Neprehliadnite

Španielska klinika v Trnave

 

Nie, to nie je názov nového televízneho seriálu. To len do GK Golf Trnava prišiel na pracovnú návštevu španielsky odborník Sergio de Cespédes, ktorý si v tamojšom klube na jeden deň otvoril golfovú kliniku. O „golfových pacientov“ nemal rozhodne núdzu.
Text Jakub Jesenski/foto autor


Skromný, ale praktický a účelný trnavský klub funguje od roku 2011 s cieľom vybudovať golfové tréningové centrum. Areál sa nachádza za Kamenným Mlynom cestou do obce Biely Kostol, ktorý je od centra Trnavy vzdialený necelé 4 km. V súčasnosti tam môžete nájsť tréningové zázemie na nácvik krátkej a dlhej hry s komfortnou sociálnou vybavenosťou.

Ozdobou klubu je kryté a osvetlené odpalisko, k dispozícii sú aj patovací grín, čiping grín a golfová akadémia na území s rozlohou 8 ha. „Odpaľovaciu líniu sme sa snažili vybudovať poctivo. V podstate je to odpalisko 100 m široké a 250 m dlhé. Dá sa na ňom trénovať aj za nepriaznivého počasia, pretože odpaľovacia línia je krytá. K dispozícii je aj automat na výdaj loptičiek,“ uviedol člen klubového prezídia Michal Novotný.

Verejné ihrisko

Priateľskú atmosféru areálu dotvára príjemné prostredie kaviarničky s možnosťou občerstvenia a rovnako aj detský kútik s pieskoviskom. Celý areál je prístupný nielen pre členov golfového klubu, ale aj širokej verejnosti z Trnavy a okolia. Samozrejmosťou je možnosť tréningu pod dohľadom profesionálnych trénerov golfu.

„Do tréningového procesu chceme zapojiť ešte viac detí. Ďalej vybudovať naozaj kvalitné tréningové zázemie pre celý kraj a okolie Trnavy. Napokon, spádová oblasť Trnavy predstavuje 120 000 obyvateľov, takže tiež nie sme malým mestom. Chceme rozvíjať členskú základňu a snažiť sa prilákať ľudí do areálu, ktorí si u nás už môžu zahrať aj novinku – footgolf,“ povedal Michal Novotný.

„Keďže sa nachádzame v oddychovej lokalite Kamenný mlyn, chodí sem aj dosť cyklistov. Areál je otvorený pre všetkých, pretože sme verejným ihriskom. Cvičí sa u nás aj joga v prírode, čo je tiež zaujímavé. V súčasnosti chceme zorganizovať tréningy na crossfitovej veži, ktorú máme k dispozícii,“ dodal.

Detské akcie

Trnavský klub, ktorý má v súčasnosti okolo 150 členov, kladie dôraz na výchovu detí a golfovej mládeže. „Máme dva termíny detských golfových táborov, pričom deti sú rozdelené medzi začiatočníkov a výkonnostných hráčov. Okrem golfových táborov robíme aj detské nábory.

Už teraz máme naplánovaných šesť termínov, počas ktorých k nám príde 40 detí. Sú to deti z trnavského regiónu a okolia Serede, medzi ktorými budeme hľadať talenty. Snažíme sa loviť všade, kde sa dá. O golfe u nás sa hovorí, že nie je príliš atraktívny. Rodičov preto prehovárame, že to je zaujímavý rodinný šport na čerstvom vzduchu a v prírode,“ vysvetlil Novotný.

Medzi ambíciami klubu spomenul aj zriadenie Centra talentovanej mládeže: „Bojujeme o štatút centra talentovanej mládeže. Je to však veľmi náročné, potrebujeme mať totiž deti s určitou výkonnosťou, aby sa zúčastňovali pravidelne na tréningu a nemali to len ako nejaké hobby.

K tomu nám pomáha aj malá akadémia, ktorá tu vznikla. Robíme školské nábory, stabilizovali sme aj trénerov, takže to je rozbehnuté dobrým smerom. Chceme naše deti priviesť k olympizmu, pretože golf je olympijský šport. Pravidelne sa zúčastňujeme na regionálnych turnajoch v rámci Túry olympijských nádejí.“

Cenná návšteva

V polovici júna zavítal do GK Golf Trnava španielsky golfový odborník de Cespédes. Možnosť odstrániť svoje technické nedostatky pri technike švihu využilo viacero golfistov rôzneho veku a z viacerých klubov. Rodák z Málagy a reprezentačný tréner Španielskej národnej golfovej federácie mal na každého „pacienta“ vyhradených 20 minút.

Individuálny prístup, blesková diagnóza „golfovej choroby“, zmysel pre humor, ale aj empatia a vcítenie sa do očakávaní hráčov. Španielsky kouč každému názorne ukázal, ako ďalej postupovať a trénovať, aby boli odstránené odhalené chyby a nedostatky.

„Dojmy sú výborné. Určite to malo pre mňa význam. Tie rady boli síce „z rýchlika“, ale verím, že aspoň v mojom prípade padnú na úrodnú pôdu. Je to profesionál, ktorý okamžite vidí nedostatky a súčasne aj spôsob ich nápravy. Snaží sa každému človeku pomôcť, keď aj nie s technikou, tak aspoň s návodom, akým spôsobom by sa mohli nedostatky v hre napraviť a čo treba pre to urobiť,“ povedal Štefan Póša z klubu Green Resort Hrubá Borša.

Deti nesklamali

Golfovú kliniku španielskeho trénera využil v Trnave aj írsky golfista žijúci na Slovensku Glenn Pearson. „Bola to veľmi dobrá skúsenosť. Som presvedčený, že mi to pomôže pri napredovaní. Povedal mi, že moja ľavá ruka je príliš strnulá, zápästie mám zablokované a ruky sú pomalšie ako pohyb tela. Záver je jednoznačný. Treba viac trénovať a odstraňovať spomínané chyby,“ skonštatoval ostrovný nadšenec golfu.

Po „dospelákoch“ prišli na rad deti z trnavského klubu vo veku 8 až 14 rokov, ktoré sú už zaradené do tréningového procesu. Špičkový golfový expert, ktorý je držiteľom certifikátu z Titleist Performance Institute, vo väčšine prípadov chválil ladný švih trnavskej mládeže.

„Najčastejšou chybou, ktorú tréner opravoval, bolo zlé uchopenie palice (tzv. grip). Ďalšou častou chybou bolo nedostatočné vytočenie ramien a tela pri náprahu (tzv. backswing). V prípade detí bolo druhým najčastejším problémom slabé vytočenie sa do finišu,“ informoval tréner trnavského klubu Martin Richter.


Kto je Sergio de Céspedes

Štyridsaťdvaročný rodák z prístavnej Málagy v španielskej Andalúzii stelesňuje už štvrtú generáciu profesionálnych golfistov vo svojej rodine. Golf začal hrávať v roku 1983, pričom v sezónach 1994 – 1996 to dotiahol až do španielskeho národného tímu.

Počas svojej aktívnej kariéry vyhral Interterritorial Spanish Tournament, University Spanish Tournament a na juniorských majstrovstvách sveta skončil piaty. Tri sezóny strávil ako hráč Španielskej profesionálnej golfovej túry.  Od roku 1997 pracuje na niekoľkých školách a akadémiách v Španielsku a Európe ako lektor športu a ekonómie.

Od roku 2007 je výkonným riaditeľom Rio Real Golf Academy v letovisku Marbella a o rok neskôr sa stal expertom na 3D analýzu švihu a patovania (STT a SAM Putt Lab System). Pred piatimi rokmi sa stal technickým riaditeľom Golfového klubu Benalmádena.

Súčasne zastáva funkciu juniorského reprezentačného trénera pri Španielskej národnej golfovej federácii (RFEG) a je aj členom Technickej komisie RFEG. V roku 2014 sa stali španielski mladíci pod jeho vedením vicemajstrami Európy do 16 rokov a rok neskôr sa už v rovnakej kategórii tešili z titulu šampiónov starého kontinentu.

Sergio de Céspedes: „Na Slovensku chýba jednotná metodika výučby“

– Na Slovensku ste už tak trochu doma. Alebo sa mýlime?
„Áno, nie je to moja prvá návšteva Slovenska. Bol som tu už päť-šesťkrát.“

– Úprimne, aký názor na slovenský golf ste si z tých návštev urobili?
„Dovolím si povedať, že golf ako šport je na Slovensku ešte stále vo fáze rastu. Inými slovami, že naďalej napreduje. Golf nemá síce vo vašej krajine až také silné historické korene, ale pri všetkých mojich návštevách som v slovenských kluboch stretol ľudí nadšených zo samotnej hry, a to za akéhokoľvek počasia. Navyše, majú záujem napredovať po športovej stránke, a to je dôležitý hnací motor pre ďalší rozvoj golfu.“

– Ste odborníkom na juniorsky a mládežnícky golf. Ako hodnotíte úroveň detí zo slovenských klubov?
„Absolútna väčšina z nich má nielen pekne koordinovaný švih, ale hlavne ľahký. Je zrejmé, že z nich budú lepší golfisti, ako sú ich rodičia. Ale to je prirodzené, pretože majú lepšiu štartovaciu pozíciu. Vo všeobecnosti však musím zdôrazniť, že Slovensku, ako malej golfovej krajine, chýba jednotná metodika výučby. Všetci profesionálni tréneri vo všetkých kluboch sa maximálne snažia, ale nedá sa hovoriť o nejakej jednotnej metodike výchovy mládeže. Takže by bolo dobré s tým niečo robiť, aby neboli také výrazné a priepastné rozdiely v úrovni mladých golfistov medzi jednotlivými klubmi.“

– Ako dôležité sú pri vašej práci sofistikované technické pomôcky, ktoré používate napríklad pri analýze švihu, trajektórii letu loptičiek a podobne?
„Myslím, že pre mňa je prirodzené používanie najnovších technológií, pretože pracujem pre Španielsku národnú golfovú federáciu ako tréner juniorskej aj amatérskej reprezentácie. Pre mňa je technológia veľmi dôležitá, ale nie je rozhodujúca a najdôležitejšia. Najmä v začiatkoch nie je moderná technológia až taká potrebná, ako pozorný a odborný tréner. Technika sa predsa len dostáva viac k slovu, až keď hráč smeruje ku kariére súťažného a výkonnostného golfistu.“


– Španielsko je vyspelou golfovou krajinou, čo dokazuje aj fakt, že v aktuálnej top desiatke svetového rebríčka má dvoch zástupcov – Sergia Garcíu a Jona Rahma…
„Sergio García sa drží medzi absolútnou svetovou špičkou už dobrých pätnásť rokov. Navyše, tento rok konečne vyhral major, keď triumfoval na US Masters. Jon Rahm je menej známym hráčom, ale napokon aktuálna sezóna na US PGA Tour je jeho prvou kompletnou. Trénoval som ho v mládežníckych kategóriách a môžem povedať, že je nielen dobre fyzicky disponovaný, ale aj mentálne odolný. Napokon, dnes už nestačí najlepším hráčom len dobrá golfová technika, musia mať všetko dobre zrovnané aj v hlave. Španielsko však má už určitú tradíciu a dobrých hráčov sme mali aj predtým. Či už ide o Olazábala, Jimenéza alebo Ballesterosa.“

 

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv