“ skonštatoval 38-ročný Marián Hossa.

Vodné spojenie?

Pod dizajn ihriska, tvarovanie fervejí a grínov, sa podpísal americký dizajnér Kyle Phillips. Ten je, mimochodom, aj autorom takých slávnych ihrísk, akými sú škótsky Kingsbarns a Dundonald Links, alebo anglický The Grove či Jas Links v Abu Zabí v Spojených arabských emirátoch. Ihrisko v Trenčíne sa nachádza v záplavovej zóne, no v blízkej budúcnosti by mohol klub profitovať aj z rieky Váh.

V kuloároch sa hovorí o prepojení oboch brehov a možnom prevoze cez vodu. „Hovorí sa o tom, ale nezáleží to len od nás. My by sme len privítali, ak by bol možný nejaký prevoz cez vodu, aby bolo zabezpečené spojenie s ostrovom. Ale to je hudba budúcnosti, takže uvidíme. Ideme pomaly dopredu. V prvom rade chceme, aby to bol kvalitný rezort, ľudia využívali jeho služby a chodili športovať von do prírody,“ vysvetlil trojnásobný víťaz Stanleyho pohára v drese Chicaga (2010, 2013 a 2015).

Budúcnosť na Slovensku

Tridsaťosemročný hokejový útočník blížiacu sa sezónu 2017/2018 v zámorskej NHL vynechá zo zdravotných dôvodov (dlhodobá alergická reakcia na hokejový výstroj). Športová kariéra otca dvoch dcér, Mii a Zoji, je preto ohrozená. Vedenie klubu Chicago Blackhawks však zvažuje využiť služby svetoznámeho rodáka zo Starej Ľubovne vo svojich štruktúrach aj mimo ľadu.

„Plánujeme, že v budúcnosti zostaneme žiť na Slovensku. Staviame totiž nový dom, takže by sme chceli bývať v Trenčíne. Samozrejme, čas ukáže, aký bude tento rok v Chicagu. Vedenie Blackhawks má totiž so mnou ešte nejaké iné plány mimo hokeja, tak uvidím, čo z toho napokon bude. Novým ponukám som otvorený a rád by som sa niečo nové naučil, ale musí to byť zaujímavé pre obe strany. V takom prípade by sme sa možno ešte zdržali nejaký čas v zámorí. Z dlhodobého hľadiska by sme však chceli žiť na Slovensku,“ vysvetlil Marián Hossa.

Začiatky v Ottawe

S golfom začal Marián Hossa koketovať pred 15-timi rokmi v Kanade. Najprv prekonal „detské golfové choroby“ a postupne mu táto hra učarovala. „Už počas letných kempov NHL v Ottawe sme mali golf ako doplnkový šport. Medzi profesionálnymi hokejistami v zámorí je taký rozšírený, že sa v podstate hrajú pozývacie a charitatívne turnaje pred štartom každej sezóny v každom klube. Bývajú to také klasické propagačné akcie, keď sa zídu pri golfe hokejisti aj sponzori a všetko je ladené v tomto duchu. Vtedy som do loptičky ešte vôbec nevedel udierať. Veľa spoluhráčov však hrávalo golf, tak som si povedal, že si kúpim palice a zaplatím trénera.

Dal som do toho všetko a čakal, či ma to začne baviť. Po krátkom čase, keď mi začali loptičky celkom slušne lietať do vzduchu, som nadobudol dobrý pocit. Golf ma začal baviť a vedel som, že ho chcem hrávať pravidelne,“ uviedol Marián Hossa, ktorý udiera loptičky z ľavej strany: „Golf mi prináša voľnosť. Idem si zahrať, keď sa potrebujem vyvetrať. Keď sa prejdem po ihrisku, postupne sa dostaví psychická úľava. Človek sa môže poprechádzať v krásnom prostredí, vyjsť trochu do prírody a aspoň na krátky čas sa vzdialiť od mestského hluku. Navyše, ak si môžem zahrať golf s mojimi najbližšími priateľmi, tak mi nič nechýba.“

Hokejová dražba

Na záver vydareného podujatia Marián Hossa Invitational Tournament sa v trenčianskom clubhouse uskutočnila aukcia častí hokejového výstroja, ktoré venovali hviezdni hokejisti. Celú akciu moderoval Daniel Očenáš a okrem dresov, šiltoviek a hokejok slovenských hokejistov s podpismi prispel do dražby aj kapitán Chicaga Blackahwks Jonathan Toews. Hokejka Bauer Supreme MX3 od kanadského lídra „jastrabov“ s číslom 19 sa vydražila za 600 eur. Celkovo sa vyzbieralo niekoľko tisíc eur, ktoré putovali na konto neziskovej organizácie Hoss Heroes.

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv